Σιατίστης Παύλος: Χθες ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος είχε μεταβεί στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος προκειμένου να συμμετάσχει στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας.

Ο μακαριστός Ιεράρχης παραβρέθηκε με αφορμή την τέλεση του τεσσαρακονθήμερου μνημοσύνου του αοιδίμου Αναστασίου Ευσταθίου,πατρός δύο εκλεκτών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, των Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, Πρωτοσυγκέλλου και Ιεροκήρυκος και Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Χαλκίδος και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Εκοιμήθη αργά το βράδυ της Κυριακής ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κ.κ. Παύλος. Ο 72 χρονος Ιεράρχης, ο οποίος υπέφερε από την καρδιά του, υπέστη ανακοπή.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ορίστηκε τοποτηρητής της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης αφού τοποτηρητής αναλαμβάνει κατά την τάξη της Εκκλησίας, ο έχων τα πρεσβεία από τις όμορες Ιερές Μητροπόλεις.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – αποφοίτησε το 1971. Το 1973 χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι. Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο και ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία. Στην περιοχή αυτή και με την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.

Από το έτος 1998, κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. Επίσης, του ανετέθηκε η Διεύθυνση Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας. Πολλά έτη ήταν παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».

Για τριάντα και πλέον έτη ασχολήθηκε με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός, ενώ παράλληλα κλήθηκε να μιλήσει σε σχολές γονέων, ιερατικά και νεανικά συνέδρια σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ιδιαίτερη μέριμνα του ως Μητροπολίτου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων. Στα χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί.

Υπήρξε συγγραφέας βιβλίων και είχε δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Εκοιμήθη αιφνιδίως στις 13 Ιανουαρίου 2019 σε ηλικία 72 ετών.

Επί της αξάφνου κοιμήσεως του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου και εις μνήμην αιωνίαν παρακολουθήστε ολόκληρο το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη χειροτονία του, κατά την 6η Μαρτίου 2006: