ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΑ: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος πολιτικά από τους προκατόχους του.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Προσκλήθηκε και μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης είναι ο Πρόεδρος μιας κατακτημένης και διαρκώς απειλούμενης από την Τουρκία χώρας-μέλους της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια στενάζει υπό την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό, την εθνοκάθαρση, την προμελετημένη δημογραφική αλλοίωση, την ισλαμοποίηση και την επαπειλούμενη τουρκοποίηση.
Στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε προ καιρού και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι. Διεκτραγώδησε το ολοκαύτωμα του λαού του εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και κατοχής και του συνεχιζόμενου φοβερού πολέμου. Αν και αρχηγός ενός κράτους μη μέλους της ΕΕ, απαίτησε την έμπρακτη πολιτική και στρατιωτική συμπαράσταση της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο εισβολέα. Τα κράτη της Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία, επέβαλαν διαδοχικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όμως, οι εταίροι μας και οι Αμερικανοί αίφνης θυμήθηκαν ότι υπάρχουν Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλήματα πολέμου, σεβασμός της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και ελευθερίας των κρατών, πρόσφυγες και άρνηση αλλαγής συνόρων.
Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αποτελεί ανοικτή πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ευρώπης. Και διαβεβαίωσε: «Τονίζω, για αποφυγή κάθε παρερμηνείας, ότι δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, που είναι πάντα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν και τη δική μας ασφαλιστική δικλίδα έναντι της τουρκικής θέσης περί ‘‘2 κρατών’’. Ούτε επιθυμούμε η ΕΕ να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αντίθετα, επιθυμούμε η ΕΕ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επανενωτικό». Και πρόσθεσε:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, μέσα από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικο-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είμαι έτοιμος να συζητήσω ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση». Δηλαδή: Η διζωνική τερατουργία αγγλικής έμπνευσης, υποβολής, τουρκικής υιοθέτησης και ελληνικής αποδοχής. Αυτήν τη βάση, ο Τούρκος Πρόεδρος, που την περ. Δευτέρα εισέβαλε πάλι στην Κύπρο, απέρριψε ξανά και επέμεινε στην αξίωσή του για «λύση δύο κρατών» και στην αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας» του ψευδοκράτους.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης απέτυχε τριπλά. Πρώτον, δεν αξιοποίησε την ευαισθησία των εταίρων μας για το Ουκρανικό, ώστε να απαιτήσει να σταματήσει η άθλια πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών έναντι της κατεχόμενης και απειλούμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, για να μη χαλάσει το… κλίμα, αρνήθηκε να συγκρίνει τη ρωσική με την τουρκική εισβολή και να απαιτήσει από τους εταίρους μας την ίδια αντίδραση. Έτι προκλητικότερον: Απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει, έστω, τη νέα εισβολή Ερντογάν στα κατεχόμενα. Τρίτον, ο Πρόεδρος δεν τολμά να αλλάξει το ολέθριο αφήγημα της τουρκοδιζωνικής και να υιοθετήσει στρατηγική σωτηρίας και ελευθερίας της Κύπρου. Ιδού τα οξύμωρα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του. Πρώτον, εμμένει ανένδοτα στην αντιευρωπαϊκή διζωνική, αλλά θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού. Ερωτάται: Πώς ταυτίζεται η διζωνική με τη δημοκρατική Ευρώπη; Δεύτερον, λέγει ότι, «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις».
Για πολλοστή φορά προκαλείται να εξηγήσει: Πώς, πού και πόσο ταυτίζονται το Κοινοτικό Κεκτημένο, το Κοινοτικό Δίκαιο, οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες, οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ένωσης με τη ρατσιστική, αντιδημοκρατική, αντιευρωπαϊκή διζωνική που, καθ’ ομολογίαν και του μέντορα-καθηγητή του, Ν. Αναστασιάδη: «Οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν. Θέλουν και άλλα. Τα βιώματα που απέκτησα τα τελευταία επτά χρόνια συνομιλιών (…) μού υπαγορεύουν ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τελείωσε. Είναι ανέφικτη. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω λύση, που θα διαλύει την Κυπριακή Πολιτεία. Δεν πρόκειται να υπογράψω λύση που δεν θα λειτουργήσει» (Κ.Ν. Χατζηκωστή: «7 προεδρικά πορτραίτα», εκδόσεις Γερμανός, σελ. 334, 336-7, 343). Τρίτον, ο Ν. Χριστοδουλίδης σε ποιο… πακέτο αναφέρεται, που θα είναι «επωφελές για όλους»; Προφανώς εννοεί το ξεπάγωμα κεφαλαίων, την παραχώρηση βίζας σε Τούρκους και την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Με απλά λόγια: Επιμένει να κάνει τον ατζέντη των τουρκικών θέσεων για να εξευμενίσει και να κατευνάσει το τουρκικό θηρίο.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης τι όφειλε να πράξει; Να παρουσιαστεί ενώπιον των εταίρων μας με μία ξεκάθαρη θέση: Η διζωνική τερατουργία απορρίπτεται επειδή είναι αντιδημοκρατικό, αντιευρωπαϊκό μόρφωμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταργηθεί, ούτε να διαλυθεί. Ο κυπριακός λαός αρνείται να διαλύσει το κράτος του και δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει κρατικά, πολιτειακά, εθνικά και βιολογικά, επειδή κάποτε… θα πεθάνει. Αντί ο Πρόεδρος, ως λαϊκός πραματευτής, να περιφέρει ασυγκράτητος την τουρκοδιζωνική σε ξένες πρωτεύουσες και να ζητά να την υποστηρίξουν, όφειλε να προτάξει έντονα και να απαιτήσει με καθαρότητα αυτό που επισήμανε και στην ομιλία του:
«Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι απολαμβάνουν οι πολίτες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ένωσής μας. Ο Κύπριος πρόσφυγας, ο Κύπριος πολίτης, δικαιούται να απολαμβάνει στην πατρίδα του τα ίδια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που απολαμβάνει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης στην υπόλοιπη Ευρώπη». Ξαναρωτάμε με οργή: Αυτά τα δικαιώματα και αυτές οι βασικές ελευθερίες πώς διασφαλίζονται για τους Κυπρίους; Με τη διζωνική ανωμαλία που ανυμνεί ο Χριστοδουλίδης; ΔΕΝ διασφαλίζονται! Παραβιάζονται! Δολοφονούνται κυριολεκτικά μετά τις παραχωρήσεις που όλοι οι Πρόεδροι της Κύπρου έκαναν στους Τούρκους, για να τους καλοπιάσουν, να τους κατευνάσουν, να τους εξημερώσουν. Απέτυχαν! Όχι γιατί δεν ήθελαν λύση, αλλ’ επειδή η Τουρκία απαιτεί να καταπιεί όλη την Κύπρο.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης ψαλμωδεί επίμονα ότι με την πρωτοβουλία του για εμπλοκή της Ευρώπης (που οι Τούρκοι απορρίπτουν), θα… σπάσει το αδιέξοδο και θα επιστρέψουμε έξι χρόνια πίσω για να ξαναρχίσουμε «από εκεί που μείναμε». Δεν ακούει τις ανατριχιαστικές ιαχές του Τούρκου σφαγέα, που βροντοφωνάζει ότι απαιτεί να τουρκέψει και να καταπιεί όλη την Κύπρο; Αυτόν τον εφιάλτη, ο Ν. Χριστοδουλίδης νομίζει ότι θα τον ανακόψει με την τουρκοδιζωνική; Μάλλον είναι πάρα πολύ επικίνδυνα αλλού νυχτωμένος…
Σάββας Ιακωβίδης/simerini.sigmalive.com