Την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλάμβαναν να φέρουν σε πέρας την ολοκλήρωση των εργασιών στα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης, άρχισε ουσιαστικά να μετατίθεται σε επόμενο χρόνο η έναρξη των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι, οι οποίοι επικαλούνται κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους:
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστησε ένα ολόκληρο μηχανισμό στο ΓΕΕΘΑ προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Είναι βέβαιο ότι και μετά τις 15 του μήνα που έχει ανακοινώσει ότι τα κέντρα αυτά θα παραδοθούν, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να έχουν εμπλοκή σε αυτά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΚΕΣΟΔΜΕ εγκαταστάθηκε μέσα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπως πρώτο έγραψε το Onalert.
Σημειολογικά σημαίνει ότι αυτό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα. Δεν θα ήθελε να απογυμνώσει τον μηχανισμό που υποστηρίζει αυτή τον σκοπό, από στελέχη τα οποία με τις κρίσεις μπορεί να πάρουν μετάθεση λόγω προαγωγών. Ούτε φυσικά θα ήταν δίκαιο να τους στερήσει την εξέλιξη, καθώς είναι τα άτομα που ο ίδιος επέλεξε να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.
Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος να μεταθέσει τις κρίσεις στο άμεσο μέλλον.
Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στην Αστυνομία, όπου ήδη υπάρχει καθυστέρηση. Το προσφυγικό αλλά και οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και τα μπλόκα των αγροτών, δεν αφήνουν περιθώρια να γίνουν οι προγραμματισμένες κρίσεις, λένε ορισμένες πηγές.
Βλέπουν μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια χρονική μετάθεση των κρίσεων για τα τέλη Μαρτίου ή ακόμα και τον Απρίλιο.
Η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως ρευστή και δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.