Μια αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού με «βαρύ» επώνυμο, είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής στα ελικόπτερα Apache, στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την 25χρονη Αθηνά Πανουργιά, που γράφει πλέον τη δική της ιστορία ως απόγονος του φημισμένου οπλαρχηγού Πανουργιά, ήρωα της επανάστασης του 1821.
Μετά από 5 μήνες σκληρής θεωρητικής εκπαίδευσης, 50 ώρες πτήσης και 20 ώρες εξομοίωσης στις ΗΠΑ, η αρχιλοχίας Πανουργιά είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής στα ελικόπτερα Apache, στην Ελλάδα. Ένα «όνειρο ζωής» σύμφωνα με την ίδια, που κατάφερε και «άλωσε» έναν έως πρότινος ανδροκρατούμενο χώρο. «Ήθελα από μικρή να κάνω μια δουλειά που θα είχε δράση και ανεβάζει στο «κόκκινο» την αδρεναλίνη.
Από μικρή φανταζόμουν να φοράω στολή. Ίσως να έπαιξε ρόλο το επίθετο … το γονίδιο που λέμε αλλά σίγουρα κόλλησα το «μικρόβιο» από ιστορίες για το στρατό που μου έλεγε συνέχεια ο πατέρας μου», λέει στο , συμπληρώνοντας με νόημα πως χρειάστηκαν πολλές προσωπικές θυσίες, κόπος και κούραση για να πετύχει τον στόχο της, που απαιτεί κινήσεις ακρίβειας, αποφασιστικότητα, γρήγορη σκέψη και ατσάλινα νεύρα.
Η 25χρονη αρχιλοχίας δεν αρκέστηκε στα μεταφορικά ελικόπτερα UH-1, των οποίων είναι άριστη χειριστής, αλλά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα της στα πλέον υπερσύγχρονα Αpache που αποτελούν την «κορωνίδα» της Αεροπορίας Στρατού και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στον εχθρό.
Συναντήσαμε την αρχιλοχία Πανουργιά στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, λίγο πριν από μία ακόμη πτήση επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαζί με έναν έμπειρο συνάδελφο της που εκτελεί χρέη κυβερνήτη, με την ίδια να κάθεται στο μπροστινό cockpit ως συγκυβερνήτης και χειριστής των οπλικών συστημάτων. «Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες για όλους μας, είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες. Έχουμε άριστη συνεργασία και ο ένας εμπιστεύεται τον άλλο. Άλλωστε στόχος μας είναι η άρτια εκπαίδευση, ώστε όταν μας ζητηθεί να εκτελέσουμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναλαμβάνω τα ίδια καθήκοντα, έως τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους μου, που με αντιμετωπίζουν χωρίς καμία απολύτως διάκριση» συμπληρώνει η ίδια με νόημα. Η ίδια στέλνει και ένα μήνυμα σε όσες νέες κοπέλες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Αν πραγματικά το θέλουν και τους συναρπάζει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα ας το τολμήσουν. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» λέει με νόημα. Σήμερα η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει συνολικά 13 γυναίκες χειριστές ελικοπτέρων. Η αρχιλοχίας Πανουργία είναι η μοναδική σε επιθετικό Apache.
Όπως λέει, στην αρχή η μητέρα της ήταν ιδιαίτερα διστακτική για τις επιλογές της. Σήμερα οι γονείς της, είναι περήφανοι για την ίδια και δεν τον κρύβουν. Η 25χρονη αρχιλοχίας, ζει στο Βόλο και ελεύθερο χρόνο της προτιμάει να τον διαθέσει στο γυμναστήριο, τον κινηματογράφο, σε ταξίδια ή με φίλους και φίλες που ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως η «κολλητή» τους κουμαντάρει ελικόπτερα Apache. «Στην αρχή δεν τον πιστεύουν. Αποφεύγω βασικά τις λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρουν. Εντυπωσιάζονται και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα» λέει η ίδια. Από τους επόμενους στόχους,, είναι η δημιουργία οικογένειας. «Καλή η καριέρα, αλλά καλή και οι οικογένεια. Και τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν. Μπορώ να είμαι καλή σύζυγος και καλή μητέρα εξίσου με καλή χειριστής στα Apache» καταλήγει.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού κ.Αθανάσιος Τσιλικούδης, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την 25χρονη αρχιλοχία, που κατάφερε κάτι που έως πρότινος στις τάξεις της Αερπορίας Στρατού φαινόταν ακατόρθωτο. «Πολύ γρήγορα η αρχιλοχίας Πανουργία είχε εντυπωσιάσει τους εκπαιδευτές της από τις θεωρητικές και πτητικές επιδόσεις της. Είναι αυτονόητο πως στα επιθετικά ελικόπτερα οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες αφού σκοπός τους τους έχουν να μπουν στη μάχη με ικανοποιητικά αποτελέσματα και να πετύχουν την αποστολή τους και να γυρίσουν πίσω» δήλωσε ο κ.Τσιλικούδης, καταλήγοντας με νόημα : «Όπως έγινε αντιληπτό δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να πετάξεις με ελικόπτερο. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, τόλμη, γνώσεις και ικανότητες. Αυτά τα τέσσερα στάνταρς πρέπει να πληρούν τα πληρώματα των ελικοπτέρων, είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες».
To βρέθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, και με την κάμερα του Γουίλιαμ Φέιθφουλ κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από μία ακόμη επιχειρησιακή πτήση της αρχιλοχία Αθηνάς Πανουργιά.