Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ : Τι κρύβει η απόσυρση του Oruc Reis

Newsroom από Newsroom
14/09/2020 13:00
σε ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ, ΔΙΕΘΝΗ, ΕΘΝΙΚΑ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ : Τι κρύβει η απόσυρση του Oruc Reis – Οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τι μαρτυρούν.

Ειδήσεις: Έπειτα από 35 ημέρες ερευνών από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Oruc Reis βρίσκεται στην Αττάλεια, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν διέταξε να μην ανανεωθεί η Navtex. Ο ελιγμός του προέδρου της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να παρερμηνευθεί.

Αφ’ ενός το Oruc Reis δεν διέκοψε τις έρευνές του αλλά η Άγκυρα επέλεξε να μην συνεχιστούν, αφ’ ετέρου το διάστημα των τελευταίων 15 ημερών τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Χουλουσί Ακάρ αλλά και άλλοι πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν απειλές, υβρίζουν, απειλούν και προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες σαν τον εχθρό που αν συνεχίσει να αντιστέκεται θα γίνει… μεζές των Τούρκων.

Ακόμη και την Κυριακή, αφού το Oruc Reis κατέπλευσε στην Αττάλεια, οι Τούρκοι έδειξαν εμπράκτως ότι σχεδόν αξιώνουν να γίνει οικειοθελής… υποστολή της ελληνικής σημαίας στο Καστελλόριζο, θεωρώντας προκλητική την μετάβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί για τον εορτασμό της 77ης επετείου από την απελευθέρωση της Μεγίστης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε στο Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο και ευθέως δήλωσε ότι οι Έλληνες έχουν τόσα νησιά και δεν είναι δυνατόν να τρέχουν κάθε τόσο στο Καστελλόριζο που είναι τόσο κοντά στην Τουρκία επειδή η ελληνική παρουσία στο νησί ενοχλεί την Άγκυρα!

Όσο κι αν κάποιος θα ήθελε να βρει κάτι θετικό στην μη ανανέωση της τουρκικής Navtex για έρευνες από το Oruc Reis δύσκολα μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο ελιγμός του Ερντογάν γίνεται 10 ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου πρόκειται να συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και όλο της μεγαλύτερης πίεσης από μεγάλες χώρες να σταματήσει η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το protothema.gr, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης οικονομικών αντιποίνων από την ΕΕ στην Τουρκία, είναι μια προοπτική που ανησυχεί τον Ερντογάν. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο έσπευσε, την επομένη της σύναξης των ηγετών από τις Μεσογειακές χώρες στην Κορσική να τηλεφωνήσει στον Ισπανό πρωθυπουργό με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας-Μαδρίτης και γι΄αυτό ο Τσαβούσογλου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιταλό ΥΠΕΞ και την επομένη υποδέχθηκε στην Αττάλεια τον Μαλτέζο ομόλογό του, ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τα σχέδια Μακρόν-Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να συζητήσει με την Τουρκία αλλά σε κλίμα ειρηνικό και χωρίς προκλήσεις. «Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά πρέπει να σας πω ότι εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει -και γιατί όχι σύντομα- έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα και δευτερευόντως προς το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. «Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η τουρκική πλευρά. Για τις επόμενες 10 ημέρες, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λογικά θα υπάρξει κάποιου είδους «ανακωχή» όπου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφράζει, να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα της Άγκυρας και να ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις διπλωματικές της συμμαχίες.

Η στάση των Ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Σεπτεμβρίου έναντι της Τουρκίας θα είναι βαρύνουσας σημασίας. Διότι είναι άλλο να αρκεστούν σε ευχολόγια περί λήψης μέτρων κατά της Άγκυρας κάποια στιγμή και άλλο να αποφασίσουν συγκεκριμένα σε κατάλογο κυρώσεων που θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως σε περίπτωση νέας εκδήλωσης επιθετικότητας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από τον Ερντογάν με ερευνητικά πλοία, γεωτρύπανα, πολεμικά πλοία και απειλές.

Ακόμη κι αν ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα πρόκειται για την αρχή του τέλους της έντασης που θα σημάνει πορεία για αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Περισσότερο η πιθανή επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα σηματοδοτήσει το τέλος της αρχής της πρώτης φάσης του τουρκικού σχεδίου για σφετερισμό θαλασσίων ζωνών στις οποίες η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Κι αυτό διότι χωρίς απειλή για συγκεκριμένες κυρώσεις -που θα ενεργοποιηθούν με αυτόματο τρόπο αν ο Ερντογάν επαναλάβει τις προκλήσεις- ουδείς μπορεί να εμποδίσει την τουρκική πλευρά να τορπιλίσει τον διάλογο επιδιώκοντας να εντάξει στην ατζέντα των συζητήσεων μια σειρά από θέματα που η Αθήνα δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτεί. Για παράδειγμα το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή την αναθεωρητική άποψη της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών. Η άρνηση της Αθήνας να συζητήσει αυτές τις τουρκικές απαιτήσεις θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν την αφορμή για αποχώρηση από τις διερευνητικές με επίκληση της τουρκικής άποψης ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Για τον λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία οι ισχυρές χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για συζητήσεις συγκεκριμένες και οριοθετημένες. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Διότι αυτό ήταν το αντικείμενο των διερευνητικών πάντα. Αυτό είναι το πλαίσιο. Και πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να συμφωνήσουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στο Θεσσαλονίκη Helexpo Forum.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Oruc ReisΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑΕρντογάνΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

13/05/2026 | 23:45
Featured

Ένταση  στο Αιγαίο: Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε το Ocean Link ανοιχτά της Αστυπάλαιας – Απάντησε η φρεγάτα

13/05/2026 | 12:45
Featured

Νέα πρόκληση της Άγκυρας με «Γαλάζια Πατρίδα»: Νομοσχέδιο για θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Τι φοβάται η Αθήνα

11/05/2026 | 13:42
Featured

Ερντογάν: Η ΕΕ μας χρειάζεται περισσότερο απ’ όσο τη χρειαζόμαστε – «Κοντόφθαλμη η στρατηγική της»

05/05/2026 | 08:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Καστελλόριζο : Σε αγιασμό σχολείου η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΚΤΑΚΤΟ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Όλο το σχέδιο ΑΑΔΕ για αγρότες – Βασική ενίσχυση, de minimis και σαρωτικοί έλεγχοι

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΚΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Τέλος το πρόωρο καλοκαίρι – Επιστρέφουν μπόρες, καταιγίδες και ανοιξιάτικη αστάθεια στην Ελλάδα

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Η ΝΔ «διαβάζει» Τσίπρα, ΠΑΣΟΚ και δεύτερες κάλπες – Σκληρό restart Μαξίμου για συσπείρωση ψηφοφόρων

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταλογισμοί σε χαμηλοσυνταξιούχους ΟΓΑ και ψαλίδι έως 22% σε συντάξεις – αναδρομικά και ΕΑΣ 

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ: Τι λέει η Εκκλησία-Προσευχή

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ έως τέλος 2026: Βόλοι στα αιγοπρόβατα, 2,2 δισ. ενισχύσεις και νέα επιδότηση λιπασμάτων

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Πιερρακάκης στον Ανδρουλάκη: «Με τον κ. Τσίπρα πλειοδοτείτε στην τοξικότητα για τη δεύτερη θέση»

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch