Η κρύβει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις, και οι δροσερές αυλές αγαπημένων μαγαζιών είναι μία από αυτές. Κρυμμένες σε αναπάντεχες γωνιές, στρωμένες με χαλικάκι και στολισμένες με δέντρα και κάθε λογής λουλούδια, μας προσκαλούν για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και καλοκαιρινής ανεμελιάς στην πόλη.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς, greekguide.com

Ακολουθήσαμε τα βήματα των ντόπιων και ανακαλύψαμε υπέροχες γωνιές που μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο νησί. Είτε για καφέ και ποτό, είτε για φαγητό, τα παρακάτω στέκια θα κάνουν κάθε καλοκαιρινή σας έξοδο στη συμπρωτεύουσα μοναδική.

Μυστίλλη

mystillh

Aνάμεσα στα πέτρινα τείχη του Τοπ Χανέ, στη δυτική είσοδο της πόλης, το all day bar restaurant Μυστίλλη μάς περιμένει για να χαλαρώσουμε σε μια πανέμορφη αυλή με πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα και χαλικάκι. Ο χώρος θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Εδώ μπορείτε να έρθετε από νωρίς για να πιείτε τον καφέ σας υπό τη σκιά των μεγάλων δέντρων, ενώ αργότερα θα απολαύσετε δημιουργική μεσογειακή κουζίνα και καλά cocktails. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το βιολογικό κρασί τους.

Πληροφορίες

Φράγκων 2-4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2316 009999, fb page: Μυστίλλη – Mystilli

Αίγλη Γενί Χαμάμ

geni_xamam

Από τον Απρίλιο του 2015, το Γενί Χαμάμ –χρονολογείται από την οθωμανική περίοδο και πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά χαμάμ της πόλης– πάνω ακριβώς από το ναό του Αγίου Δημητρίου, μετατράπηκε σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό all day cafe-bar restaurant, που ακούει στο όνομα Αίγλη Γενί Χαμάμ.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και το παρελθόν του χώρου, οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν ένα πραγματικό κομψοτέχνημα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ο υπέροχος κήπος με τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και την τεράστια οθόνη (ο χώρος παλιά λειτουργούσε σαν θερινός κινηματογράφος) είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, καλοκαιρινά σημεία της πόλης. Η κουζίνα τιμά τις γεύσεις της Μεσογείου, ενώ η μπάρα τα προσεγμένα cocktails.

Πληροφορίες

Αγ. Νικολάου 3 & Κασσάνδρου, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313 059024, fb page: Aigli Geni Hamam

Tabya

tabya

Στεγασμένο σε μία διατηρητέα, νεοκλασική μονοκατοικία του 1912 επί της Μελενίκου, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, το Tabya είναι ένας πολυχώρος που σίγουρα αξίζει να συμπεριλάβετε στις επιλογές σας. Cafe-bar, δισκοπωλείο-βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Τους ζεστούς μήνες τις εντυπώσεις κλέβει η εξωτερική αυλή με το ενεργό (ακόμα) πηγάδι, η οποία περιβάλλεται από μέρος των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

Κων/νου Μελενίκου 14, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311242522, fb page: TABYA

Βήτα

bhta

Είναι το πρώτο cafe-restaurant που φιλοξενήθηκε σε μουσείο στην Ελλάδα. Το B βρίσκεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και αποτελεί τον ιδανικό χώρο για καφέ, πρωινό, lunch break ή ρομαντικό δείπνο στο φως των κεριών. Το καλοκαίρι, η υπέροχη εξωτερική αυλή σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη και άλλες εποχές. Το μενού έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην ιταλική και τη γαλλική κουζίνα.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Τρίτης Σεπτεμβρίου 2, τηλ. 2310 869695, www.brestaurant.gr, fb page: B restaurant cafe bar