: Σαν σήμερα, πριν 51 χρόνια, εκτελέσθηκε μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Ήταν Αργεντινός γιατρός, επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα.

Ο Τσε Γκεβάρα εκτελέσθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967, σε ηλικία 39 ετών, με εννέα πυροβολισμούς από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν. Άφησε την τελευταία του πνοή στα βουνά της Βολιβίας.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1964, ο Τσε Γκεβάρα, εκπροσωπώντας την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, ανεβαίνει στο βήμα του ΟΗΕ και απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση και κάνει αναφορά και στην Κύπρο:

“Η Σοβιετική Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνο η παγκόσμια ειρήνη που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή της Ασίας (σημ.: Βιετνάμ) που απειλούνται διαρκώς και υφίστανται τα καπρίτσια του Αμερικανού εισβολέα.

Η ειρηνική συμβίωση δοκιμάζεται επίσης –κατά βάναυσο τρόπο– στην Κύπρο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου να υπερασπιστούν ηρωικά την κυριαρχία τους.”

Η θυγατέρα του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, μίλησε στο Alphanews.Live για το αμερικανικό εμπάργκο στη χώρα της, τα μικρά παιδιά που κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους λόγω του αποκλεισμού, το Κυπριακό και για το πως πρέπει να σκέφτονται οι Κύπριοι, την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να ενώσουν τους λαούς και τη σχέση της με πρόσωπα που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία.