Μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το «Oruc Reis» πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» μετέχοντας σε μια νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, που το συνοδεύουν.

Το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται 50 μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει νοτιοδυτικά. Εκτιμάται ότι για να φτάσει στο δυτικό όριο της περιοχής που περιγράφεται στη Navtex χρειάζεται περίπου δέκα ώρες.

Εκτός από τα πέντε πολεμικά που το συνοδεύουν, εκτιμάται ότι αντίστοιχος αριθμός τουρκικών πλοίων βρίσκεται και λίγο πιο πίσω.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών.

Τον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδεύουν ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Το πλήρωμα του «Oruc Reis», έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ναυτικές ιστοσελίδες.

Το τουρκικό ερευνητικό με τα συνοδευτικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το «Oruc Reis» πλέουν σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με μέση ταχύτητα χαμηλότερη των πέντε κόμβων.