Στενεύει καθημερινά πλέον ο κλοιός γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, με τις εξελίξεις στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης κορυφαίων σκανδάλων της περιόδου της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και την παρέα του να εξελίσσονται κανονικά ενώπιον των εντεταλμένων οργάνων της δικαιοσύνης, να αποκτούν σάρκα και οστά και να μην είναι μια απλή πιθανολόγηση.
Του Χρήστου Υφαντή
Η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα χθες ενώπιον της πταισματοδίκη για την υπόθεση «Νίκος Παππάς, τηλεοπτικό κανάλι εφημερίδα με ξένα κόλλυβα» περιείχε συνταρακτικές αποκαλύψεις, αυτή τη φορά με ονόματα και διευθύνσεις και περιέγραψε με ακρίβεια τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ με τον κορυφαίο της τότε περιόδου Νίκο Παππά αποκαλύφθηκε πλήρως και κατατέθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς του να «παίξει μπάλα» στο πεδίο των Μ.Μ.Ε. με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις και με όχημα «το αριστερό όνομα του κ. Καλογρίτσα», το μόνο που χρειάζονταν οι «Παππάδες» της εποχής εκείνης, καθώς είχαν διασφαλίσει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά.
Την κατάθεση του κ. Καλογρίτσα, μέσω της οποίας αποκαλύπτεται επισήμως και η χρηματοδότηση της έκδοσης της εφημερίδας Documento, όταν το σχέδιο για το «κανάλι ΣΥΡΙΖΑ» απέτυχε παταγωδώς και κατέστη καταγέλαστο με τα βοσκοτόπια και τα λιβάδια, ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω η σημερινή του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει παραπεμφθεί ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση Novartis.
Το γεγονός πως η κατάθεση δεν ολοκληρώθηκε και θα προκύψει σύντομα και δεύτερο μέρος είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης και της ειλημμένης απόφασης της δικαιοσύνης να ψάξει σε βάθος όλη αυτή την παρακμιακή ιστορία, δηλαδή την οργανωμένη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να εγκαθιδρύσει στη χώρα καθεστώς «λαϊκής δημοκρατίας» μέσω της εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης με θύματα δέκα πολιτικούς του αντιπάλους, την εξόντωση των οποίων είχε αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για δύο κορυφαίες υποθέσεις παράνομης και αντισυνταγματικής δραστηριότητας μιας πολιτικής ομάδας που είχε εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και επιχειρούσε να αλλοιώσει βασικά χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος στο όνομα ενός, δήθεν, «αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος» για τις οποίες, θεωρείται δεδομένο, σύντομα θα κληθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να «πάρει θέση», είτε δημόσια, είτε απέναντι στην ανακρίτρια.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας και η υπόθεση Novartis – Παπαγγελόπουλος είναι οι πρώτες σε μια σειρά υποθέσεων που αφορούν στο κυβερνητικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ και στις απόπειρες του να διαβρώσει την αστική δημοκρατία και να εισβάλλει σε βασικότατους θεσμούς της, όπως είναι τα ΜΜΕ και η δικαιοσύνη.
Έπονται, όπως είναι ήδη γνωστό, οι υποθέσεις Μιωνή – Παππά αλλά και εκείνη με τον πολυπράγμονα κ. Πετσίτη, ενώ στην αγορά έχουν ξεκινήσει και προκύπτουν διάφορες φήμες και για άλλες «αριστερές συναλλαγές», τις οποίες χειρίζονταν το Μέγαρο Μαξίμου και τις διευθετούσε ο κ. Νίκος Παππάς.
Ειδικοί περί τις δικαστικές εξελίξεις και με γνώση των δεδομένων των δύο πρώτων υποθέσεων που διερευνώνται ήδη από την τακτική δικαιοσύνη θεωρούν βέβαιη, προϊόντος του χρόνου, την άμεση εμπλοκή του ίδιου του Τσίπρα στις δικογραφίες, ως εκ της θέσεως του ως επικεφαλής της κυβέρνησης στο όνομα των συμφερόντων της οποίας εξελίσσονταν υπόγειες συμφωνίες με κάθε είδους επιχειρηματίες, χωρίς να είναι ακόμη γνωστά τα ανταλλάγματα που θα προσφέρονταν στους κατά περίπτωση χρηματοδότες των φαντασιώσεων των Συριζαίων.
«Δεν μπορεί να κρατηθεί ο Τσίπρας έξω από την εικόνα, ούτε να αποφύγει να εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Η θέση του ως επικεφαλής του Μαξίμου και της κυβέρνησης είναι κομβικής σημασίας για όσα συνέβαιναν και κανείς τρίτος δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη του όλες τις ευθύνες ή να αναλάβει να ξεπλύνει ένα πρωθυπουργό από τις επιπτώσεις ενεργειών και αποφάσεων για τις οποίες είναι βέβαιο ότι γνώριζε, αν δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό τους» υποστηρίζουν οι ίδιοι ειδικοί.
Κι αν στην υπόθεση «Καλογρίτσας, Κανάλι, Παππάς» οι διαδικασίες έχουν ένα περισσότερο ιδιωτικό χαρακτήρα και οι εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οικονομικές συμφωνίες (με ότι σημαίνει το χαρακτηριστικό αυτό για πιθανές μελλοντικές συνεννοήσεις), η υπόθεση Novartis – Παπαγγελόπουλος αποτελεί μια κορυφαία θεσμική εκτροπή, στη διερεύνηση της εμπλέκονται πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί από τους οποίους κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να μην διεκδικήσει τη δικαίωση του.
Οι εξελίξεις στις δύο υποθέσεις (και στις άλλες που αναμένονται) δυσκολεύουν εξαιρετικά την προσπάθεια του Τσίπρα να υπάρξει, εκ νέου, πολιτικά και να διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη μέρα και επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις βασικών στελεχών του κόμματος που μιλούν για την ανάγκη να αντικατασταθεί ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Μάρτιο το αργότερο «αν δεν θέλουμε να γίνουμε σαράντα κομματίδια»…