Στα μέσα Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος κατέθετε στεφάνι στο γερμανικό νεκροταφείο σε μια τελετή περί “ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών”.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία για πρώτη φορά στα χρονικά Α/ΓΕΕΘΑ στο χώρο που είναι θαμμένοι ο στρατηγός Μύλλερ, γνωστός ως “χασάπης της Κρήτης”, ο δήμιος στρατηγός Μπρόγιερ και ο περιβόητος λοχίας Σούμπερτ ήταν πολύ μεγάλες.
Ειδικά από Επίτιμους Α/ΓΕΕΘΑ που εξέφρασαν είτε δημόσια -όπως ο στρατηγός Παραγιουδάκης- την έκπληξη και την απορία τους γι΄ αυτή την ενέργεια ,είτε παρασκηνιακά την οργή τους.
Προφανώς ο Α/ΓΕΕΘΑ πήγε και κατέθεσε στεφάνι με την έγκριση της τότε κυβέρνησης. Η οποία καταψηφίστηκε στις εκλογές. Η κυβέρνηση έπεσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχηματίστηκε και πάρα πολλά άλλαξαν εκτός βέβαια από τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Από το στεφάνι στο γερμανικό νεκροταφείο μέσα σ΄ ένα τετράμηνο βρεθήκαμε με άλλη κυβέρνηση και στα “χαρακώματα” με τους Γερμανούς. Ο “ελληνογερμανικός” πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και το “ελληνικό στρατόπεδο” ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του για να απαντήσει στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τον “Χερ Σόϊμπλε”.
Η Αθήνα “χτυπά” το Βερολίνο εκεί που πονά. Στο μαύρο παρελθόν που η Γερμανία δεν θέλει να θυμάται. Πολύ περισσότερο δεν θέλει να της το θυμίζουν. Αλλά είναι γεγονός ότι η σημερινή γερμανική ηγεσία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την επαναφορά στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις σ΄ αυτή τη “μάχη”. Όχι μόνο για να τροφοδοτήσουν με στοιχεία για τα όσα έπραξαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται μεγάλη εκδήλωση από το ΥΠΕΘΑ στις 27 Απριλίου, ημέρα που είναι μαύρη επέτειος. 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα.
Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί αρχειακό υλικό από τα στρατιωτικά αρχεία για να γίνουν φωτογραφικές εκθέσεις σε δημόσιους χώρους ,όπως για παράδειγμα στους σταθμούς του μετρό. Και υπάρχει ακόμη η σκέψη να γίνει μία καμπάνια στα σχολεία της χώρας. Όλα αυτά όχι ενάντια στην Γερμανία, αλλά ενάντια στον “φασισμό και στον ναζισμό”. Όμως ο στόχος είναι προφανής.
Όλοι ανέμεναν ότι η σχέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο θα ήταν δύσκολη. Λιγοι όμως πίστευαν ότι θα γινόταν τόσο “θανάσιμα εχθρική” μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είναι αλήθεια ότι η γερμανική σκληρή στάση και η εμμονή να κατανοήσει τα αυτονόητα δεν άφησαν στην κυβέρνηση και πολλά περιθώρια ελιγμών.
Από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και οι όποιες αντιδράσεις θα πρέπει να μπαίνουν στην ζυγαριά πολλές φορές πριν εκδηλωθούν. Από την υπερβολή της κατάθεσης στεφάνου από τον Α/ΓΕΕΘΑ στο γερμανικό νεκροταφείο ας μην περάσουμε απρόσεκτα στο άλλο άκρο. Το αντιγερμανικό κλίμα που γιγαντώνεται σταθερά σ΄ όλη της Ευρώπη θα μας δώσει ευκαιρίες αντιπαράθεσης με την χώρα που φιλοδοξούσε να γίνει η “ατμομηχανή της Ευρώπης” και τώρα απειλεί με εκτροχιασμό το τρένο της ΕΕ.
Δεν χρειάζεται να υποχωρήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις του Βερολίνου. Αλλά δεν χρειάζεται και να το …καταλάβουμε.