Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δείτε την πρώτη γυναίκα χειριστή Apache στην Ελλάδα(ΦΩΤΟ)

Newsroom από Newsroom
09/10/2015 17:27
σε ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού με «βαρύ» επώνυμο, είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής στα ελικόπτερα Apache, στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την 25χρονη Αθηνά Πανουργιά, που γράφει πλέον τη δική της ιστορία ως απόγονος του φημισμένου οπλαρχηγού Πανουργιά, ήρωα της επανάστασης του 1821.

Μετά από 5 μήνες σκληρής θεωρητικής εκπαίδευσης, 50 ώρες πτήσης και 20 ώρες εξομοίωσης στις ΗΠΑ, η αρχιλοχίας Πανουργιά είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής στα ελικόπτερα Apache, στην Ελλάδα. Ένα «όνειρο ζωής» σύμφωνα με την ίδια, που κατάφερε και «άλωσε» έναν έως πρότινος ανδροκρατούμενο χώρο. «Ήθελα από μικρή να κάνω μια δουλειά που θα είχε δράση και ανεβάζει στο «κόκκινο» την αδρεναλίνη.

Από μικρή φανταζόμουν να φοράω στολή. Ίσως να έπαιξε ρόλο το επίθετο … το γονίδιο που λέμε αλλά σίγουρα κόλλησα το «μικρόβιο» από ιστορίες για το στρατό που μου έλεγε συνέχεια ο πατέρας μου», λέει στο , συμπληρώνοντας με νόημα πως χρειάστηκαν πολλές προσωπικές θυσίες, κόπος και κούραση για να πετύχει τον στόχο της, που απαιτεί κινήσεις ακρίβειας, αποφασιστικότητα, γρήγορη σκέψη και ατσάλινα νεύρα.

Η 25χρονη αρχιλοχίας δεν αρκέστηκε στα μεταφορικά ελικόπτερα UH-1, των οποίων είναι άριστη χειριστής, αλλά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα της στα πλέον υπερσύγχρονα Αpache που αποτελούν την «κορωνίδα» της Αεροπορίας Στρατού και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στον εχθρό.


Συναντήσαμε την αρχιλοχία Πανουργιά στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, λίγο πριν από μία ακόμη πτήση επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαζί με έναν έμπειρο συνάδελφο της που εκτελεί χρέη κυβερνήτη, με την ίδια να κάθεται στο μπροστινό cockpit ως συγκυβερνήτης και χειριστής των οπλικών συστημάτων. «Οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες για όλους μας, είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες. Έχουμε άριστη συνεργασία και ο ένας εμπιστεύεται τον άλλο. Άλλωστε στόχος μας είναι η άρτια εκπαίδευση, ώστε όταν μας ζητηθεί να εκτελέσουμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναλαμβάνω τα ίδια καθήκοντα, έως τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους μου, που με αντιμετωπίζουν χωρίς καμία απολύτως διάκριση» συμπληρώνει η ίδια με νόημα. Η ίδια στέλνει και ένα μήνυμα σε όσες νέες κοπέλες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Αν πραγματικά το θέλουν και τους συναρπάζει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα ας το τολμήσουν. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» λέει με νόημα. Σήμερα η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει συνολικά 13 γυναίκες χειριστές ελικοπτέρων. Η αρχιλοχίας Πανουργία είναι η μοναδική σε επιθετικό Apache.

 

Όπως λέει, στην αρχή η μητέρα της ήταν ιδιαίτερα διστακτική για τις επιλογές της. Σήμερα οι γονείς της, είναι περήφανοι για την ίδια και δεν τον κρύβουν. Η 25χρονη αρχιλοχίας, ζει στο Βόλο και ελεύθερο χρόνο της προτιμάει να τον διαθέσει στο γυμναστήριο, τον κινηματογράφο, σε ταξίδια ή με φίλους και φίλες που ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως η «κολλητή» τους κουμαντάρει ελικόπτερα Apache. «Στην αρχή δεν τον πιστεύουν. Αποφεύγω βασικά τις λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρουν. Εντυπωσιάζονται και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα» λέει η ίδια. Από τους επόμενους στόχους,, είναι η δημιουργία οικογένειας. «Καλή η καριέρα, αλλά καλή και οι οικογένεια. Και τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν. Μπορώ να είμαι καλή σύζυγος και καλή μητέρα εξίσου με καλή χειριστής στα Apache» καταλήγει.

 

Από την πλευρά του ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού κ.Αθανάσιος Τσιλικούδης, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την 25χρονη αρχιλοχία, που κατάφερε κάτι που έως πρότινος στις τάξεις της Αερπορίας Στρατού φαινόταν ακατόρθωτο. «Πολύ γρήγορα η αρχιλοχίας Πανουργία είχε εντυπωσιάσει τους εκπαιδευτές της από τις θεωρητικές και πτητικές επιδόσεις της. Είναι αυτονόητο πως στα επιθετικά ελικόπτερα οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες αφού σκοπός τους τους έχουν να μπουν στη μάχη με ικανοποιητικά αποτελέσματα και να πετύχουν την αποστολή τους και να γυρίσουν πίσω» δήλωσε ο κ.Τσιλικούδης, καταλήγοντας με νόημα : «Όπως έγινε αντιληπτό δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη για να πετάξεις με ελικόπτερο. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, τόλμη, γνώσεις και ικανότητες. Αυτά τα τέσσερα στάνταρς πρέπει να πληρούν τα πληρώματα των ελικοπτέρων, είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες».

 

To βρέθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, και με την κάμερα του Γουίλιαμ Φέιθφουλ κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από μία ακόμη επιχειρησιακή πτήση της αρχιλοχία Αθηνάς Πανουργιά.

 

 

 

 

 

 

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2025 – Η ώρα για τις βαθμολογίες

26/06/2025 | 08:00
Featured

Τι σημαίνει η αύξηση στο 5% των δαπανών για την Άμυνα που συμφώνησε το ΝΑΤΟ

26/06/2025 | 07:46
HOT NEWS

Έφοδος στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά με παραγγελία της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας για απάτες από εκτελωνιστές – Οκτώ συλλήψεις – Κατασχέθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ

26/06/2025 | 07:29
Featured

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,34 δισ ευρώ στο πεντάμηνο – Στα 27 δισ. ευρώ τα έσοδα από φόρους

26/06/2025 | 07:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Φτιάξτε Πολίτικο Σάμαλι - Πανεύκολο


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    451 shares
    Share 180 Tweet 113
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    449 shares
    Share 180 Tweet 112
  • Γιορτή σήμερα 26 Ιουνίου, εορτολόγιο: Όσιος Δαβίδ από τη Θεσσαλονίκη

    443 shares
    Share 177 Tweet 111
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    379 shares
    Share 152 Tweet 95
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    357 shares
    Share 143 Tweet 89
  • Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    340 shares
    Share 136 Tweet 85
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch