Περισσότερα χρήματα για τους νικητές – Οι λόγοι για την απόφαση αυτή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα δεν θα γίνουν με φυσική παρουσία αλλά οι νικητές θα πάρουν επιπλέον 1 εκατ. κορώνες (110.000 δολάρια)!

Το χρηματικό έπαθλο των Νόμπελ θα αυξηθεί στα 10 εκατ. κορώνες φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri.

«Η απόφαση ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι τα κόστη και το κεφάλαιό μας είναι σε σταθερή σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ Λαρς Χάικενστεν στην εφημερίδα.

Ο εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ άφησε περίπου 31 εκατ. κορώνες (σ.σ. περίπου 1,8 δισεκ. κορώνες σε σημερινά χρήματα σύμφωνα με το Ίδρυμα) για τη χρηματοδότηση των βραβείων, τα οποία απονέμονται από το 1901.
Το χρηματικό έπαθλο έχει διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από τις 150.000 κορώνες και φθάνοντας το 1 εκατ. κορώνες το 1981.

Η αξία του αυξήθηκε σημαντικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φθάνοντας τα 9 εκατ. κορώνες το 2000 και τα 10 εκατ. ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 έπληξε τις επενδύσεις του Ιδρύματος και τότε επιστρατεύθηκε ο Χάικενστεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του.

Το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε στα 8 εκατ. κορώνες το 2012 και αυξήθηκε πάλι στα 9 εκατ. το 2017.

Ο Χάικενστεν, που αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του έτους για να αντικατασταθεί από τον πρώην Νορβηγό Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν, δήλωσε ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αυξάνει περιστασιακά το ποσό του χρηματικού επάθλου.