Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΕΙΠΑΝ

Προτροπή για καλύτερη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες από τον Υφ.Εξωτερικών (ΦΩΤΟ)

Newsroom από Newsroom
03/02/2016 20:52
σε ΕΙΠΑΝ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από τη Σόφια όπου βρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής.

Ο Ελληνας αξιωματούχος μίλησε στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Αναλυτικά όσα είπε:

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Η Βουλγαρία ανέλαβε την Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία. Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα, αφενός ικανοποίησης και εμπιστοσύνης, για το γεγονός ότι η Σόφια έχει την ηγεσία στους δύσκολους αυτούς καιρούς – Κύριε Πρόεδρε, έχετε την πλήρη υποστήριξή μας – αφετέρου αβεβαιότητας για το εάν το περιφερειακό μας forum θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις, αδιανόητες πριν από 20 χρόνια, στο ξεκίνημα της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υποστηρίζαμε πάντοτε, πολύ ανοιχτά, ότι απουσιάζει, μεταξύ μας, η περιφερειακή διάδραση. Δεν είναι τούτη η κατάλληλη στιγμή να εξηγήσουμε τους λόγους. Ωστόσο, οφείλουμε να αποδεχθούμε το απλό γεγονός ότι η συλλογική δράση αποτελεί τον μόνο τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργούνται από μία ευρύτερη αστάθεια στον κόσμο.

Η μετανάστευση αποτελεί μία από αυτές τις κρίσεις και η βουλγαρική Προεδρία αποφάσισε, συνετά, να συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στις κύριες προτεραιότητές της, καθώς συνιστά την πιο πιεστική πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ευρώπη και ο κόσμος. Ενόψει της υιοθέτησης, αργότερα σήμερα, της Κοινής Δήλωσης για τις Προκλήσεις της Μετανάστευσης, θα ήθελα να μοιραστώ τις απόψεις μας επί του θέματος αυτού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή και μείζων προορισμός μικτών μεταναστευτικών ροών. Επιτρέψατέ μου να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα, ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μολονότι επιβαρύνεται δυσανάλογα κατά τους τελευταίους μήνες, κατέβαλλε και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Τα κράτη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουμε βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και πολλά εξ ημών μοιραζόμαστε το βαρύ φορτίο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία δεν είναι σύμφωνα ούτε με τη Δήλωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Ανατολική Μεσόγειο – διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, ούτε με τη Δήλωση των Ηγετών για τις ροές προσφύγων κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Τέτοιου είδους μέτρα θα φέρουν, τελικά, αντίθετα αποτελέσματα και έχουν ήδη δημιουργήσει περιττές εντάσεις μεταξύ Κρατών που, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να σταθούν αλληλέγγυα μεταξύ τους.

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Τουρκία πιέζεται πολύ, καθώς φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αναμένουμε, ωστόσο σημαντική μείωση των νέων κυμάτων προσφύγων, σύμφωνα με τη δήλωση της 29ης Νοεμβρίου και το Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών.

Συλλογική δράση είναι εξίσου απαραίτητη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων που παραμένει ο στρατηγικός περιφερειακός μας στόχος, ως ο μόνος τρόπος, προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Πρέπει να διατηρήσουμε την εστίαση της ΕΕ στην περιοχή και να προσφέρουμε μία περισσότερο απτή ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο, αισθανόμαστε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των κρατών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που είναι και μέλη της ΕΕ και όσων δεν είναι, έχουν υπάρξει μάλλον μικροί -αν όχι ανύπαρκτοι- μία παρατήρηση εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο στρατηγικός στόχος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους στενότερης συνεργασίας, μεταφοράς ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών, που θα επέτρεπαν, τελικά, στα Κράτη- μέλη που δεν μετέχουν στην ΕΕ να εξοικειωθούν καλύτερα με τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ. Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) – κύριε Γενικέ Γραμματέα – έχει κεντρικό ρόλο να διαδραματίσει, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία και την τεχνογνωσία του, υπό την καθοδήγησή σας.

Κύριε Πρόεδρε, σε αυτή την εικοστή επέτειο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι καιρός να επανέλθουμε στις βασικές μας αρχές των παγκόσμιων δημοκρατικών αξιών, των θεμελιωδών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη του Βουκουρεστίου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ελλείψεις και προειδοποιήσεις και να κάνουμε τις αναγκαίες ενέσεις πολιτικής ενέργειας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να καταστεί περισσότερο λειτουργική και πολιτική, σεβόμενη ταυτόχρονα την περιφερειακή της κυριότητα και τη συμπερίληψη όλων των Κρατών.

Εν τέλει, όπως ανέφερα, η βουλγαρική Προεδρία αποτελεί μία ευτυχή συγκυρία. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την καθοδήγησή σας και να επιτύχουμε τους στόχους της βουλγαρικής Προεδρίας, τους οποίους συμμεριζόμαστε απόλυτα.

Σας ευχαριστώ.

Sofia1.jpg

Sofia2.jpg

Sofia3.jpg


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Παπασταύρου: Οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη από τους υδρογονάνθρακες – Γ. Μανιάτης: Ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα

18/02/2026 | 07:00
Featured

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες και μέρες

18/02/2026 | 06:00
U.S. President Donald Trump gestures as he arrives at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Florida, U.S., February 13, 2026. REUTERS/Elizabeth Frantz
Featured

Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ

18/02/2026 | 01:20
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 18 Φεβρουαρίου, εορτολόγιο: Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης

18/02/2026 | 00:05
Load More
Επόμενο Άρθρο

Η Αλ Κάιντα αποκαλύπτει κρυφές πτυχές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε η σπουδαία ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

    128 shares
    Share 51 Tweet 32
  • ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ (1926–2026): Η «Πρύτανης της Ευρώπης» που έκανε το Βυζάντιο παγκόσμια κληρονομιά

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ EXPRESS 17/02: Βαθύ χαμηλό 995 hPa φέρνει ραγδαίες καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμους και νέο κύμα σκόνης

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • ΕΚΛΟΓΕΣ: Το δίλημμα Μητσοτάκη, η μάχη της αυτοδυναμίας και οι νέοι συσχετισμοί

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΕΑ-Ευλογιά προβάτων: Κρατική εγγύηση σε δάνεια Πειραιώς, de minimis και 476.839 θανατώσεις 

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • ΕΥΔΑΠ: Τηλέφωνα επικοινωνίας για λογαριασμούς

    334 shares
    Share 134 Tweet 84
  • ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ για Σχέδια Βελτίωσης Αμπελώνων: Ξεμπλοκάρουν 250 εκατ., εκκρεμότητες σε Νέους Αγρότες

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch