του Γιώργου Νταλιάρη
Το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία τονίζει ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.
Ο Ρώσος διπλωμάτης μιλάει στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ (tilegrafima.gr) για το προσφυγικό τονίζοντας πως το μεγάλο αυτό ζήτημα θα λυθεί μόνο εφόσον σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι στο επίκεντρο και ο κ.Ποπόφ τονίζει πως η χώρα μας δε ζήτησε βοήθεια από την Ρωσία, προσθέτοντας πως αναμένει σύντομα να αρθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη χώρα του.
– Τεράστιο ζήτημα που απασχολεί έντονα την περιοχή είναι το προσφυγικό. Ποια πιστεύετε πως είναι η λύση στο πρόβλημα; Πιστεύετε πως είναι κοντά αυτή η λύση;
«Η λύση του προσφυγικού βρίσκεται στην ομαλοποίηση της κατάστασης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από την παράνομη, από άποψη διεθνούς δικαίου, ανάμειξη της «πολιτισμένης Δύσης» στα εσωτερικά των άνω χωρών, ανατίθεται στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Και η Ρωσία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της εξομάλυνσης της κατάστασης. Η εξάμηνη ρωσική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης δημιούργησε συνθήκες για την παύση του εμφυλίου πολέμου και την επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα τους. Οι Σύριοι πρέπει ανεξάρτητα και χωρίς εξωτερική παρέμβαση να δώσουν μέσω δημοκρατικών διαδικασιών λύση στα εσωτερικά προβλήματά τους. Μόνο μία τέτοια λύση θα είναι δίκαιη και βιώσιμη».
– Ρωσία και Ελλάδα συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, σε συνδυασμό και με τους περιορισμούς που έχουν μπει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;
«Οι εκατέρωθεν επισκέψεις και οι διμερείς επαφές στο υψηλό και το ανώτατο επίπεδο που έλαβαν χώρα το περασμένο έτος και που έχουν προγραμματιστεί και για φέτος, καθώς και το ποικίλο πρόγραμμα των Ετών της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία αποτελούν τεκμήριο της περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Οι εν λόγω κυρώσεις και τα προστατευτικά αντίμετρα της Ρωσίας σε συνδυασμό με την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα το 2015 να μειωθούν οι ελληνορωσικές εμπορικές συναλλαγές κατά 30% και οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία κατά 40%. Ωστόσο, στις οικονομικές σχέσεις υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ακόμη δυνατότητες. Για παράδειγμα, στη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων καθώς και στη συμμετοχή των δύο χωρών στα μεγάλα έργα μεταφοράς των ενεργειακών πόρων στη Δυτική Ευρώπη και επεξεργασίας αυτών. Επιπλέον, ελπίζουμε, ότι σύντομα στην ΕΕ θα υπερισχύσει η κοινή λογική και οι ανυπόστατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν. Με τη σειρά τους θα ανασταλούν και τα προστατευτικά μέτρα της Ρωσίας».
– Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, η Ρωσία πως στηρίζει τη χώρα αλλά και τους πολίτες της που δοκιμάζονται;
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απευθυνθεί στη Ρωσία για παροχή οικονομικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, μπορούμε να κάνουμε λόγο για έμμεση οικονομική υποστήριξη μέσω του ρωσικού τουρισμού και των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα μας των προϊόντων που δεν υπάγονται στα προστατευτικά αντίμετρα. Ακόμη περισσότερα έσοδα μπορεί να λάβει η Ελλάδα από την υλοποίηση κοινών ρωσοελληνικών ενεργειακών σχεδίων, καθώς και από τη ρωσική συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών υποδομών».