ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ – σε νέες περιπέτειες – Σε επιφυλακή η ελληνική πλευρά.

Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου ως απάντηση στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων αποσύρονται σταδιακά, γεγονός που φανερώνει ότι η κατάσταση που προκάλεσε η Άγκυρα με τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποκλιμακώνεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟnAlert.gr, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσάζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία», τονίζει στο OnAlert.gr ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο Καστελόριζο μέχρι τις 2 Αυγούστου
Στην περιοχή, πάντως, θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θάλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, αναφέρουν στο OnAlert.gr στρατιωτικές πηγές.

Στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η προκλητική τουρκική NAVTEX.

Το Oruc Reis
Διαψεύδοντας την ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, το Σάββατο (25.07.2020) ότι «το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.