Γράφει ο δρ Αθανάσιος .Ε. Δρουγος, διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής
1)Σχετικά με την έρευνα και διάσωση στο Aιγαίο σε ότι αφορά αεροπορικά ατυχήματα στηριζόμαστε στο παράρτημα 12 της σύμβασης του Σικάγο και στα σχετικά κείμενα του IKAO, οπότε από το 1952 έχει καθιερωθεί ότι η έρευνα και διάσωση ταυτίζεται με τα όρια του fir Αθηνών.
Σε ότι αφορά ναυτικά ατυχήματα παράλληλα κινούμαστε με τα σχετικά κείμενα του παγκοσμίου οργανισμού ναυτιλίας.Πάγια θέση μας.
2)Παράλληλα υπάρχει η σύμβαση του Αμβούργου του 1979 που κάνει λόγο για συμφωνίες ενδιαφερομένων μερών σχετικά μ έρευνα και διάσωση μεταξύ γειτονικών χωρών. Έτσι η χωρά μας έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Κύπρο, την Μάλτα και την Ιταλία μεταξύ 2000-2014. Προφανώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με την τουρκιά η την Λιβύη.
3)Η Άγκυρα μονομερώς από το 19θθ με τον κανονισμό 13559 περί οδηγιών προς αεροναυτιλομενους έχει επεκτείνει τον χώρο έρευνας διάσωσης πέραν του fir Κων/πόλης και φθάνει μέχρι τον 25ο γεωγραφικό μεσημβρινό που είναι ανατολικά της σκύρου και δυτικά της Λήμνου..που ουσιαστικά διχοτομεί το Αιγαίο.
4)Η κίνηση της έρχεται σε αντίθεση με κείμενα του ΙΜΟ, ενώ παράλληλα επικαλείται ότι διαθέτει πιο πολλά εναέρια και πλωτά μέσα έρευνας-διάσωσης συγκριτικά με εμάς. Άρα αυτή θα πρέπει να έχει τον κύριο λόγο!!!
5)Σε ότι αφορά έρευνα διάσωση από πλευράς μας υπεύθυνο είναι το διακλαδικο ειδικό συντονιστικό κέντρο στον Πειραιά το οποίο συντονίζει τα μέσα επέμβασης. Ανήκει αν δεν κάνω λάθος στην διευθύνεις ασφάλειας ναυσιπλοιιας.
6)Είναι συμηθης πρακτική των Τούρκων να εκδίδουν πολλές ΝΟΤΑΜ για την δέσμευση μεγάλων/εκτασιακα περιοχών του Αιγαίου για ασκήσεις κλπ.
7)Προσωπικα όπως έχω πει, γράψει και δημοσιεύσει επί χρονιά για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο (αεροναυτικά) η πηγή της τουρκιης προκλητικότητας βρίσκεται στην άνευ λογού και στερούμενης σοβαρότητας)απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κ.Καραμανλή το 1974 να αποσύρει την χωρά μας από το στρατιωτικό σκέλος του νάτο. αυτό την περίοδο 1974-1980(που βρισκόμασταν έκτος επέτρεψε στην άγκυρα να κάλυψή το κενό και ) όταν γυρίσαμε στο σκέλος της συμμαχίας , δεν γυρίσαμε με τα προνομία που είχαμε συντριπτικά σε βάρος της Τουρκίας που δεν τολμούσε να αλλάξει τα δεδομένα πριν το 1974)..
Οι μετέπειτα συμφωνίες Νταβου-Χαιηγκ και Νταβου/Γκρατσιου-Ρότζερς επέτρεψαν την Ελλάδα να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του νάτο το 1980 άλλα χωρίς να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε. Η άγκυρα πλέον το είχε αμφισβητήσει(το θέμα στο εξωτερικό το έχω συζητήσει με δεκάδες ειδικούς. Καθώς και με τους ίδιους τους στρατηγούς Χαιηγκ και Ρότζερς , στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων/συμποσίων για την πυρηνική στρατηγική του νάτο. Ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν όλες οι…λεπτομέρειες και τι λέχθηκε τότε….Επί ΓΓ/ΝΑΤΟ του Ολλανδου Γιόζεφ Λουνς, ενώ πολλά κείμενα παραμένουν μέχρι σήμερα ως διαβαθμισμενα.