Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Ηλεκτρονική σάρωση του Αιγαίου έκανε το τουρκικό πλοίο ηλεκτρονικών υποκλοπών ÇANDARLI (A-588), το οποίο έλαβε μέρος στην άσκηση BEYAZ FIRTINA χθες και σήμερα στο κεντρικό Αιγαίο.
Σήμερα ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr το πλοίο είχε λάβει θέση στην περιοχή μεταξύ Σκύρου και Χίου, για να παρακολουθεί αφενός την τουρκική άσκηση, αλλά και να είναι σε θέση να ελέγχει τις συχνότητες που ενδεχομένως εκπέμπουν τα ελληνικά πλοία και οι επικοινωνίες από τα νησιά μας.
Το πλοίο σε συνδυασμό με τα επτά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που έλαβαν μέρος στην άσκηση BEYAZ FIRTINA (Λευκή Θύελλα), δημιούργησαν ένα πλέγμα ηλεκτρονικών υποκλοπών στην καρδιά του Αιγαίου.
Το τουρκικό πλοίο ÇANDARLI (A-588) κλάσης Silas Bent του τουρκικού Στόλου, αποτελεί ένα από τα τρία πλοία συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών και είναι πολύ γνωστό στο Αιγαίο.
Το 2008 συνελήφθη με ενεργοποιημένους τους αισθητήρες του, να κινείται στα ανοιχτά της Κύμης όπου υπάρχει μία μονάδα αντιαεροπορικών βλημάτων I-HAWK.
Το 2012 είχε ως αποστολή να καταγράψει όλες τις φάσεις της “πυραυλικής καταιγίδας” της Αεροπορίας και του Ναυτικού στο Πεδίο Βολής Κρήτης.
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Καταιγίδα”, το τουρκικό πλοίο μπήκε στο πεδίο Βολής Άνδρου.
Ο Τούρκος κυβερνήτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και εισήλθε στο πεδίο βολής την ώρα που τα πλοία του Στόλου μας έκαναν βολές εναντίον εναέριου “στόχου”.
Παρά τις διαρκείς κλήσεις για να αποχωρήσει ο Τούρκος δεν υπάκουε και απαντούσε μονότονα ότι “το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο”!
Δύο μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ έκαναν χαμηλή διέλευση πάνω από το Τσαρνταλί. Ο κυβερνήτης του δεν άλλαζε πορεία μέχρι τη στιγμή που μια βολή από πλοίο του ΠΝ “έσκασε” περίπου 300 γυάρδες από τη πλώρη του!
Δίπλα του είχε φθάσει ήδη η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, με τον κυβερνήτη της να λέει επιτακτικά στον Τούρκο ότι “δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σου, αποχώρησε τώρα”. Μόνο τότε ο Τούρκος “τα μάζεψε κι έφυγε”.
Στην άσκηση BEYAZ FIRTINA που έγινε σε δεσμευμένες περιοχές στο Αιγαίο, παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις για “αεροπορικό αποκλεισμό” της Χίου, έλαβαν μέρος 8 υποβρύχια, πάνω από 10 φρεγάτες και άλλα μικρότερα πλοία.