Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τυχικός, ένα κεφάλαιο που δεν κλείνει

Newsroom από Newsroom
10/05/2026 16:00
σε ΕΚΚΛΗΣΙΑ
A A
55
SHARES
118
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΚΥΠΡΟΣ: Η περιπέτεια που συμπληρώνει χρόνο και οι επόμενες κινήσεις όλων των πλευρών

Στις 24 Μαΐου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόφαση της Ιερά Συνόδου να κηρύξει έκπτωτο τον μητροπολίτη Τυχικό, από το θρόνο της Πάφου. Το εγχείρημα ωστόσο της Συνόδου και προσωπικά του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου να αποφύγει ένα σήριαλ τύπου Αβακούμ που θα σκανδάλιζε και πάλι το πλήρωμα της εκκλησίας παίρνοντας αστραπιαίες αποφάσεις, απέτυχε παταγωδώς.

Ένα χρόνο μετά το κεφάλαιο Τυχικός όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά ταλανίζει βαθιά την Εκκλησία της Κύπρου. Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος γύρισε τελικά μπούμερανγκ. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο εν αργία μητροπολίτης υποκινείται και εξωθείται από ζηλωτιστές, αυτούς δηλαδή που τον έφεραν στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Αυτοί που όπως εξήγησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου «αρνούνται να αναγνωρίσουν την Ορθοδοξία σε κανένα άλλο εκτός από τον εαυτό τους και δεν αποδέχονται τις αποφάσεις της Μεγάλης Ορθοδόξου Συνόδου της Κρήτης».

Ακόμη και το τελευταίο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στον ναό των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Πάφο κατά την κυριακάτικη λειτουργία, με τον τέως μητροπολίτη να βάζει ωμοφόριο και πετραχήλι και να αρχίζει να μνημονεύει μπροστά στην Αγία Πρόθεση -κάτι που έπραττε για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε αργία- και να πιάνεται στο τέλος στα χέρια με τον ιερέα του ναού, εκτιμάται πως έκρυβε σκοπιμότητες. Καθώς θα συσπείρωνε οπαδούς του που το απόγευμα θα κατέβαιναν στους δρόμους της Πάφου για να διατρανώσουν την επιστροφή του στον θώκο του μητροπολίτη.

Το μοτίβο Τυχικού

Είχε προηγηθεί η άρνηση του επισκόπου να υπογράψει λίβελο μετανοίας αποκηρύσσοντας ευθέως τον αποτειχισμό, η μακρά παραμονή του στην Αθήνα επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ τον ανέμεναν στην Αρχιεπισκοπή για να δώσει εξηγήσεις, αλλά και η άρνηση του να παραδώσει τα κλειδιά της μητρόπολης. Σε αντίθεση με τους μοναχούς Αβακούμ, ο Τυχικός κινείται δια της σιωπής. Δεν απαντά στις προσταγές της συνόδου και επιχειρεί αιφνιδιασμό, μέσω εντυπωσιακών κινήσεων. Ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η πρόθεση του Τυχικού να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και η καταχώρηση νέου εκκλήτου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου να τον θέσει σε αργία. Κι ενώ θεωρείται σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσει θετική απόφαση από το Πατριαρχείο, εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η προσφυγή του έχει στόχο να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε απόφαση, προκειμένου να προσφύγει εμπρόθεσμα (αυτή τη φορά) ενώπιον του Ανωτάτου με σκοπό να αμφισβητήσει την απόφαση της Συνόδου.

Τριήμερη Σύνοδος

Παρά τις απανωτές προκλήσεις ο Αρχιεπίσκοπος, κινείται μεθοδικά. Η Ιερά Σύνοδος η οποία θα συνέλθει το τριήμερο 18-20 Μαΐου θα ασχοληθεί μόνο, με τις μαρτυρίες των δυο ιερέων του ναού για το επεισόδιο που θα κατατεθούν ενώπιον της και δεν θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις. Αντιθέτως κύριος σκοπός της Συνόδου είναι η επικύρωση του νέου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου, με την ημερομηνία εκλογής του νέου μητροπολίτη από τους συνοδικούς, να ορίζεται πολύ πιθανόν κατά την τελευταία ημερά των εργασιών της Συνόδου στις 20 Μαΐου για τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Τρίτη και φαρμακερή

Κίτρινή κάρτα για τον εν αργία Μητροπολίτη δόθηκε πολλάκις. Ωστόσο η φαρμακερή θεωρείται αυτή που συνόδευε το τελευταίο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο του απευθύνεται προειδοποίηση, πως αν συνεχίσει το ίδιο τροπάρι, θα καθαιρεθεί. Πλέον, δεν εγείρεται μόνο θέμα ανυπακοής ως προς τη συμμόρφωση του Τυχικού στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και θέμα μη συμμόρφωσης στην απόφαση σχετικά με την αργία του.

Το θέμα της καθαίρεσης αναμένεται να τεθεί προς λήψη απόφασης μετά την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου και νοουμένου ότι ο Τυχικός επαναλάβει τις ίδιες συμπεριφορές ή σε περίπτωση που προσφύγει στο Ανώτατο και το ΕΔΑΔ και οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κατατείνουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Εκκλησία ή και στο νέο Μητροπολίτη. Στόχος για τον Αρχιεπίσκοπο είναι σε κάθε περίπτωση, η διαφύλαξη της ενότητας της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ – alphanews.live


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Κύπρος

ΣχετικάΆρθρα

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Featured

Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκλογές της Κύπρου: Συγχαρητήρια στο ΔΗΣΥ και την Αννίτα Δημητρίου

25/05/2026 | 14:00
Featured

Εκλογές στην Κύπρο: Νίκη για ΔΗΣΥ και Αννίτα Δημητρίου – Έξι κόμματα στη νέα Βουλή

25/05/2026 | 13:35
Featured

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο – Τα μηνύματα των κομμάτων

24/05/2026 | 14:27
Featured

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

23/05/2026 | 20:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2026: 26 Μαΐου οι ανακοινώσεις για Σχέδια Βελτίωσης και Νέους Αγρότες – Πληρωμές, ΟΣΔΕ και συνδεδεμένες 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ώρα μηδέν για τις πληρωμές των αγροτών: Το ψηφιακό «κόσκινο» που κρίνει τα 297 εκατομμύρια – «Θρίλερ» με το Monitoring

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ: Ποιοι θα δουν πάνω από 10.000 ευρώ το 2026 – Τι αλλάζει σε προσωπική διαφορά και αυξήσεις

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
  • Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: Παραμένουμε ανοικτοί παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • Τραμπ για Ιράν: «Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με τη συμφωνία, το Στενό του Ορμούζ θα είναι ανοιχτό για όλους»

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • ΑΣΕΠ: Προσλήψεις-μαμούθ με «ψηφιακό κόσκκινο»: Η ώρα της αλήθειας για χιλιάδες επιτυχούμενους – Οι ειδικότητες που «κλειδώνουν» και το σαφάρι ελέγχων

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Chevron στο Ιόνιο: Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου – Τι βλέπουν ΗΠΑ και Καναδάς

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μαρινάκης για Τσίπρα: Και το όνομα και η ρητορική δείχνουν ότι θέλει να μας γυρίσει πίσω

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch