Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Ανάλυση Guardian: Εάν Ισραήλ και Χεζμπολάχ ήθελαν ολοκληρωτικό πόλεμο θα είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό

TechTeam από TechTeam
26/08/2024 00:11
Ενημερώθηκε: 26/08/2024 04:16:31
σε Featured, HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
59
SHARES
125
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Εάν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ήθελαν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο αυτό θα είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με την ανάλυση του «Guardian» τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα θα ήθελαν την καταστροφή του άλλου, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για καμία από τις δύο πλευρές να βυθιστεί σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Άλλωστε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου το πρωί της Κυριακής παρείχε ακόμη περισσότερες αποδείξεις αυτής της υποκείμενης πραγματικότητας.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εμπλοκή εδώ και πολλούς μήνες. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 100 μαχητικά αεροσκάφη και έπληξε με πυραύλους περισσότερες από 40 τοποθεσίες, αλλά σκότωσε μόνο ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα τέσσερα, σύμφωνα με τον απολογισμό μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδιναν σαφώς πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις απώλειες αμάχων στο Λίβανο απ’ ό,τι στη Γάζα. Ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι θα πολεμήσει μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς η Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, τόνισε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια υπαρξιακή μάχη με τη Χεζμπολάχ.

Η εκδοχή της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τη δική της εκδοχή των γεγονότων, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 320 ρουκέτες και μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών το πρωί της Κυριακής, αλλά προκάλεσε μόνο μερικούς τραυματισμούς. Η σιιτική πολιτοφυλακή του Λιβάνου ισχυρίστηκε ωστόσο ότι πέτυχε τους στόχους της, για να εκδικηθεί έναν διοικητή που σκοτώθηκε από το Ισραήλ τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι τα σχέδιά της δεν είχαν επηρεαστεί καθόλου από τις προηγούμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αλλά ο στόχος του μηνύματος ήταν σαφής, να τραβήξει μια γραμμή στις εχθροπραξίες, και να μειώσει την πίεση στη Χεζμπολάχ, ώστε να συνεχίσει τη μάχη.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν θέλουν πόλεμο, μέχρι πότε όμως;
Και οι δύο πλευρές έχουν επιτακτικούς λόγους να μην προχωρήσουν σε πόλεμο αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ δεν έχει τις αντοχές για άλλο ένα μέτωπο, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξαλείψει πλήρως τη Χαμάς στη Γάζα ενώ η Δυτική Όχθη οδηγείται στα πρόθυρα μιας ευρύτερης έκρηξης βίας από σκληροπυρηνικούς εποίκους και τους υποστηρικτές τους στο εσωτερικό του ισραηλινού κράτους.

Οι διοικητές των IDF γνωρίζουν επίσης ότι ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ δεν θα μπορούσε να κερδηθεί χωρίς χερσαία εισβολή, η οποία θα κόστιζε τη ζωή πολλών ισραηλινών στρατιωτών. Μάλιστα παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, τα ισραηλινά άρματα εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε ενέδρες.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία στο Λίβανο, πολιτικά και οικονομικά, τα οποία θα καταστρέφονταν σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ. Ο περιφερειακός προστάτης της ομάδας, το Ιράν, είναι σαφές ότι δεν είναι επίσης έτοιμο για μια σύγκρουση και έχει αναβάλει προς το παρόν τη δική του απειλητική απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από το Ισραήλ στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν δεν μοιράζονται τις αποκαλυπτικές αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις του Γιαχία Σινουάρ, του διοικητή της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ βασιζόμενος στη λανθασμένη υπόθεση ότι οι σύμμαχοί του στη Βηρυτό και την Τεχεράνη θα συμμετείχαν στη μάχη.

Το γεγονός ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ θέλουν έναν πόλεμο τώρα, δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν πολύ ακατέργαστα εργαλεία -κυρίως εκρηκτικά- για να στείλουν η μία στην άλλη μηνύματα και τα περιθώρια για λάθος υπολογισμούς είναι πάντα μεγάλα.

Οι IDF φέρεται να βρίσκονταν στα πρόθυρα πολέμου στο Λίβανο αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, με βάση λανθασμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι η Χεζμπολάχ εμπλέκεται στην επίθεση και ότι οι μαχητές της επρόκειτο να ξεχυθούν από τα βόρεια σύνορα.

Το ενδεχόμενο απρόβλεπτων συνεπειών ήταν επίσης υψηλό την Κυριακή. Τα πολεμικά αεροσκάφη των IDF ανατίναξαν δεκάδες θέσεις εκτόξευσης και ματαίωσαν προγραμματισμένα πυραυλικά πλήγματα της Χεζμπολάχ εναντίον στρατηγικών στόχων στο κεντρικό Ισραήλ. Αν ένας από αυτούς τους πυραύλους είχε χτυπήσει μια μεγάλη πόλη και είχε προκαλέσει σημαντικές απώλειες, η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο, θα μπορούσε εύκολα να γίνει πολύ έντονη.

Η στάση των ΗΠΑ
Εν μέσω αυτής της αμοιβαίας απερισκεψίας, οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να μετριάσουν τον κίνδυνο. Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν από τις 7 Οκτωβρίου -και κύριο επίτευγμα, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι- ήταν να αποτρέψει τον πόλεμο στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή πυρκαγιά.

Η Ουάσινγκτον προέτρεψε τους φίλους της σε αυτοσυγκράτηση, ενώ παράλληλα μετέφερε τις δυνάμεις της στην περιοχή για να αποτρέψει τους εχθρούς της. Η κεντρική στρατηγική -ή η ουσιαστική ελπίδα τουλάχιστον- είναι ότι μια συμφωνία ομήρων για την ειρήνη στη Γάζα θα εκτόνωνε επίσης την επιδεινούμενη αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός
Οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να επιμένουν, παρά τα αντίθετα στοιχεία από την πρόσφατη εμπειρία, ότι η συμφωνία είναι εφικτή. Αλλά υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο Νετανιάχου ή ο Σινουάρ επιθυμούν πραγματικά τον τερματισμό των μαχών. Ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει χωρίς να το θέλουν και οι δύο πλευρές, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την ειρήνη.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΙΣΡΑΗΛΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Νετανιάχου: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

16/06/2026 | 12:00
Featured

Κόκκινη γραμμή ο Λίβανος για το Ισραήλ – Ο Νετανιάχου είπε στον Τραμπ πως δεν αποσύρονται οι IDF

15/06/2026 | 16:00
Featured

Ο Νετανιάχου συγκαλεί συμβούλιο ασφαλείας – Το Μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα του Ισραήλ

14/06/2026 | 08:00
Featured

Νετανιάχου: Όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά

12/06/2026 | 18:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Οι επτά αλλαγές που αναμένονται στις συντάξεις το φθινόπωρο


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Η ΝΔ βγάζει «βαριά ονόματα» στην περιφέρεια – Το σχέδιο Μητσοτάκη για να κλείσει τις πληγές πριν από τη ΔΕΘ

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Μητροπολίτες: «Δεν ζητήσαμε αυξήσεις» – Σε αναβρασμό οι εφημέριοι των 800 και 900 ευρώ

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΑΣΕΠ: 5.064 μόνιμες προσλήψεις με 6Κ/2026 και 2ΓΒ/2026 – οδηγός για αιτήσεις, ειδικότητες, προθεσμίες και θέσεις σε όλη την Ελλάδα

    71 shares
    Share 28 Tweet 18
  • ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Κέρδη έως 600€ τον χρόνο για 671.586 συνταξιούχους – 12 αναλυτικά παραδείγματα

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027: Οι 3 μεγάλες αλλαγές για 671.586 συνταξιούχους – Αυξήσεις έως 50 ευρώ, αναδρομικά έως 7.800 ευρώ

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ ΟΠΕΚΕΠΕ 2025: Ποιοι παίρνουν τα 160 εκατ. ευρώ αναδιανομής και ποιοι κόβονται από τα οικολογικά σχήματα

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός οι Παππάς και Ζαχαριάδης

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch