Ίμια: Είναι και για εμάς γκρίζες ζώνες
Όταν η ελληνική κοινή γνώμη εξοργίζεται με τις χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, προφανώς δεν ξέρει ή δεν έχει εμπεδώσει ότι ο κ. Σημίτης και ο υπουργός του των Εξωτερικών κ. Πάγκαλος, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει από τον Φεβρουάριο του 1996 ότι η κυριαρχία στο νησί είναι υπό διαπραγμάτευση με τους Αμερικάνους! Κι αυτό ισχύει μέχρι σήμερα!
Για να μην επαναλαμβάνουμε την ιστορία της εμπλοκής με την Τουρκία τον Ιανουάριο του 1996, η συμφωνία Σημίτη- ΗΠΑ (Κλίντον) εκείνη τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου αποτυπώνεται σε επιστολή που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ στις 2 Φεβρουαρίου στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην οποία επιβεβαιώνεται με επίσημο τρόπο αυτό που είχε πεί ο Θ Πάγκαλος «όχι σημαίες, όχι στρατός, όχι στόλος». Διαρκώς!
Η ελληνική κυβέρνηση τότε, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έκτοτε έχουν υποβαθμίσει αυτό που είναι και το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας, πάνω στο οποίο πατάει και σήμερα η Τουρκία:
«… AND NOT RETURN THEM” σημειώνει στο σχετικό τηλεγράφημά του ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Νάιλς προς την Ουάσινγκτον. «ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ», οι σημαίες, ο στρατός, τα πλοία.
Αυτό είναι το κομβικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής, της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης τότε, που ισχύει ακόμα και σήμερα, μετατρέποντας de facto τα Ίμια σε γκρίζα ζώνη με τις ευλογίες της Ελλάδας.
Η επιστολή του Κρίστοφερ που ανέφερα και που παραδόθηκε σε Πάγκαλο και Μπαϊκάλ ως αποδεικτικό συμφωνίας, έχει ως εξής:
“Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)”.
Στις 8 Φεβρουαρίου του 1996 (6 μέρες μετά τα επεισόδια) Ελληνικό άγημα αποβιβάζεται στην Καλόλιμνο. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Νάϊλς αναφέρει το γεγονόςστην Ουάσινγκτον και λέει ότι κατά τη γνώμη του η απόβαση αυτή δεν καταστρατηγεί…
[irp posts=”85349″ name=”Τουρκική πρόκληση – Τσαβούσογλου: Τα Ιμια είναι δικά μας”]
«…the agreement to simultaneously remove military forces and flags from Imia, withdraw naval vessels and not return them”.
« …τη συμφωνία να αποσύρουν ταυτόχρονα στρατιωτικές δυνάμεις, σημαίες από τα Ίμια καθώς και τα πολεμικά πλοία και να μην τα επαναφέρουν».
Επειδή η Καλόλιμνος είναι «ελληνικό νησί». Και συμπληρώνει ότι όταν ανέφερε το γεγονός στην ελληνική κυβέρνηση του απάντησαν ενοχλημένοι ότι «η Καλόλιμνος είναι ελληνικό νησί και δεν το συζητάνε»! Ενώ τα Ίμια τα συζήτησαν!
Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, για την ελληνική κυβέρνηση ίσχυσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Καλόλιμνο και τα Ίμια.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής, επιβεβαιώνοντας ότι για τις ΗΠΑ τα Ίμια είναι αμφισβητούμενη περιοχή, όπως ακριβώς ήθελαν οι Τούρκοι, γράφει στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά την εμπλοκή:
«Είναι προφανές ότι θα προτιμούσαμε να μην εμπλακούμε στη διαφορά αυτή, αλλά από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι ίσως να μην έχουμε αυτή την επιλογή. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ιστορικό αρχείο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι πληροφορίες μας, προκειμένου να καθορίσουμε το διεθνές καθεστώς των Ιμίων, καθώς είναι πιθανό σε κάποια στιγμή να χρειαστεί να πάρουμε θέση σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα στην υπόθεση αυτή…”.
Δεν θα αναλωθώ εδώ σε κριτική και παρουσίαση των εγκληματικών ενεργειών του Κ Σημίτη προσωπικώς εκείνη τη νύχτα, όταν έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί την εξέλιξη από το γραφείο της Βουλής αντί για το θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου και να αρνείται να δει τον αρχηγό της ΕΥΠ ναύαρχο Βασιλικόπουλο, που επειγόταν να τον ενημερώσει με απόρρητα τηλεγραφήματα για τα γεγονότα.! Ο άνθρωπος ήταν ένας μοιραίος εκτός τόπου και χρόνου εμμονικός, που τον πλήρωσε η χώρα πανάκριβα.
Θα θυμίσω απλώς σε όσους θεωρούν την επιθετική ρητορεία του Έρντοαν πρωτόγνωρη και επιθετικό γνώρισμα Τούρκου σουλτάνου, ότι δύο μέρες μετά τα Ίμια η πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Τανσού Τσιλέρ δήλωνε ότι «υπάρχουν πάνω από 1.000 νησίδες στο Αιγαίο που αποτελούν τουρκικό έδαφος».
Ως επιστέγασμα ότι τα Ίμια, με ελληνική ευθύνη και με διορισμένο Αμερικάνο διαμεσολαβητή, αποτελούν γκρίζα ζώνη, έρχεται το γεγονός ότι ακόμα και ο σημερινός φαιδρός υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, όταν ανέλαβε, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το νησί με το στεφάνι για τους τρείς νεκρούς στρατιωτικούς εκείνης της νύχτας και δεν τόλμησε να πατήσει το πόδι του επάνω. Ως άλλος μπολιβαριανός επαναστάτης κι ετούτος.
Μπορεί να στενοχώρησα τους συμπατριώτες μου μ αυτές τις αλήθειες, αλλά οι πολίτες αξίζουν να ζουν μόνο με αλήθειες. Έχουν το δικαίωμα αυτού του σεβασμού. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η χώρα δεν θα ζήσει με πραγματική αξιοπρέπεια όσο θα κυβερνιέται από δειλούς, αναξιοπρεπείς, ανίκανους, ψεύτες και απάτριδες πολιτικούς. Τους οποίους, δυστυχώς, παρ όλο που είναι τέτοιοι τους επιλέγει ο λαός.
Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης