Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχαν “καταδικαστεί” σε λουκέτο με “αναστολή”.
Κι αυτό σημαίνει ότι η τύχη τους ακόμη δυστυχώς “παίζεται”. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους βέβαια και οι τρεις υπουργοί του ΥΠΕΘΑ διαβεβαίωσαν ότι η κρατική αμυντική βιομηχανία είναι στις προτεραιότητές τους. Ήσυχος και Τόσκας επισκάφθηκαν εργοστάσια των ΕΑΣ.
Το θέμα των ΕΑΣ επαναφέρει με ερώτησή της προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο η Φώφη Γεννηματά . Η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως ΑΝΥΕΘΑ είχε χειριστεί την “πρώτη φάση σωτηρίας”. Και τώρα ρωτά τον Πάνο Καμμένο για τη δεύτερη φάση.
Στην ερώτησή της επισημαίνει:
“Τον Ιούλιο του 2013, την περίοδο ανάληψης των Κυβερνητικών μου υποχρεώσεων ως Αν.Υ.Εθ.Α, η εταιρία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) είχε ουσιαστικά περιέλθει σε συνθήκες πτώχευσης. Παρήγαγε ελλείμματα 100 εκ ευρώ ετησίως, τα οποία επιδοτούσε το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ζημιές 1,2 δις. ευρώ και να ενταχθεί σε διαδικασία ελέγχου από την Επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράνομες κρατικές ενισχύσεις την χρονική περίοδο 2003-2011 ποσού 1,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο απαγορευόταν να συνεχίζει την επιδότηση των ελλειμμάτων των ΕΑΣ, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές του 2011, τα εργοστάσια δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι παραδόσεις των παραγγελιών προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με ότι μπορεί να σήμαινε αυτό για την αμυντική στρατηγική και θωράκιση της χώρας.
Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ τόνιζε ότι η ύπαρξη των ΕΑΣ και η αναδιάρθρωσή τους αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και επεσήμανε τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με το αξιόμαχο του στρατού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Στις συνθήκες αυτές κατορθώσαμε και συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας, καταθέτοντας επιχειρηματικό σχέδιο βιωσιμότητας και λειτουργίας των ΕΑΣ χωρίς ελλείμματα , κάνοντας ταυτόχρονα επίκληση του άρθρου 346 της Σ.Λ.Ε.Ε (ως προς τις ελευθερίες των κρατών-μελών για ζητήματα Εθνικής άμυνας & ασφάλειας) για ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάκτησης επιδοτήσεων (ή παράνομων κρατικών ενισχύσεων), χρηματοδοτήσαμε την εταιρεία με 35 εκατ. Ευρώ για την επανεκκίνηση της χωρίς η πράξη αυτή να θεωρηθεί νέα επιδότηση, πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι και η εταιρεία επαναλειτούργησε.
Το σχέδιο προέβλεπε τη διάσπαση της εταιρίας σε αμυντικό & εμπορικό-πολιτικό κλάδο και την εκκαθάριση του δεύτερου μαζί με τις δύο θυγατρικές των Ε.Α.Σ, την δυνατότητα η εταιρεία να μπορεί να κάνει εξαγωγές παρά την επίκληση του άρθρου 346 της Σ.Λ.Ε.Ε, την υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου με καταβολή αποζημιώσεων πάνω από τις νόμιμες, την κεφαλαιοποίηση των χρεών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, την ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών της εταιρείας και τη λήψη σειράς μέτρων για την ορθολογικοποίηση των λειτουργιών της .
Η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα και η εταιρεία αποκατέστησε τις σχέσεις με τους πελάτες της, οργανώθηκε η συνεργασία της εταιρείας με τα επιτελεία σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό, συνηφθησαν νέες σημαντικές συμβάσεις, και επετεύχθη ο στόχος θετικού λειτουργικού κέρδους (EBIDTA) στο 4ο τρίμηνο του 2014.
Η δεύτερη φάση υλοποίησης του σχεδίου περιελάμβανε
• την εκκαθάριση του εμπορικό-πολιτικού κλάδου των ΕΑΣ μαζί με τις δύο θυγατρικές
• την κεφαλαιοποίηση των χρεών της νέας εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο
• την ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών της νέας εταιρείας
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι έχει κάνει ή τι πρόκειται να κάνει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των ΕΑΣ .