Στην Ιταλία η εκλογή των… Ακροκεντροδεξιών είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, οι οποίες περιμένουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης από την Μελόνι εντός του Οκτωβρίου, ώστε να διαπιστώσουν αν θα το παίξει… βαρύ πεπόνι!
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση Τρας θα πάρει δάνεια για να μειώσει τους φόρους και να επιδοτήσει τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι αγορές έστειλαν τη στερλίνα σε χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου και τα βρετανικά ομόλογα στη χειρότερη θέση από το 1957! Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να τέθηκε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, αποτελεί την κοιτίδα του καπιταλισμού και το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορεί να περάσουν αδιάφορα όλα όσα συμβαίνουν εκεί και σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν ως ντόμινο σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Πάμε λίγο πιο βόρεια και ανατολικά…
Η εταιρεία του Nord Stream 1 διαπιστώνει πτώση της πίεσης και ο Νord Stream 2 που περνάει από τη Βαλτική παρουσίασε διαρροή αερίου. Αρχίζουν εκ νέου τα… κόλπα με την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο φέτος, αναμένεται να κάνει τη διαφορά στη Δυτική Ευρώπη, καθορίζοντας ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις σε κάποιες χώρες.
Από την άλλη, το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, μετά την κατρακύλα του “μαύρου χρυσού”, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “θα αυξάνονται για πολλές συνεδριάσεις ακόμη”.
Στη Ρωσία, ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά και οι ΗΠΑ τον προειδοποιούν για ολέθριες συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα, όσοι Ρώσοι δεν θέλουν να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αποφασίζουν να λιποτακτήσουν ή να “θερίσουν” με όπλα αθώους πολίτες, μέσα σε κτίρια και σχολεία.
Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα αρνητικά γεγονότα του τελευταίου 24ώρου, τα οποία ήταν αρκετά για να βυθίσουν και πάλι τις αγορές στη… μαυρίλα, στέλνοντας τους δείκτες στο “κόκκινο”. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται πλέον σε ζώνη “αρκούδων” και μάλλον έχει ακόμη δρόμο η πτώση του, οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές στενάζουν από την ενεργειακή κρίση λόγω Ρωσίας, τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν συνεχώς και διαμορφώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Το Ιταλικό δεκαετές πήγε χθες στο 4,50% και το Ελληνικό στο 4,70%, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτω από τις 800 μονάδες, ακολουθεί τη μοίρα και την ψυχολογία των διεθνών αγορών.
Γενικά το κλίμα θυμίζει… μπαρούτι και όλοι προετοιμάζονται σιγά σιγά για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα, ο οποίος θα είναι πολύ δύσκολος, αλλά αν δεν είναι πολύ δύσκολος, μάλλον θα είναι λιγότερο δύσκολος και αν είναι λίγο δύσκολος, τότε στο τέλος μπορεί να είναι κάπως πιο… εύκολος, σε σχέση με αυτό που φανταζόμασταν. Κάπως έτσι θα περιέγραφε την κατάσταση και ένας πρώην πρόεδρος σωματείου της Βόρειας Ελλάδας που έπαιζε στην Α΄ και Β΄ Εθνική Κατηγορία…
Σε άλλο… mood η Ελλάδα
Μέσα στο γενικότερο χάλι που υπάρχει, έχουμε αρχίσει να… τσιμπιόμαστε με τις αντοχές της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κινείται σε άλλη… διάθεση. Βλέπετε η δυναμική του τουρισμού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει απαισιόδοξες σκέψεις και γενικά ισχύει το γνωστό “φτου να μην το ματιάσουμε”.
Άλλωστε, χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για επίσημη αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη από το 3,1% στο 5,3%, για τη φετινή χρονιά. Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ο οποίος ανέβασε τον πήχυ στο 6%, ενώ ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης για την Ελλάδα, Πάολο Φιορέτι, μας είπε ότι τα πάμε πολύ καλά, αλλά η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα γίνει μάλλον προς το τέλος του 2023, καθώς έχουμε και μια… εκκρεμότητα να επιλύσουμε και δεν είναι άλλη από την εκλογή βιώσιμης και σοβαρής κυβέρνησης στις κάλπες που θα στηθούν κάπου στα μισά της επόμενης χρονιάς. Άρα, το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια. Αν χαλάσει το σημερινό momentum και προκληθεί μπάχαλο στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τις συνέπειες.
Και το λέμε αυτό, γιατί χθες ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ροκφέλερ, Ρουσίρ Σαρμά, μας έκανε ένα εξαιρετικό δώρο, καθώς με άρθρο του στους Financial Times, ανέφερε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 7 χωρών που πέτυχαν οικονομικά θαύματα και ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επιτεύγματα τους, σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού. Οι άλλες 6 χώρες είναι η Ιαπωνία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η… δική μας Πορτογαλία. Να κλείσουμε μόνο με μια ευχή. Να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες το 2023, καθώς η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με βάση το momentum που έχει διαμορφωθεί και να μην μας προκύψουν πάλι τυχοδιώκτες, μαθητευόμενοι… μάγοι και άχρηστοι. Στο… χέρι μας είναι γραμμένη η μοίρα μας…