Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής του State Department απάντησε:«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε.

Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο: «Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις»

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο Μάικ Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου είχε θέσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Σχετικά με τη Συμφωνία, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών. Δίνει νέα δυναμική σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία

«Η Ελλάδα επανέρχεται μετά την κρίση και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας. Μια περιοχή που ταλανίζεται από παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνές δίκαιο», ανέφερε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό τους απόγειο με επιστέγασμα το στρατηγικό διάλογο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η συνεργασία μας από περιφερειακά ζητήματα άμυνα και ασφάλεια ως τρομοκρατία, οικονομία και ενέργεια».

Σχετικά με το Πρωτόκολλο, ο Μάικ Πομπέο συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια τους πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα βρίσκονται στο απόγειό τους. «Είναι μια ευκαιρία» συμπλήρωσε «να προχωρήσουμε σε διμερή θέματα και να έχουμε μια νέα μέρα στις σχέσεις μας και ελπίζουμε η Ελλάδα θα είναι σύμμαχος στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι κινήσεις Κυβέρνησης θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα υιοθετεί ένα νέο θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο. Μόλις υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και θα οδηγηθούμε και σε κάποιες επενδύσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν συμμαχία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να συνεργασία στην ενέργεια και κανείς να μην κρατά την Ευρώπη όμηρο αυτών», κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.