Oι ανησυχίες των επιχειρήσεων για την κατάσταση αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα αυτή την εβδομάδα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μία από τις εντονότερες κατά τη διάρκεια ενός σκιώδους πολέμου που εκτυλίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Όμως σύμφωνα με το Bloomberg μπορεί το χτύπημα που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ιράν – επίσημα το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη – να μην προκάλεσε νέα κλιμάκωση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πλέον εγκαινιάστηκε μία νέα εποχή κατά την οποία οι δύο χώρες φαίνονται πιο πρόθυμες να πολεμήσουν η μία την άλλη απευθείας και όχι δια αντιπροσώπων. Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και ειδικοί φοβούνται πως σε μία τέτοια περίπτωση τότε θα υπάρξει ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αλλάζουν τα δεδομένα
«Η περασμένη εβδομάδα άλλαξε τα δεδομένα», δήλωσε η Σουζάν Μαλόνι, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τώρα είναι αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Brookings. Όπως τόνισε η κυρία Μαλόνι η μαζική επίθεση του Ιράν με πυραύλους το περασμένο Σάββατο «άλλαξε τη φύση αυτής της σύγκρουσης και δεν βλέπω να αλλάζει ξανά, παρόλο που οι Ισραηλινοί ήταν πολύ, πολύ μετρημένοι στην απάντησή τους».
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή και οι αγορές εμφανίστηκαν σχετικά αμετάβλητες αφού κατέστη σαφές ότι το χτύπημα στο Ιράν ήταν πολύ πιο περιορισμένο από ό,τι αρχικά φαινόταν. Δημοσίως οι σύμμαχοι του Τελ Αβίβ να μην έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το χτύπημα στο Ιράν ακόμα και αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε απορρίψει τις παροτρύνσεις τους για αντίποινα καθώς κατάφερε να εξουδετερώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις πρωτοφανείς πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις
Παρόλα αυτά, αυτή η ηρεμία υποκρύπτει μια βαθύτερη ανησυχία μεταξύ Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων. Μάλιστα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μια νέα ανάφλεξη μπορεί να περιοριστεί εάν η σύγκρουση αναζωπυρωθεί και πάλι μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.
Oι ανησυχίες των επιχειρήσεων για την κατάσταση αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα αυτή την εβδομάδα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics.
«Εάν υπάρξει μια σοβαρή κλιμάκωση – που σημαίνει μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση από αυτή που έχουμε δει μέχρι στιγμής – τότε ναι, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σοβαρό πετρελαϊκό σοκ», ανέφερε σε δηλώσεις της η Γκιτά Γκοπίνατ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί» συμπλήρωσε.
Πάντως κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων του Ταμείου στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι συνάδελφοί τους αρνούνταν τους κινδύνους που εγκυμονούσε η σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε ακόμη να επεκταθεί ευρύτερα. Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που γεννούνται τώρα είναι εάνν η κυβέρνηση Νετανιάχου θα αισθανθεί υποχρεωμένη να συνεχίσει να πλήττει το Ιράν.
Δημιουργείται μία νέα Μέση Ανατολή
«Είναι μια νέα Μέση Ανατολή, μια Μέση Ανατολή στην οποία το Ισραήλ πρέπει καθημερινά να αναρωτιέται αν κάποια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μια ιρανική πυραυλική επίθεση ή μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφος του Ισραήλ άμεσα», δήλωσε ο Norman Roule, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στην τηλεόραση του Bloomberg.
Μεταξύ των σημείων που έθεσαν οι διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ για να αποκλιμακώσουν την αναμενόμενη αντίδραση του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα ήταν το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανώτερο δυτικό αξιωματούχο.
«Με το Ιράν και το Ισραήλ να εμπλέκονται σε άμεσες αμοιβαίες επιθέσεις, ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου έχει αυξηθεί», έγραψε σε σχόλιό του ο οικονομολόγος του Bloomberg Ziad Daoud. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εκ προμελέτης -μέσω μιας σταδιακής κλιμάκωσης του κύκλου της βίας- ή ως αποτέλεσμα λανθασμένων υπολογισμών. Όποια και αν είναι η αιτία, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες», κατέληξε.