Ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία του γνωστου΄δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη για το νέο βιβλίο του κ. Στέλιου Παπαθεμελή με τίτλο “ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ”.
Συγκειρμένα ο Παντελής Σαββίδης είπε:
Ο Στέλιος Παπαθεμελής είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Έγραφε, παράλληλα με τις άλλες ενασχολήσεις του, κυρίως την πολιτική, το μεγάλο έρωτα της ζωής του.
Είναι, ίσως, από τους τελευταίους των πολιτικών που άσκησαν την πολιτική ως λειτούργημα. Που είχαν συνείδηση πως η πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή ενασχόληση και για να την ασκήσεις πρέπει συνεχώς να υποβάλεις τον εαυτό σου σε δοκιμασία γνώσης και επαφής με την κοινωνία.
Είναι και από τους τελευταίους μιας γενιάς Θεσσαλονικέων βουλευτών που είχαν συνείδηση ότι εκπροσωπούν την κοινωνία που τους εξέλεξε, την κοινωνία της πόλης τους και της Βόρειας Ελλάδας, απέναντι στο αδηφάγο κέντρο της Αθήνας που γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό. Που όσο δεν συναντά αντιστάσεις, τείνει να καταπιεί ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, έχοντας συνείδηση πως έτσι καταστρέφει την ίδια τη χώρα.
Γνώρισα το Στέλιο Παπαθεμελή στις συχνές επισκέψεις του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», τα πολύ καλά χρόνια όταν η εφημερίδα αποτελούσε βασική πηγή γνώσης και ενημέρωσης για τους πολίτες.
Ο εκδότης της εφημερίδας, μαζί με την «Μακεδονία», ο Γιάννης Βελίδης, ήταν μια προσωπικότητα που όχι, απλώς, δεν περνούσε απαρατήρητη αλλά επηρέασε θετικά την ανάπτυξη στη Βόρειο Ελλάδα με την επιρροή που διέθετε στα πολιτικά κέντρα της Αθήνας.
Με την αρθρογραφία του στις εφημερίδες, την ακούραστη δραστηριότητά του και την ταύτιση της καθημερινής ζωής του με την πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, ο Στέλιος Παπαθεμελής άφησε ανεξίτηλη την παρουσία του. Και πάντα, έβρισκε χρόνο για διάβασμα και συγγραφή και μεταφορά της συνείδησης που διαμόρφωνε από αυτήν την προσπάθεια στο δημόσιο λόγο. Είχε την αντίληψη για την Πολιτεία και την Πολιτική που διέκριναν την αθηναίο πολίτη της παλιάς καλής εποχής.
Στο βιβλίο που έγραψε, τώρα:
Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε ενότητες:
Α! Κόντρα στη διεθνή τοκογλυφία.
Β! Υπέρτατη προτεραιότητα η αποτρεπτική στρατηγική
Γ! Να αναζωογονήσουμε τη συλλογική μας μνήμη
Δ! Προσωπογραφίες
Ε! Εμβόλιμα.
-Τον γνωρίζω, όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω, χρόνια. Ήταν μεταξύ των προσωπικοτήτων που εκτιμούσαμε νεαροί φοιτητές και δημοσιογράφοι. Βαθύς γνώστης του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού στοιχειοθετούσε πάντα το λόγο του. Αυτό κάνει και τώρα με το βιβλίο που παρουσιάζουμε.
-Παρουσιάζει ένα κοινωνικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει ο κ. Παπαθεμελής.
-Άλλωστε η ιστορία του το επιβεβαιώνει.
-Ο πατριωτισμός, η επιμονή στον αρχαίο ελληνικό και τον βυζαντινό πολιτισμό, η ζώσα εκκλησία που έχει επαφή με την κοινωνία είναι μερικά στοιχεία του αξιακού συστήματος που πρεσβεύει και ως άτομο και ως δημόσιο πρόσωπο.
-Δεν κάνει, απλώς, μια ανάλυση αλλά, και προτάσεις.
-Μόνο τα γνωμικά να βγάλεις και τις ιστορικές και εύστοχες φράσεις μεγάλων ανδρών, γράφεις ένα βιβλίο.
-Αναφέρεται στο σύνδρομο της Στοκχόλμης, τη συμπάθεια προς τους βασανιστές μας αλλά, τώρα, από την πολλή συμπάθεια, περάσαμε στα παιχνίδια. Στη Θεωρία Παιγνίων. Όταν παίζεις πολύ, όμως, συμβαίνουν και ατυχήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
-Αναφέρει την πολύ εύστοχη παράγραφο από βιβλίο του Γερμανού πολιτικού επιστήμονα Ulrich Beck ο οποίος ζητά επανεκτίμηση του ρεαλισμού. Τι θεωρείται, σήμερα, ρεαλιστικό;
-Μιλάει για αναβολή της κοινωνικής εξέγερσης αλλά, φαίνεται με το Συριζα η ένταση για κοινωνική εξέγερση εκτονώθηκε. Εκτός και αν διαψευστούν οι ελπίδες του λαού και αντιδράσει περισσότερο βιαίως.
Πάντως, ο Συριζα επιχειρεί να διαχειριστεί την κοινωνία με παλιούς και γνώριμους τρόπους και φαίνεται προς το παρόν να το πετυχαίνει. Είχε και έχει την ιδεολογική ηγεμονία
-Είναι η ενεργοποίηση των ψευδαισθήσεων που έχει ανάγκη η κοινωνία, είναι ο υποσυνείδητος χρόνος παράτασης που δίνει στην κυβέρνηση, αυτό θα φανεί ως το καλοκαίρι.
-Γράφει για την ανθρωπιστική κρίση και την περιγράφει με αδρά χαρακτηριστικά: δημογραφική κατάρρευση, εκποίηση του εθνικού πλούτου στους δανειστές, ιδιότυπη δήμευση υποστατικών των πολιτών, κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, νιάτα που παίρνουν των οματιών τους για τους αγύριστους δρόμους της ξενιτιάς.
-Υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους. Και όταν λέμε αναδιάρθρωση αντιλαμβανόμαστε τι εννοούμε.
-Ζητά ανασυγκρότηση πρωτογενούς παραγωγής
-Θεωρεί πως είμαστε κατεχόμενη χώρα. Απορώ πως δεν τον έχει ανακαλύψει ακόμη ο Συριζα.
-Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα μάθει με απλό και κατανοητό τρόπο πως εξελίχθηκε το δράμα που βιώνει σήμερα. Όχι περιγραφικά, με απλές αναφορές αλλά, σε βάθος και με τρόπο ευχάριστο. Την τέχνη αυτή της γραφής τη γνωρίζει καλά ο κ. Παπαθεμελής.
-Δεν υπάρχει συνειδητοποιημένη και, επομένως, οργανωμένη αντίσταση.
-Ο ευρωπαϊκός νότος, έπρεπε να λειτουργήσει ως γροθιά απέναντι στον ιδιοτελή βορρά, λέει. Αλλά, δεν συνέβη.
-Ζητά να αναστήσουμε επειγόντως τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση.
-Με δύο λόγια προτείνει:
-να συσπειρωθεί ο νότος
-να ηττηθεί η Γερμανία
-να ανατραπεί η λιτότητα
-να επισπευστεί η ανάπτυξη
-Προϋπόθεση: να ξυπνήσουν οι λαοί.
Ο κ. Παπαθεμελής αυτό προσπαθεί να πετύχει με το βιβλίο του.
Υπάρχει λύση, λέει: Η πυρηνική δύναμη των αδυνάτων.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-Λέει και άλλα: από μια πολιτεία που κυβερνιέται από στελέχη χωρίς ένσημα δεν περιμένουμε τίποτε.
–Προτείνει αξιοποίηση του ρωσικού χαρτιού. Το είδε πολύ νωρίτερα. Θα πρόσθετα και του Κινεζικού.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το θέμα της ταυτότητας είναι από τις προσφιλείς του ενασχολήσεις.
-Γράφει για τον εθνομηδενισμός
-Για το εκπαιδευτικό και μιντιακό σύστημα που διαμόρφωσαν την πολυπολιτισμική μετάλλαξη
-Για την κρίση ηγεσία και οράματος
ΕΘΝΙΚΑ
–Αναφέρεται σε έναν τούρκο Δερβίση και του αποδίδει την εξής αναφορά: ο Δημήτριος Υψηλάντης μετά τη μάχη της Πέτρας είπε: οι Έλληνες θα ελευθερωθούν μια μέρα από τους Τούρκους, δεν θα ελευθερωθούν, όμως, από τις μεγάλες χριστιανικές δυνάμεις.
-Για το Κυπριακό:
-Τάσσεται κατά της πολιτικής Αναστασιάδη.
-Κατά της τετραμερούς διάσκεψης.
– Ο κυπριακός αγώνας-λέει- ή θα είναι αντικατοχικός ή θα είναι προδομένος.
-Δεν πιστεύει ότι ο αγωγός που θα μεταφέρει ενεργειακά αποθέματα από το Ισραήλ και την Κυπρο πως πρέπει να περάσει από την Τουρκία
-Σκοπιανό:
– Δεν αποδέχεται καμιά ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία-Ο χρόνος δεν δουλεύει υπερ ημών, υποστηρίζει.
Θα προσέθετα πως πρέπει να παρακαλάμε το Θεό να δίνει χρόνια στον Γκρούεφσκι. Μην περιμένουμε λύση. Όσο έχουν τα δικά τους προβλήματα είμαστε ήσυχοι.
-Ζητάει αντικατάσταση Νίμιτς αλλά, ο Νίμιτς εφαρμόζει πολιτικές άλλων.
Για τη Θράκη:
Προτείνει να τη θωρακίσουμε.
Για την Αλβανία: προτείνει επίδειξη πυγμής
Αναφέρεται στο Νικόλαο Πλαστήρα ως θετικό παράδειγμα δημοσίου ανδρός.
Γνώριζε καλά και τον πρόωρα χαμένο ηθοποιό του Κρατικού τον Καρέλλη. Η αναφορά του σ αυτόν είναι συγνινητική.
«Στο σπίτι μου»- γράφει ο κ. Παπαθεμελής- «όλοι παίζουμε θέατρο, ο χειρότερος είμαι εγώ γι αυτό δεν μπόρεσα να προκόψω»
Ε, όχι και δεν πρόκοψε;
Και καταλήγει με την προτροπή που θα περιμέναμε από έναν πολιτικό σαν και τον Στέλιο Παπαθεμελή:
«Εγέρθητι και μη φοβήσθε».