Συγγνώμη από τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την εκτέλεση 47χρονου Νοτιοκορεάτη – Τι ισχυρίζεται ο ισχυρός άνδρας της Β. Κορέας.

Δεν συνηθίζει να παραδέχεται πως ο ίδιος ή η Βόρεια Κορέα κάνουν λάθη. Ακόμη περισσότερο ο δεν συνηθίζει να ζητάει συγγνώμη. Για την φρικιαστική εκτέλεση 47χρονου Νοτιοκορεάτη, τα έκανε και τα δυο.

Η εξέφρασε τη λύπη της γιατί Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Το έκαναν, σύμφωνα με τις εξηγήσεις, γιατί αυτή ήταν η εντολή που είχαν πάρει, στο πλαίσιο των μέτρων της Πιονγκγιάνγκ κατά του νέου κορονοϊού.

Τη συγγνώμη του Κιμ Γιονγκ Ουν και της Βόρειας Κορέρας ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της , μετά την επιστολή που έλαβε από το βορειοκορεάτικο υπουργείο Ενωμένου Μετώπου, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διασυνοριακές σχέσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επιστολή εστάλη στο γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν την Παρασκευή (25.09.2020), μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων της Σεούλ ότι Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκότωσαν έναν Νοτιοκορεάτη, ο οποίος εργαζόταν για την υπηρεσία αλιευμάτων και αγνοείτο από τη Δευτέρα και στη συνέχεια περιέλουσαν το πτώμα του με πετρέλαιο και το έκαψαν!

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ντρέπομαι και ζητώ συγγνώμη
Στην επιστολή που εστάλη αναφέρεται ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει το περιστατικό “απροσδόκητο και επαίσχυντο” και ζητεί “συγγνώμη” που “απογοήτευσε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τους Νοτιοκορεάτες”, σημειώνοντας επίσης ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, δήλωσε ο Σουχ Χουν, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας του Μουν.

Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται ότι οι στρατιωτικοί της πυροβόλησαν περισσότερες από 10 φορές τον Νοτιοκορεάτη, που είχε “μπει παράνομα στα χωρικά μας ύδατα” αφού αυτός δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του και προσπάθησε να δραπετεύσει, σημείωσε ο Σουχ.

Υποστηρίζεται οι Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί έκαψαν εξοπλισμό επίπλευσης που χρησιμοποιούσε ο Νοτιοκορεάτης, βάσει των κανόνων που ισχύουν για την πρόληψη της διασποράς της COVID-19, κι όχι το πτώμα του.

“Οι στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τον άγνωστο που είχε μπει παρανόμως (στα χωρικά ύδατα) κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους αφού είχαν ρίξει τις βολές και έκαψαν τον εξοπλισμό πλεύσης βάσει των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ισχύουν για την πρόληψη της νόσου”, κατέληξε ο Σουχ, αναφερόμενος στην επιστολή που εστάλη από τη Βόρεια Κορέα.

Τον ανέκριναν πρώτα
Η ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη (24.09.2020) ότι ο άτυχος Νοτιοκορεάτης είχε ανακριθεί για πολλές ώρες την ώρα που βρισκόταν μέσα στο νερό. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, εξέφρασε την επιθυμία του να αυτομολήσει στη Βόρεια Κορέα, αλλά σκοτώθηκε “κατόπιν εντολής ανώτερης αρχής”, αναφέρθηκε.

Ο Νοτιοκορεάτης είχε εξαφανιστεί τη Δευτέρα ενώ έπλεε με ακταιωρό κοντά στο νοτιοκορεατικό νησί Γιονπιόνγκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από τα θαλάσσια σύνορα με την Βόρεια Κορέα.

Αυτός φορούσε σωσίβιο γιλέκο, ενώ τα παπούτσια του βρέθηκαν μέσα στο νοτιοκορεατικό σκάφος στο οποίο επέβαινε προηγουμένως, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι έπεσε στο νερό με την θέλησή του.

Η Βόρεια Κορέα και ιδιαίτερα ο Κιμ ζητούν πολύ σπάνια συγγνώμη. Ωστόσο η απολογία αυτή γίνεται την ώρα που οι ενδοκορεατικές σχέσεις βρίσκονται σε νεκρό σημείο, όπως και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον.