Οι 72 ώρες που άλλαξαν τον πλανήτη…

Αρκούσαν 72 ώρες για να αλλάξει ρότα ο πλανήτης και να συμβούν δύο μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος γεγονότα.

του Λουκά Γεωργιάδη

Η ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν, ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η αποστολή συγχαρητηρίων απ΄ όλους τους ηγέτες του κόσμου, πλην κάποιων… ηχηρών εξαιρέσεων, ήταν η πρώτη καλή είδηση για να ηρεμήσει μια κατάσταση που μύριζε “μπαρούτι” στη χώρα-σηματωρό ολόκληρου του πλανήτη. Η δεύτερη καλή είδηση ήρθε λίγα 24ωρα μετά τα επίσημα αποτελέσματα (όσο και να τα αμφισβητήσει ο Τραμπ, δεν αλλάζει κάτι…) και αφορούσε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η ανακοίνωση έγινε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό της PFIZER που σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, δημιούργησαν αισιοδοξία και ευφορία στην ανθρωπότητα αλλά και στις αγορές. Μάλιστα, αυτή η ανακάλυψη έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Αλβέρτος Μπουρλά, είναι Εβραίος, ελληνικής καταγωγής!

Η ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο τρίτο και τελευταίο στάδιο των ερευνών αγγίζει το 90%, κάτι που σημαίνει ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να μιλάμε για το πλέον ασφαλές εμβόλιο. Σίγουρα ο καιρός θα δείξει. Επιπλέον, στον… δρόμο βρίσκονται και άλλα εμβόλια, τα οποία η διεθνής κοινότητα θα αξιολογήσει και θα επιχειρήσει να αποκτήσει γρήγορα για να θωρακιστεί ο πληθυσμός. Αναμφίβολα, ένα τέτοιο δώρο δεν… μπορούσε να γίνει στον Ντόναλντ Τραμπ, προεκλογικά! Ο πλανήτης έψαχνε ένα restart και οι αμερικανικές εκλογές ήταν το “κλειδί”. Ο Τραμπ υπονόμευσε τον θεσμό του Προέδρου στις ΗΠΑ και απομονώθηκε από τους βασικούς “παίκτες” του διεθνούς γεωπολιτικού παιγνίου. Ιδίως δε στην περίπτωση της Ευρώπης, ακόμη και παραδοσιακά προσκειμενοι πολιτικοί στον χώρο του φιλελευθερισμού, θεωρούσαν ότι αποτελεί τον… τρελό που μπορεί να βάλει ολόκληρο τον πλανήτη σε περιπέτειες.

Για τους μισούς (βάσει εκλογικών αποτελεσμάτων) Αμερικανούς, που έχουν στο DNA τους το πάλαι ποτέ “αμερικανικό όνειρο”, ο Τραμπ αποτέλεσε έναν businessman που ήξερε να λαμβάνει αποφάσεις, να προκαλεί ρήξεις, να επιτυγχάνει αποτελέσματα. Ήταν ένας αιρετικός που πήγαινε κόντρα στους επαγγελματίες πολιτικούς, τους οποίους αμφισβητούν εν πολλοίς όσοι σκέφτονται και λειτουργούν με όρους και… ταχύτητες αγοράς. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ο Τραμπ ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2016, το έπραξε. Μίλησε για περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας με μείωση των φόρων. Μίλησε για την επιβολή δασμών κυρίως στα κινεζικά προϊόντα, επιτυγχάνοντας τη βιομηχανική αναγέννηση ξεχασμένων περιοχών της αμερικανικής επικράτειας.

Επι΄των ημερών του Τραμπ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απογειώθηκε. Ανακοίνωσε το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, γιατί η αμερικανική επικράτεια δεν άντεχε και άλλους… απρόσκλητους λατινοαμερικανούς. Είπε ότι δεν θα κάνει κανένα πόλεμο επί των ημερών του και θα μαζέψει λίγο λίγο τα αμερικανικά στρατεύματα ανά τον κόσμο και όντως, έτσι έγινε. Γενικά, ό,τι υποσχέθηκε το έπραξε. Ίσως, γι αυτό πήρε και περισσότερες ψήφους από αυτές του 2016, όπου είχε… κερδίσει τις εκλογές έχοντας 3.000.000 λιγότερες ψήφους από την αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον, αλλά κερδίζοντας τους περισσότερους εκλέκτορες σε κρίσιμες πολιτείες! Αυτό είναι το αποτέλεσμα του… περίεργου αμερικανικού εκλογικού συστήματος.

Δυστυχώς όμως για τον Τραμπ ήρθε ο κορωνοϊός. Με απίστευτη αμετροέπεια και γραφικότητα, καθώς και με έναν ανεπανάληπτο παρορμητισμό, τον χαρακτήρισε ως μια… γριπούλα! Έκανε και τους υπολογισμούς του προ μηνών, ότι απλά θα σημειωθούν 150.000-200.000 θάνατοι! Τι είναι άλλωστε 200.000 θάνατοι; Τίποτα! Όμως, ήδη το… κοντέρ έχει γράψει αρκετά περισσότερους από την ανώτατη τιμή που έδινε ο απερχόμενος Τραμπ. Μιλούσε κατά της μάσκας και συμμετείχε σε ανοικτές συγκεντρώσεις χωρις να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Δεν παρότρυνε τους φίλους και οπαδούς του, να προστατευτούν. Έκανε πάρτι στον Λευκό Οίκο, όπου κόλλησαν ουκ ολίγοι. Κατηγορούσε τον ευπρεπέστατο και πολύπειρο Μπάιντεν ότι κυκλοφορεί μονίμως με μια μάσκα, ακόμη και όταν είναι μόνος του, πάρα πολλά μέτρα μακριά από ανθρώπους! Και πολύ καλά έκανε ο Μπάιντεν, ο οποίος πρόσεχε, καθώς η ηλικία του δεν επιτρέπει… μαγκιές! Αυτό που δεν κατάλαβε ο 75χρονος Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι είναι ένα… τζόβενο, λόγω της εκπληκτικά γοητευτικής συζύγου του Μελάνια! Το αποτέλεσμα ήταν να

νοσήσει και μετά να νοσηλευτεί. Έπεσαν όλοι οι επιστήμονες πάνω του και αυτός προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι τίποτα! Ενώ, ήδη 200.000 οικογένειες θρηνούσαν προσφιλή τους πρόσωπα και εμφανίζονταν εξοργισμένοι για τον επιπόλαιο και εγκληματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση ο businessman Ντόναλντ Τραμπ!

Ο εκκεντρικός αλλά σε κάθε περίπτωση, επιτυχημένος και δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, την πάτησε σαν… Τραμπ! Και ευτυχώς που στις ΗΠΑ υπάρχουν πρωτόκολλα, θεσμοί και ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε ο κάθε Πρόεδρος να μην είναι ανεξέλεγκτος. Δεν είχε άδικο όταν μιλούσε για την Κίνα, ως πηγή εξάπλωσης του ιού, αφήνοντας μάλιστα και σαφέστατα υπονοούμενα για τους στόχους που μπορεί να είχε το Πεκίνο μέσα από αυτήν την… περίεργη υγειονομική κατάσταση. Το θέμα είναι πώς διαχειρίστηκε ο ίδιος την κατάσταση. Απλά επέδειξε μέγιστη ανωριμότητα και περιέπεσε σε κατάσταση πλήρους γραφικότητας. Άφησε τα πράγματα ανεξέλεγκτα και η οικονομία παρέλυσε. Ό,τι είχε χτίσει επί 4 χρόνια με την εκρηκτική αύξηση της Wall Street και την αύξηση της περιουσίας του μέσου αμερικανού, το γκρέμισε με τις ανοησίες του στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι αστυνομικοί στο επεισόδιο με τον αφροαμερικανό Τζωρτζ Φλιν, ο οποίος βρήκε πραγματικά τραγικό θάνατο. Βεβαίως, ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα ασφάλειας στις ΗΠΑ. Εκεί δεν… παίζουν με τα όπλα. Απλά τα… χρησιμοποιούν! Βέβαια, στην περίπτωση του Φλιν έγινε κάτι πολύ χειρότερο και μάλιστα χωρίς τη χρήση όπλου, αλλά με τη χρήση… γόνατου. Τον πατούσαν ασφυκτικά στον σβέρκο και ο άνθρωπος κατέληξε! Άνανδρο και παντελώς αντιεπαγγελματικό για αστυνομικούς, ακόμη και αν αυτό προβλέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αστυνομικής εμπλοκής της Πολιτείας. Ήταν μια ευκαιρία για να βγουν στους δρόμους οι πάντες και να καταστήσουν συνένοχο τον ίδιο τον Τραμπ. Βέβαια, πολλοί από τους αποκλεισμένους της αμερικανικής κοινωνίας, δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν την… ευκαιρία και να λεηλατήσουν, συσπειρώνοντας τους νοικοκυραίους γύρω από τον Τραμπ, ο οποίος μιλούσε ευθέως για τρομοκράτες και αλήτες.

Η πόλωση στην προεκλογική περίοδο βοήθησε τον Τραμπ να σηκώσει… κεφάλι, καθώς εκεί που βρισκόταν 10-12 μονάδες πίσω από τον Μπάιντεν,

βρέθηκε να δίνει μάχη στήθος με στήθος σε κάποιες πολιτείες από αυτές που θα του έδιναν μια δεύτερη θητεία. Βέβαια, οι ΗΠΑ δεν φημίζονται για την ύπαρξη… αναρχικών, όπως τους εννοούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Απλά, εκεί πρόκειται για όσους λεηλατούν και παραβιάζουν τους νόμους. Είχε τα δίκια του σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά τις περισσότερες φορές έριχνε λάδι στη φωτιά! Τώρα, όμως δεν υπάρχει Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν, πρέπει να επιχειρήσει να φιλοτεχνήσει και πάλι μια πιο παραδοσιακή εικόνα των ΗΠΑ. Από τις κινήσεις του στα θέματα οικονομικής πολιτικής και γεωπολιτικής, θα φανεί πώς μπορεί να περιορίσει τις αντιθέσεις, να συνθέσει απόψεις, να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να μην φερθεί… εμπρηστικά. Άλλωστε, το στυλ του και ο προηγούμενος πολιτικός του βίος συγκλίνουν προς τη θετική εκδοχή κάθε περίπτωσης.

Ο πλανήτης ζητούσε επειγόντως κάποια καλά νέα. Δεν έδινε τόση βάση στο αν ο μέσος αμερικανός, φίλα προσκείμενος στον Τραμπ, απέκτησε μεγαλύτερη περιουσία ή κατέγραψε μεγάλες υπεραξίες στη Wall Street. Ήθελε, να… τιμωρηθεί αυτός που έφτασε τον θεσμό του Προέδρου στα όρια της γελοιοποίησης και έθεσε σε κίνδυνο μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού έναντι του φονικού ιού. Και… δικαιωματικά δεν του άξιζε να διαφημίσει στην προεκλογική περίοδο μια μεγάλη ανακάλυψη ενός εμβολίου, όπως έγινε χθες με την Pfizer. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε κάποιες επιχειρήσεις θα ήθελαν να αποτελέσουν σωσιβιο για τον Τραμπ…

Όπως και να ΄χει, τα νέα είναι καλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Το εμβόλιο ή τα εμβόλια πρέπει να φτάσουν σε πολύ σύντομο χρόνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη. Η θωράκιση της παγκόσμιας υγείας, έστω και με τις γνωστές… αμφιβολίες και αντιδράσεις από κάποια μερίδα, πρέπει να αποτελέσει τη νέα βάση αφετηρίας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια καθαρή έξοδος από την υγειονομική κρίση και μια ανεξέλεγκτη είσοδος σε μια οικονομική κρίση, η οποία θα λειτουργούσε ως ντόμινο στις… τεκτονικές πλάκες που βρίσκονται σε ιδιαιτέρως “σεισμογενείς” περιοχές του πλανήτη.

Το 2001, η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων ήταν μια… μαχαιριά στον Τζωρτζ Μπους τον νεότερο στην αρχή της θητεία του. Για να μπορέσει να διαχειριστεί το τεράστιο οικονομικό πλήγμα και να στρέψει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κήρυξε

τον πόλεμο στη διεθνή τρομοκρατία. Είχε “σκάσει” εξάλλου και η εταιρεία ενέργειας Enron που προκάλεσε ένα αρκετά μεγάλο τσουνάμι στις αγορές, αλλά κυρίως σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Επί των ημερών του όμως και λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2008, έσκασε η Lehman Brothers που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια παγκόσμια κρίση χρέους που μετετράπη σε κρίση αξιοπιστίας των οικονομιών. Αμέσως μετά, οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν και τα ηνία των ΗΠΑ, ανέλαβε ο Μπαρά Ομπάμα. Λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης και αυτός σε πολλά ζητήματα. Ειρήσθω εν παρόδω, από την κρίση της Lehman Brothers, η Ελλάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούσε να δανειστεί με υψηλά επιτόκια. Και έτσι μας προέκυψε το μνημόνιο, που αποτέλεσε πολιτικό “λάφυρο”στα χέρια λαϊκιστών, οι οποίοι στη συνέχεια “έφαγαν το κεφάλι τους”, καθώς αποκαλύφθηκαν τα ψέματα τους και απέκτησαν επαφή με μια πραγματικότητα που αγνοούσαν επιδεικτικά και προκλητικά…

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, στις 12 το μεσημέρι, ώρα ΗΠΑ ή 18.00 ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει τα ηνία στοχεύοντας στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο εσωτερικό, στην εκτόνωση περιφερειακών εντάσεων στο εξωτερικό και στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για ένα New Deal κυρίως με την Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτός που με άλλους ηγέτες και κυρίως τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαχειριστούν μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση που μπορεί να είναι αντίστοιχη της Lehman Brothers, αλλά επί… 10 φορές! Η αισιοδοξία για την ανακάλυψη και κυκλοφορία των εμβολίων δημιουργεί ευφορία στην ανθρωπότητα και στις αγορές. Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί το 2021, θα ήταν ένα οικονομικό σοκ, όταν τα πράγματα θα δείχνουν προς έξοδο από το σημερινό υγειονομικό σοκ…