Του Σωτήρη Μ. Τζούμα-Η Ιεραρχία έπραξε σήμερα το καθήκον της εκλέγοντας τρεις νέους Μητροπολίτες. . Μπορεί να διχάστηκε και να επιστράτευσε παλιές καταδικασμένες μεθόδους για να πετύχει την ετυμηγορία που ήθελε αλλά ο καπνός που βγήκε από την καμινάδα ήταν λευκός.
Οι εκλογές που έγιναν σήμερα στις 20 Μαρτίου 2019 , μας έδωσαν τρεις νέους Ιεράρχες.
🔵⚫️ Για τα ιερά χώματα της Μακεδονίας, την ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης εξελέγη ο Αρχιμ.Αθανάσιος Γιαννουσάς , εις διαδοχή του προώρως κοιμηθέντος Παύλου Ιωάννου αλλά και του όντως Αγίου Αντωνίου Κόμπου. Και οι δύο μπορεί να μην άφησαν πίσω τους παλάτια και μέγαρα και ιδρύματα για να εισπράττουν , εργάσθηκαν όμως ιεραποστολικά και με ζήλο και έχουν σήμερα φήμη Αγίων της Εκκλησίας μας.
Με την εκλογή του Αθανασίου σήμερα δεν χαλά αυτή η παράδοση που θέλει η ευλογημένη Μητρόπολη Σισανίου να έχει πάντα εναρέτους Ποιμενάρχες . Ο Αθανάσιος θα συνεχίσει το έργο των προκατόχων του και παράλληλα θα δημιουργήσει και τις υποδομές εκείνες που χρειάζονται ώστε η Μητρόπολη Σισανίου να γίνει δακτυλοδεικτούμενη.
Ήταν μία εκλογή χωρίς προβλήματα γιαυτό και ο εκλεγείς έτυχε της καθολικής επιδοκιμασίας της Ιεραρχίας και έλαβε τις ψήφους της συντριπτικής πλειονοψηφίας των Ιεραρχών.
🔴🔴 Για την Μητρόπολη Γλυφάδας αυτό που ζήσαμε δεν είχε ιστορικό προηγούμενο. Οι τρείς τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις που υπάρχουν στο παρελθόν( 3 στην Εκκλησία της Ελλάδος και 1 στην Κρήτη )δεν είχαν τον χαρακτήρα θρίλερ που ζήσαμε στην εκλογή αυτή.
Έδωσαν για 10 ´ λεπτά σε έναν άνθρωπο τη χαρά ότι εξελέγη έστω οριακά με μία ψήφο και μετά του την πήραν. Συγκεκριμένα μετά την καταμέτρηση που έγινε στο μονοπρόσωπο ανακοινώθηκε ότι εξελέγη με 38 ψήφους ο Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος και ο συνυποψήφιος Επίσκοπος Σαλώνων έλαβε 37. Μέσα σε λίγη ώρα το σκηνικό άλλαξε . Αιτία η παρέμβαση του Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου που με φωνή ντελάλη στη γειτονιά των Λιστών στην Κέρκυρα- κάτι σαν τον Λευτέρη τη φτερού ένα πράμα- κραύγαζε στην αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού:
– Μακαριώτατε λείπει μία ψήφος. Είμαστε 77 παρόντες και μας ανακοινώσατε τα αποτελέσματα για 76 Πού πήγε μία ψήφος;
Μπροστά στον σαματά που ακολούθησε και στην αναμπουμπούλα αποφασίστηκε να γίνει επανακαταμέτρηση . Και έγινε. Και το προηγούμενο αποτέλεσμα ανετράπη.
Μας συγχωρείς λάθος κάναμε, είπαν στον δυστυχή Αλέξιο.Τα ξαναμετρήσαμε τα κουκιά και υπάρχει ισοψηφία! Και επειδή ο έτερος ισοψηφών προηγείται στα πρεσβεία από σένα, κερδίζει αυτός την εκλογή.
– Φύγε εσύ του τρίτου ορόφου, έλα εσύ του τετάρτου. Το φιλοθεάμον κοινό ακολουθούσε ως περιοδεύων θίασος τους φερομένους νικητές , μία για να συγχαρεί τον Αλέξιο στον τρίτο και μία τον Αντώνιο στον τέταρτο.
Ποιός νηφάλιος και νουνεχής άνθρωπος να αντέξει τέτοια καζούρα και να μην ψάξει να βρει γκρεμό για να φουντάρει;
Τώρα θα μου πείτε αν δεν ήταν τόσο επιμελής παρατηρητής ο Θεσσαλιώτιδος θα έπνιγε η Ιεραρχία τη μία ψήφο και θα έβγαινε αδίκως ο Αλέξιος;
Επομένως ή η πρώτη καταμέτρηση έγινε σωστά και επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν αρεστό, έγινε όλη αυτή η φασαρία ή πράγματι δεν… έφτυνε επαρκώς ο Αρχιγραμματέας τα δάκτυλά που μετρούσαν τα ψηφοδέλτια ώστε να μην κολλούν μεταξύ τους και ένα ψηφοδέλτιο του ….ξέφυγε ! Το ατίθασο! Μάλιστα κατά σύμπτωση το ψηφοδέλτιο που χάθηκε και βρέθηκε χάρη στην παρέμβαση του Θεσσαλιώτιδος Τιμοθέου έφερε το όνομα του Σαλώνων Αντωνίου και του έδωσε τη νίκη!!
✔️Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από την εκλογή της Μητρόπολης Σπάρτης το 1980. Ήταν τότε που είχαν ισοψηφίσει ο νυν Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος με τον αείμνηστο Σερρών Μάξιμο, ο οποίος ήταν τότε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εξελέγη ο Ευστάθιος λόγω πρεσβείων Ιερωσύνης. Δεν ήταν όμως τόσο άγρια τα πράγματα! Ήταν ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Τότε τα ψηφοδέλτια δεν… κολλούσαν ακόμη.
✔️Το αυτό συνέβη και στην εκλογή του Νέας Ιωνίας το 1994, όταν ισοψήφισε ο εκλεγείς Αρχιμ. Κωνσταντίνος Φαραντάτος, με τον Αρχιμ. Πέτρο Δακτυλίδη , μετέπειτα Τιτουλάριο Μητροπολίτη Χριστουπόλεως, ο οποίος δεν ζει πλέον.
✔️Τέλος στην εκλογή της Μητρόπολης Σύρου το 2001, υπήρξε παρόμοιο σασπένς μεταξύ των υποψηφίων λόγω της κόντρας που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του τότε Μητροπολίτη Θηβών Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ο Χριστόδουλος ήθελε τον Αρχιμ. Δωρόθεο Πολυκανδριώτη αλλά ο τότε Θηβών Ιερώνυμος συμμαχώντας με τον τότε Πειραιώς Καλλίνικο έριξαν ως αντίπαλο δέος τον Αρχιμ. Εμμανουήλ Σιγάλα ( νυν Μητροπολίτη Κιλκισίου). Τελικώς εξελέγη ο Μητροπολίτης Δωρόθεος με διαφορά τριών ψήφων. Φαντασθείτε να είχε εκλεγεί τότε ως Σύρου, Τήνου και… Μυκόνου ο Εμμανουήλ τί θα είχε συμβεί! Της …Μυκόνου θα γινόταν!!
✔️Ισοψηφία υπήρξε και το 2001, στην εκλογή της νεοϊδρυθείσας Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, μεταξύ των Αρχιμ. Ανδρέα Νανάκη, Καθηγητή Θεολογικής ΑΠΘ και Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδάκη, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας. Στην περίπτωση αυτή με κλήρο- κατά το Ματθία και Ιούστο- εξελέγη ο Αρχιμ. Ανδρέας Νανάκης πρώτος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου. Ακόμη και σε αυτό τον τομέα η επαρχιακή Εκκλησία της Κρήτης μας διδάσκει γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα. Αυτοί θεωρούνται επαρχιακή Εκκλησία και μεις συμπεριφερόμαστε ως κακοί και κοινοί επαρχιώτες.
👁🗨 Επανερχόμενοι στην εκλογική διαδικασία για την Μητρόπολη Γλυφάδας να πούμε ότι η εκλογή του Επισκόπου Σαλώνων επετεύχθη σε μία στιγμή που η Ιεραρχία είχε αποφασίσει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και προς τους επίδοξους …νυμφαγωγούς Αρχιερέων, ότι οι Ιεράρχες μας δεν είναι εντολοδόχοι και πειθήνια όργανα που εκτελούν απλά αποφάσεις αλλά είναι ανεξάρτητες και χειραφετημένες προσωπικότητες. Πολλές φορές μπορεί να κάνουν το χατήρι του Πρώτου- όταν μάλιστα ο υποψήφιος αξίζει και είναι κοινής αποδοχής- αλλά δεν γίνεται να εκτελούν πάντα τα κελεύσματα που λαμβάνουν! Το ότι η Ιεραρχία διχάστηκε κυριολεκτικά στην εκλογή Γλυφάδας και για να επιτευχθεί η εκλογή του εκλεκτού του Αρχιεπισκόπου και επιστρατεύτηκαν όλα τα μέσα για να γίνει αυτό, πρέπει να μας προβληματίσει γιατί σημαίνει πολλά. Και ααφαλως μας δίνει το δικαίωμα να χαρακτηρίσουμε τη νίκη αυτή Πύρρειο νίκη! Το γιατί θα το καταλάβουμε σε λίγο .
☑️🔹 Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει αύριο κιόλας να εκλέξει τον Αρχιμ. Αλέξιο Ψωίνο Επίσκοπο ή να του υποσχεθεί εκλογή σε Μητρόπολη στο εγγύς μέλλον, όπως έκανε με τον νυν Κεφαλληνίας Δημήτριο όταν ολίγον έλλειψε να εκλεγεί Ιωαννίνων έστω και ως outsider εις βάρος τόσο του εκλεκτού του Αεχιεπισκόπου όσο και του προταθέντος υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη.
🔵🔴⚫️Τρίτη και τελευταία η εκλογή ήταν του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου. Η μοναδική ισχυρή υποψηφιότητα ήταν του Επισκόπου Μεθώνης Κλήμεντος. Έτρεχε μόνος και ολίγον έλλειψε να τερματίσει δεύτερος . Κατάφερε να σπάσει την παράδοση που θέλει οι Αρχιγραμματείς να προάγονται με περισσότερες των 70 ψήφων.
Εξελέγη με 63 ψήφους. Το εντυπωσιακό και το άξιο προσοχής και ιδιαίτερου προβληματισμού είναι το γεγονός ότι είχε και 12 λευκές ψήφους και 1 άκυρη .
🔘 Ήταν ένα μήνυμα προς εκείνον ή προς τον Αρχιεπίσκοπο;
Θα φανεί σε κάποια επόμενη εκλογή όταν οι 12 Ιεράρχες θελήσουν να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους με νέα έκφραση της απέχθειάς τους προς προτεινόμενο υποψήφιο.
Ο Επίσκοπος Κλήμης είναι ικανός κληρικός αλλά με πολύ δύσκολο χαρακτήρα. Νευρώδης και αγενής πολλές φορές δίνει την εντύπωση του στραβόξυλου που θέλει να ταλαιπωρεί τους συνεργάτες του.
Η σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έχει περάσει από πολλά στάδια. Διεσώθη από πολλά λάθη και αστοχίες. Η θητεία του ως Γραμματεύς ανέδειξε πολλά στοιχεία της οργανωτικότητας που διαθέτει τα οποία εξετίμησε ο τότε άμεσος προϊστάμενός του Αρχιγραμματέας, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ- νυν Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας. Από τότε η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Ανήλθε την Ιεραρχία χωρίς δυσκολία. Είναι πιστός σε κάποιους φίλους αλλά και αγνώμων και αγενής προς όσους θεωρεί ότι δεν τους έχει πλέον ανάγκη.
Η προαγωγή του έφερε δάκρυα χαράς στο Συνοδικό Μέγαρο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί το αντίθετο στον κλήρο και στο λαό του Περιστερίου .
⚫️ Αύριο η συνέχεια:Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές
exapsalmos.gr