Επιμένει για τις αξιώσεις της σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες η Άγκυρα. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Τουρκία.
«Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον του Γενς Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην κρίση των 40 ημερών με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ικανοποιημένος για την ελληνοτουρκική συμφωνία να δημιουργηθεί μια απ’ ευθείας «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία των στρατιωτικών επιτελείων στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Σκοπός η δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικών επεισοδίων και ατυχημάτων, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
Στις 12 το μεσημέρι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Είναι μία διαδικασία δρομολογημένη σε επίπεδο στρατιωτικών αρμοδίων. Οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευράς Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Άρα νομίζω ότι οποιοσδήποτε τέτοιος προσθετικός μηχανισμός μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.