Να συνεργαστεί πιο στενά με την Τουρκία, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», ζητώντας παράλληλα συνεργασία για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους αλλά και την εξάπλωση της κρίση με την Ουκρανία.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ο Τούρκος δημοσιογράφος Ozan Ceyhun γράφει πως η ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για την κρίση στην Ελλάδα, ωστόσο, σημειώνει πως εκτός από την χτυπημένη από την οικονομική κρίση χώρα μας, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει σήμερα και άλλα «τεράστια» προβλήματα, όπως το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία γενικότερα.
Στη συνέχεια αναφέρεται στην δράση της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης, που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες και επικίνδυνες διαστάσεις, σημειώνοντας ότι απειλεί πλέον την ΕΕ.
Αμέσως μετά, ο Ceyhun αναφέρεται στην κρίση στην Ουρανία, «η οποία προκλήθηκε από την λάθος πολιτική της Γερμανίας» και «αποτελεί σοβαρό πρόβλημα όσο για τη Ρωσική, τόσο και την ευρωπαϊκή οικονομία».
Επίσης, αναφέρει, πως δεν πείθουν οι αντιδράσεις της ΕΕ για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, καθώς οι πρεσβευτές της ΕΕ στη Λευκωσία έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις για τις συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες και την Κύπρο σε διάφορα θέματα.
«Για όλα αυτά η ΕΕ είχε μείνει αδιάφορη για μεγάλο διάστημα», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η Γερμανία οφείλει να αναθεωρήσει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και η ΕΕ να αναλύσει τι πήγε λάθος και ακολούθησε αυτές τις πολιτικές, χωρίς όμως αν ασκήσει κριτική.
Αφού αναφέρεται στην κρίση στην χώρα μας, τονίζει πως κάτω από τις νέες συνθήκες, η ΕΕ πρέπει να κινείται πιο προσεχτικά όσον αφορά στις σχέσεις της με την Ελλάδα και σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, αναφέρει πως χρειάζεται έδαφος για διάλογο.
«Ξέρουμε πως η Ελλάδα χρωστάει 315 δισεκατομμύρια στην ΕΕ και το ΔΝΤ», προσθέτει και αναφέρεται στις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη περί μη συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Στη συνέχεια γράφει για τη στάση της Ελλάδας αναφορικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κρατήσει προκλητικές στάσεις καθώς και ότι τελευταία, έχει εμφανιστεί μια άκρως αντιφατική προσέγγιση προς το ζήτημα.
«Σε αυτό το σημείο η Τουρκία συνεχίζει να κάνει φιλικά ανοίγματα», σημειώνει, τονίζοντας πως με προκλητικές ενέργειες, όπως το να ρίξουν στεφάνι στα Ίμια, δεν έχουν καμία ευκαιρία να πετύχουν τους στόχους τους, ενάντια στην Τουρκία!
Τέλος, καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει σιωπηλή, αν θέλει να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και τονίζει πως η Γερμανία πρέπει να απέχει από τα να εκδίδει σκληρές ανακοινώσεις για την Ελλάδα.
Αν και όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, κάποιοι στις Βρυξέλλες ίσως δεν βρίσκουν σωστή αυτή την πρόταση, «η ΕΕ χρειάζεται στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα» και πως η ΕΕ «πρέπει, επίσης, να συνεργαστεί με την Τουρκία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος».