Η ορθοδοξία στην Ουκρανία βιώνει τη χειρότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία, συνεχίζει όμως να διατηρεί την επιρροή στην κοινωνία και το ειρηνικό της δυναμικό.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών τω Ρωσιών Κύριλλος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, μητροπολίτη Τύχωνα ο οποίος έφτασε με επίσκεψη στη Ρωσία.

«Μπορούμε να πούμε ότι η δική μας Εκκλησία στην Ουκρανία βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Τρέφει έντονες ανησυχίες «για την κατάσταση των πιστών μας στην Ανατολική Ουκρανία, όπου συμβαίνει η πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή». «Για αρκετούς λόγους οι άνθρωποι στη Δύση δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει εκεί στην πραγματικότητα», επισήμανε ο Πατριάρχης.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας είπε ότι «οι ουκρανικές αρχές πλήρως απέκλεισε την περιοχή αυτή». Ειδικότερα, «έκλεισαν όλες οι ουκρανικές τράπεζες, οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά, δεν μπορούν να πάρουν ούτε σύνταξη, ούτε μισθούς, δεν υπάρχουν τρόφιμα και τα πιο απαραίτητα σε καταστήματα, ενώ κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται από τους βομβαρδισμούς».

Ο Πατριάρχης επίσης υπενθύμισε ότι με τα χτυπήματα του ουκρανικού πυροβολικού καταστρέφονται ορθόδοξοι ναοί, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ουκρανία οι αποσχιστές, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική κατάσταση, καταλαμβάνουν με βία τους ορθόδοξους ναούς.

Όπως είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος, παρά τις δοκιμασίες «σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές ομάδες στην Ουκρανία η δική μας Εκκλησία αντιλαμβάνεται ότι μπροστά στη σύγκρουση αυτή μπορεί να έχει μόνο μία θέση — να είναι ειρηνευτική δύναμη».

«Η Ουκρανική Εκκλησία διατηρεί τη δύναμή της και, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να επηρεάζει στην ουκρανική κοινωνία», τόνισε. «Αποφεύγουμε οποιοδήποτε πολιτικό προσηλυτισμό και τη μονομερή στήριξη μίας ή άλλης πλευράς της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Τύχων θυμήθηκε πώς ένα χρόνο πριν επισκέφτηκε τη Μόσχα, το Κίεβο και το Μινσκ κατά τους εορτασμούς των 1025 χρόνων του Εκχριστιανισμού των Ρως και μίλησε με χριστιανούς από διάφορες χώρες. Επισήμανε ότι η λειτουργία των Εκκλησιών παίζει ειδικό ρόλο εκεί, «όπου οι άνθρωποι υπομένουν διωγμούς ή όπου μας προκαλούν εκ μέρους της σεκουλαριστικής κουλτούρας».

«Στους ναούς των ΗΠΑ συνεχώς προσεύχονται για πάσχοντες ανθρώπους στην Ουκρανία, στο Κόσοβο και σε όλα τα υπόλοιπα μέρη, όπου οι άνθρωποι πάσχουν για την πίστη τους», συμπέρανε ο μητροπολίτης Τύχων.