Ξεφορτώθηκαν στο τρία μεταφορικά CH-47SD τα οποία αποτελούν την δεύτερη παρτίδα από 10 συνολικά ελικόπτερα του τύπου προερχόμενα από αποθέματα του Στρατού των .

Τα ελικόπτερα παραδόθηκαν στην Ελλάδα αφού υπέστησαν εργασίες μηδενισμού ωρών πτήσεως και γενική εργοστασιακή συντήρηση και προορίζονται για άμεση ένταξη στο στόλο της Αεροπορίας Στρατού. Επιπλέον θα διαθέτουν πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας με διανομέα αναλώσιμων αντιμέτρων και δέκτη εγκλοβισμού RWR.

Ήδη έχουν φτάσει τα πρώτα τρία εξ αυτών, και σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προαίρεσης για 5 επιλέον ώστε ο αριθμός τους να φτάσει συνολικά τα 15. Διευκρινίζεται οτι τα 5 επιλέπον ελικόπτερα θα ακολουθήσουν ενδεχομένως σε δεύερη φάση ενώ δεν είναι σαφές αν θα βρίσκονται στο επίπεδο των αρχικών 10 ή θα αποτελέσουν “δεξαμενή ανταλλακτικών” για το στόλο των υπολοί[ων Chinook της ΑΣ.

Πηγές από το ΓΕΣ ανέφεραν στο Onalert.gr οτι η ένταξη των ελικοπτέρων αυτών ικανοποιεί παγιες απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν κατακόρυφα οι ικανότητες αερομεταφοράς του ΕΣ. Ειδικότερα είναι γνωστό οτι η Αεροπορία Στρατού βασίζεται ουσιαστικά στον υφιστάμενο στόλο των 15 CH-47DG/SD προκειμένου να φέρει εις πέρας πληθώρα αποστολών συνδυαστικά με τα 11 ΝΗ-90, τα οποία όμως υποφέρουν απο χαμηλή διαθεσιμότητα καθώς δεν εχει ολοκληρωθεί η σύμβαση για το FOS, ενώ εκκρεμούν οι παραδόσεις άλλων 9 ελικοπτέρων του τύπου. Ο κύριος όγκος του στόλου ο οποίος αποτελείται από τα αξιόπιστα αλλά περιορισμένων πλέον δυνατοτήτων AB-205/UH-1H Huey ενέχει περιορισμούς λόγω ηλικίας. Κατά συνέπεια η παράδοση των 10 (+5) μεταχειρισμένων CH-47SD προσθέτει σημαντικές δυνατότητες, ιδίως όσον αφορά την μαζική αεροκίνηση επίλεκτων τμημάτων σε περιοχές στον Έβρο και στον ευρύτερο χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία πρώτα είχαν φτάσει στην Ελλάδα, στο στρατιωτικό τμήμα του λιμένος Πειραιώς, στις 11 Νοεμβρίου 2016. Ο τύπος ως γνωστόν ήδη βρίσκεται σε υπηρεσία στην Αεροπορία Στρατού κατά συνέπεια αναμένεται άμεσα η έναρξη πτητικής εκμετάλλευσης τους.

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη