Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
Χειμαρρώδης όπως πάντα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλάει αποκλειστικά στο ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ και εξηγεί τι στέρησε από το κόμμα του την είσοδο στη Βουλή. Επίσης εκφράζει την άποψή του για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, σχολιάζει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Χρυσή Αυγή, ενώ χωρίς να μασαέι τα λόγια του σκιαγραφεί και την επιλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
– Η δυναμική της Ένωσης Κεντρώων ήταν μεγάλη στις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν έφτασε από μόνη της. Πιστεύετε πως αν είχατε συνεργαστεί με κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό θα περνούσατε το κατώφλι της Βουλής;
-Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ πέτυχε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, χωρίς να της επιτραπει να εμφανιστεί στα μεγάλα ΜΜΕ (κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά). Επίσης οι δημοσκοπήσεις μας εξαφάνισαν εντελώς και παρουσίαζαν δόλια ότι πλησίαζαν το 3% ο Καρατζαφέρης και η Ανταρσύα, κόμματα που τελικά καταποντίστηκαν. Ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θεώρησε κατόπιν των ανωτέρω την ψήφο στο κόμμα μας χαμένη. Αν γνώριζε ο κόσμος το 2%, τότε το ποσοστό μας στις εκλογές θα εκινείτο άνετα άνω του ορίου εισόδου στη βουλή. Συνεπώς η μη είσοδος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ στη βουλή οφείλεται στην έλλειψη δημοκρατίας και πλουραλισμού και όχι στο ότι δεν φροντίσαμε για συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, ιδιαίτερα αφού κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν άλλα κόμματα με καθαρότητα λόγου, σοβαρότητα ή έστω στοιχειωδώς πλησιάζοντα τις θέσεις μας.
– Έχετε χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ “ζωολογικό κήπο”. Γιατί το λέτε και πως βλέπετε τις πρώτες κινήσεις του ως κυβέρνηση;
-Τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίσαμε, νομίζουμε εύστοχα, “ζωολογικό κήπο” για να τονίσουμε την έλλειψη ενιαίου και συγκροτημένου λόγου, τόσον από τον Πρόεδρό του όσο και από τα στελέχη του. Οι αντιφάσεις, οι ανακολουθίες, οι πομπώδεις διακηρύξεις, δεν μπορούν να αποτελούν σήμερα εικόνα κόμματος σοβαρού. Από τα “διαγράφουμε το χρέος”, “σχίζουμε τα μνημόνια”, “θα τα αλλάξουμε όλα”, έφθασαν λίγες μέρες μετά να αποδέχονται το 70% των μέτρων του μνημονίου και να θεωρούν “τοξικά” τα υπόλοιπα. Υποσχέθηκαν προεκλογικά παροχές και μεγαλύτερο κράτος για να πάρουν την ψήφο κάποιων κρατικοδίαιτων, ζητούν όμως αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη από μία Ευρώπη που έχει κοινή πίστη και θέση το λιγότερο κράτος. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιευρωπαϊκά πιστεύω ζητάει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Και να αποφευχθεί η σύγκρουση τώρα, αυτή θα γίνει σύντομα, με κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, οδηγούμεθα σε περιπέτειες. Ο όρος “ζωολογικός κήπος” αποδίδει τις ασύνδετες, αλληλοσυγκρουόμενες, ατεκμηρίωτες και εν πολλοίς επικίνδυνες για τον τόπο θέσεις των κυρίων του ΣΥΡΙΖΑ που θυμίζουν ιαχές ζωολογικού κήπου…
– Ποια η γνώμη σας για το φαινόμενο “Χρυσή Αυγή”;
– Το φαινόμενο “Χρυσή Αυγή” συνιστά τη νέα επικίνδυνη έκφραση της δεξιάς στην Ελλάδα. Ο σκληρός πυρήνας της είναι ναζιστικός και χιτλερικός, οι ψηφοφόροι θέλουν απλά να εκδικηθούν για την απώλεια μεγάλου μέρους μισθών, συντάξεων, θέσεων εργασίας. Όσοι νομίζουν ότι η δικαιοσύνη διώκει τη Χρυσή Αυγή άδικα και άνευ στοιχείων, σύντομα θα διαπιστώσουν την άμεση συμμετοχή της στη διάπραξη σωρείας εγκλημάτων. Η κρίση συντηρεί σε ένα βαθμό τα υψηλά εκλογικά της ποσοστά. Βρέθηκαν δυστυχώς και κάποια ΜΜΕ και κάποιοι δημοσιογράφοι που συνέτειναν στην αύξηση της απήχησής της. Όλοι αυτοί φέρουν μεγάλη ευθύνη. Η απελπισία του κόσμου και η έλλειψη μόρφωσης σημαντικού ποσοστού Ελλήνων, επέτρεψαν την γιγάντωση του ναζιστικού μορφώματος. Το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο ανάλογα φαινόμενα μόνο βία και δολοφονίες απέφεραν, μας βεβαιώνει ότι η δημοκρατία, αν λειτουργήσει σωστά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και κανένα.
– Πως κρίνετε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
-Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προεδροποίηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου να παρουσιάσει στην Ευρώπη εικόνα πολιτικής συγκατοίκησης, δηλαδή εικόνα ενότητας του πολιτικού κόσμου και συμφιλίωσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Το πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είναι σίγουρα πρόσωπο επιστήμονα και λογίου. Η μετριοπάθειά του προδιαθέτει για καλή και ειρηνική θητεία. Υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις για τη θητεία του ως υπουργού και τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων που έγιναν επί των ημερών του και για τις συχνές εμφανίσεις του σε αντιμνημονιακά κανάλια, όπου δήλωνε ότι το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό και ο ΕΝΦΙΑ παράνομος φόρος – την στιγμή που στη βουλή ψήφιζε όλα τα νομοσχέδια. Ακόμη και οι δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα (όπου του ανακοινώθηκε ότι αυτός θα υποδεικνυόταν ως υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας) έκαναν κακή εντύπωση, γιατί ομοίαζαν με δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έδειξε πώς αλλάζει ο άνθρωπος στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει κάποιο αξίωμα…