Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Στις 19 Φλεβάρη, ανήμερα της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, θα γίνει στον Πειραιά η επίσημη τελετή για την άφιξη στην Ελλάδα τριών πολεμικών σκαφών του πολεμικού Ναυτικού της Κίνας που εκτελούν σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Αντικείμενο της τελετής είναι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Κ.Ήσυχος είναι η βράβευση, από την Κίνα των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνδρομή τους στην κρίση της Λιβύης και παλαιότερα της Αλβανίας για την ασφαλή απομάκρυνση Κινέζων πολιτών από τις καυτές ζώνες.

Για την ακρίβεια οι Κινέζοι έχουν βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για την συνδρομή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τέσσερις φορές στην εκκένωση κινέζων πολιτών από ξένες χώρες, το 2014 και το 2011 στη Λιβύη, το 2006 στον Λίβανο και το 1997 στην Αλβανία, όπως έχει πει δημόσια ο Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα κ. Zou Xiaoli.

Σε αντι-πειρατική αποστολή

Η συμβολική επίσκεψη μιας φρεγάτας, ενός πλοίο για εφοδιασμού και ενός αποβατικό/δεξαμενόπλοιου, ξεκινά στις 16 και θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τρία σκάφη τα οποία αποτελούν τη 18η αποστολή της Κίνας στον αντι-πειρατικό αγώνα στον Κόλπο του Άντεν, όπου μαζί με άλλα πλοία εκτελούν αποστολές προστασίας των εμπορικών πλοίων από πειρατές.


«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή», είχε τονίσει πριν μερικές ημέρες ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli.επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 19 Φεβρουαρίου. Εξήγησε μάλιστα ότι η νέα χρονιά, «το έτος του Τράγου», συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, εκφράζοντας την ίδια ευχή για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πλευράς από τον Δεκέμβριο του 2008 που ξεκίνησε το πρόβλημα της πειρατείας, η Κίνα έχει αποστείλει 19 αποστολές προστασίας στον Κόλπο του Άντεν.

Ανοιχτά στο κοινό – Άσκηση SAR με Ελλάδα

Τα εν λόγω τρία πλοία της 18ης αποστολής που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, προστάτευσαν 135 εμπορικά πλοία, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο ήταν ελληνικά εμπορικά .Σήμερα στον κόλπο του Άντεν παραμένει ο 19ος στόλος- και τα τρία κάνουν περιοδεία στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, με τελευταίο σταθμό τον Πειραιά.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο διοικητής της Δύναμης θα δώσει συνέντευξη τύπου σε Ελληνες και Κινέζους δημοσιογράφους – οι τελευταίοι επιβαίνουν στα σκάφη.Στις 18 Φεβρουαρίου δύο από τα τρία πλοία θα ανοιχτά για το κοινό, ενώ θα γίνει επίσης και μικρή κοινή άσκηση θαλάσσιας διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο, πιθανότατα κατά την αναχώρηση των σκαφών.