Το ΓΕΣ δημοσιοποίησε το Σάββατο φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις βολές Αντιαεροπορικού πυροβόλου ZU-23 τοποθετημένου επί ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης) BMP-1

Οι βολές αξιολόγησης του ΤΟΜΑ BMP – 1 με προσαρμοσμένο Αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU – 23.έγιναν κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΣ την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2014 στο πλαίσιο δοκιμής πιλοτικού προγράμματος στην νήσο Χίο ( περιοχή ευθύνης 96 ΑΔΤΕ ) με απόλυτη επιτυχία η αξιολόγηση.

Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι ο συγκερασμός των δύο συστημάτων ρωσικής προέλευσης θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ισχύς πυρός στα νησιά χωρίς επιπλέον κόστος λόγω εκμετάλλευσης υπαρχόντων μέσων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών.Ενδεικτικό της σημασίας δημιουργικής αξιοποίησης υπαρχόντων συστημάτων με »πατέντες» από ελληνικά χέρια είναι και ο τίτλος του ενημερωτικού που εξέδωσε του ΓΕΣ »ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ».
Η ρόλος τους, όπως επισημάναμε, θα είναι η εν είδει »κινητού πυροβολείου» ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.

Πρόκειται για μια κατασκευή με τις σχετικές μελέτες και εργασίες συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα, να τις έχει πραγματοποιήσει το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη, πάνω ωστόσο σε εμπειρία χρήσης ανάλογων προσαρμογών σε άλλους στρατούς, όπως π.χ. το Αφγανιστάν. Βεβαίως πρακτικές με αντίστοιχες μετατροπές έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέχρι το Λίβανο κ.α.