Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται το “λίπος” των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω των καταθέσεων, καθώς η μετάθεση υποχρεώσεων για αργότερα και η αβεβαιότητα για το αύριο, δεν αφήνουν περιθώρια για… σπατάλες.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Τα νοικοκυριά που εξαρτώνται από τον μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν τους τζίρους τους να γκρεμίζονται, διαμορφώνουν μια αυτονόητη όσο και φυσιολογική στρατηγική για το άμεσο μέλλον. Ο περιορισμός της κατανάλωσης στα απολύτως απαραίτητα και η συνεχής αποθεματοποίηση του κρατικού χρήματος που δίνεται ή ό,τι απομένει από την οικονομική του δραστηριότητα, φτιάχνουν ένα γερό… κομπόδεμα για τα δύσκολα που θα έρθουν αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Η μετάθεση πληρωμών για φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συσσώρευση χρεών, τα οποία, προφανώς, πρέπει να εξοφληθούν.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων για το 2020, θα είναι μειωμένα από 11%-20%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι απώλειες κινούνται μεταξύ 30%-50%. Άρα, τα περιθώρια για… σπατάλες δεν υπάρχουν και η… ημίκλειστη αγορά, διευκολύνει τις κινήσεις για αποθεματοποίηση χρήματος. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις βάζουν στην… μπάντα, όσο γίνεται περισσότερα χρήματα από τις κρατικές ενισχύσεις για να αντέξουν στα… δύσκολα που έρχονται!
Τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά για τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην εποχή του κορωνοϊού. Το 2020 έκλεισε με αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 δισ. ευρώ αφορούν στην περίοδο από την έναρξη της πανδημίας και το πρώτο lockdown. Έτσι, οι συνολικές καταθέσεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, “αναρριχήθηκαν” στα 173,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2014! Ειδικά τον Δεκέμβριο, αυξήθηκε ο μέσος όρος της αποταμίευσης φτάνοντας στα 202 εκατ. ευρώ ημερησίως, καθώς τη διαφορά έκανε η καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις, αλλά και η αναλογία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις “αυγάτισαν” τις καταθέσεις τους κατά 4,445 δισ. ευρώ στον τελευταίο
μήνα του έτους! Από αυτά τα 3,41 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις από τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 1,03 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.
Η θεαματική αύξηση των καταθέσεων το 2020, διεύρυνε τα περιθώρια των τραπεζών για χορηγήσεις. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο, όπου λόγω του θετικού σεναρίου για την έναρξη των εμβολιασμών, υπήρξε αυξημένη ζήτηση κυρίως από τις επιχειρήσεις, η οποία μεταφράστηκε σε… εξαπλασιασμό των καθαρών ροών χρήματος σε σχέση με τον Νοέμβριο! Από τα 230 εκατ. ευρώ τον προετελευταίο μήνα του έτους, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία, εκτινάχθηκε στα 1,359 δισ. ευρώ, τον τελευταίο μήνα.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει η διάθεση ρίσκου από τις επιχειρήσεις, ωστόσο, ο φόβος και η αβεβαιότητα, αυξάνουν το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών, γιατί τα δύσκολα σε οικονομικό επίπεδο είναι μπροστά. Ακόμη και αν όλα εξελιχθούν εντός χρονοδιαγράμματος για τον εμβολιασμό και υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, εντούτοις, η επιστροφή στην κανονικότητα, θα επαναφέρει την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς σταδιακά θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.