Πόδι στα νησιά του Αιγαίου βάζει η Τουρκία με πρόσχημα την προσφυγική κρίση!
Σε εφαρμογή της συμφωνίας που συνομολόγησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Αχμ. Νταβούτογλου στις αρχές της εβδομάδας στη Σμύρνη, τούρκοι αξιωματούχοι θα εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά (Λέρο, Κω, Λήμνο κ.ά.) προκειμένου να ελέγχουν τους παράτυπους μετανάστες.
Η εξέλιξη συνιστά υψίστη υποχώρηση της κυβέρνησης από τις πάγιες θέσεις της χώρας, που σε βάθος χρόνου μπορεί να αποβεί επιζήμια, αν όχι μοιραία, για τα εθνικά συμφέροντα. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία έχει προκαλέσει αίσθηση όσο και έκπληξη στο πανελλήνιο, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και οργανώσεις. Από πολλές πλευρές, δε, τίθεται το ερώτημα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και ποια νέα παραχώρηση θα αναγκαστεί να κάνει η Αθήνα υπό το βάρος των πιέσεων για το Προσφυγικό.
Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσιωπήσει (αποκρύψει) το μέρος αυτό της συμφωνίας, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε. Εξ ου και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας για την επανεισδοχή των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Ενδεικτικό, δε, της αμηχανίας και της ανησυχίας είναι και το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ.: έκλεινε η εφημερίδα) το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε απαντήσει στη σκληρή κριτική της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορούσε τον πρωθυπουργό για «αφέλεια κι επικίνδυνη άγνοια των συνεπειών όσων υπογράφει» αλλά και για «διπλωματικό ολίσθημα χωρίς προηγούμενο», ενώ κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να σταματήσει τους επικίνδυνους πειραματισμούς με τα εθνικά συμφέροντα».
Την ίδια στιγμή, η παρέμβαση του Ντ. Τουσκ -μέσω twitter- αποκαλύπτει την παγίδα που έστησαν στη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα ότι οι 28 ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στη βαλκανική γραμμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσε να συγχαρεί τις βαλκανικές χώρες που έκλεισαν τα σύνορα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επρόκειτο για μονομερή ενέργεια, αλλά για ενέργεια εντός του πλαισίου της απόφασης που είχε ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Έτσι εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά να έχει συμφωνήσει με μια απόφαση που θα απέβαινε σε βάρος της χώρας μας, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.
Την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι μας έστησαν παγίδα ενίσχυσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, που με τα ήξεις-αφίξεις κάλυψε ουσιαστικά τον Ντ. Τουσκ. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι με τις δηλώσεις του ο τελευταίος έκανε απλώς μια διαπίστωση και δεν εξέφρασε καμιά πρόθεση, απέφυγε ωστόσο να πει αν η Κομισιόν συμφωνεί ή διαφωνεί με τα λεγόμενά του. Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας τον να μην ενθαρρύνει τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η απάντηση θα ήταν ακόμη οξύτερη, αλλά ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην πυροδοτήσει το κλίμα εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Η μόνη ξεκάθαρη αντίδραση στην απόφαση των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες προήλθε από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ που τόνισε ότι «το Προσφυγικό δεν λύνεται με μονομερείς ενέργειες». Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη να λύσει το πρόβλημα».
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία, μέσω του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Β. Μποζκίρ, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά.
Διευκρίνισε δε ότι η δέσμευση αυτή θα ισχύσει για τους μετανάστες που θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Με άλλα λόγια, όσοι πέρασαν απέναντι, πέρασαν και πίσω δεν γυρίζουν. Στην κυβέρνηση πάντως φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός το κλείσιμο των συνόρων, εξ ου και αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η λύση θα προκύψει από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.
Να δημιουργηθεί συγκεκριμένα ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι. Δεν κρύβουν ωστόσο τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο οι χώρες του Visegrad να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οπότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και δραματικές οι συνέπειες για την Ελλάδα.
«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (17 Μαρτίου), εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία και στο κείμενο συμπερασμάτων και πολιτική», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα.
Διπλωματικά η κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετη, καθώς δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη των ευρωπαϊκών χωρών και κάθε κράτος-μέλος προβάλλει τα δικά του συμφέροντα προκειμένου να κλείσει -αν κλείσει- η συμφωνία με την Τουρκία. Από τη μια η Γαλλία με το θέμα της βίζας στους Τούρκους, καθώς ο Ολάντ πλέον νιώθει την καυτή ανάσα της Λεπέν, από την άλλη η Κύπρος, που αν και δέχεται πιέσεις δεν δείχνει να συναινεί στο άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, καθώς η ίδια τα έχει μπλοκάρει, αλλά και γιατί, οσονούπω, υπάρχουν εκλογές για το Κοινοβούλιο, ενώ ακολουθεί χρονικά και η εκλογική διαδικασία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι η αποστολή της έχει γίνει πιο σύνθετη, καθώς με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών διασώζει, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, μια ευρωπαϊκή στρατηγική και υπό το πρίσμα αυτό η ΕΕ οφείλει με κάθε τρόπο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία.
Στο εσωτερικό η κυβέρνηση αναζητεί, «εδώ και τώρα», καλύτερη διαχείριση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, ενώ επιθυμεί και την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου των προσφύγων από την Ειδομένη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απέκλειαν κατηγορηματικά τη χρήση δυναμικών ή βίαιων ενεργειών για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και σημείωναν πως αυτό θα γίνει ομαλά, συντεταγμένα, ήρεμα και με πειθώ. Στόχος σε πρώτη φάση είναι να πειστούν τα γυναικόπαιδα να μεταφερθούν με λεωφορεία σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αφού στην Ειδομένη δεν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές υποδομές (σίτισης, περίθαλψης, υγιεινής κ.ά.) για να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος.