Αρχίζει σήμερα Δευτέρα η διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, χωρισμένα σε δύο ομάδες, θα ενημερωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη από:
Τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τους αντιπροέδρους της ΝΔ και υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τη γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.
Όπως τονίζεται, στόχος του διαλόγου, μέχρι το ορόσημο της Ολομέλειας της Βουλής, είναι:
Να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.
Κυρ. Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Αναγνωρίζουμε νομικά μια πραγματικότητα
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι και αδιαπραγμάτευτοι: να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη και θα κάνουν τη χώρα μας… πιο Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία» ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».
Π. Μαρινάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Θέλουμε υπερψήφιση του νομοσχεδίου – Δεν ζητάμε αποχή
«Ο πρωθυπουργός ζητά από τους βουλευτές να το υπερψηφίσουν και λέει πως αν κάποιος είναι κατά, είναι καλύτερο να απέχει παρά να το καταψηφίσει», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για το νομοσχέδιο που προβλέπει το γάμο των ομόφυλων ζζευγαριών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, είναι μία κουλτούρα της παράταξής μας για ζητήματα δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε ούτε να διχάσουμε, ούτε να βάλουμε κανέναν απέναντι. Θέλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Η αποχή είναι μία λύση. Θέλουμε υπερψήφιση και δεν ζητάμε αποχή».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είναι μία υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες που αυτή την στιγμή, δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα. Έχουμε καθήκον να μιλήσουμε στους πολίτες, πρώτα στους βουλευτές μας», σημειώνοντας ότι «από τη Δευτέρα η ενημέρωση των βουλευτών για το νομοσχέδιο της ισότητας στον γάμο. Αυτή τη φορά η ενημέρωση των βουλευτών θα γίνει πριν το υπουργικό συμβούλιο».
Σχολιάζοντας την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, περί κομματικής πειθαρχίας ο κύριος Μαρινάκης ανέφερε «πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει αλλάξει 4-5 φορές στάση στο θέμα αυτό».
Και πρόσθεσε: «Ελπίζω να βγάλει και κάποια ανακοίνωση περί στήριξης και ο κ. Ανδρουλάκης και να αφήσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, προφανώς με τη συνείδηση των βουλευτών του όπως ο ίδιος ξέρει για το κόμμα του, αλλά να πει καθαρά, το στηρίζουμε. Γιατί φαίνεται ότι δημιουργείται όλο και μία μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτής της νομοθέτησης, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι».
«Κάνουμε δύο πράγματα που θεωρώ ότι είναι για κάποιους ανθρώπους πάρα πολύ σημαντικά αλλά, θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ απλά και αυτονόητα. Το ένα είναι τον πολιτικό γάμο, σε μία χώρα που υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή, δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου να μπορούν να κάνουν ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι.
Τώρα πήγαιναν στον συμβολαιογράφο, πλέον θα μπορούν να πάνε στο δημαρχείο να κάνουν τον πολιτικό γάμο, το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων χωρίς να ενοχλείται κάποιος άλλος. Πολιτικό γάμο, το ξαναλέω», ανέφερε, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο.
Για τις υιοθεσίες
Όπως ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, για να δούμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, πρέπει να ακούσουν οι πολίτες για να καταλάβουν, γιατί υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία. Από το 1946 ένας άνδρας ή μία γυναίκα από μόνοι τους μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, μόνοι τους, όπως και ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Αυτός ο άνδρας ή αυτή η γυναίκα, αν θέλουν από το 2015 μπορούν να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης.
‘Αρα, δύο άνδρες ή δύο γυναίκες με βάση όσα ισχύουν τώρα στη χώρα μεγαλώνουν ένα παιδί. Απλά ο δεύτερος εξ αυτών δεν έχει καμία αναγνώριση, καμία νομική σχέση με το παιδί αυτό. ‘Αρα, αυτό που λένε κάποιοι συμπολίτες μας, εγώ δεν θέλω ένα ομόφυλο ζευγάρι να μεγαλώνει ένα παιδί -το οποίο δεν το καταλαβαίνω γιατί a priori ένα ομόφυλο ζευγάρι είναι ακατάλληλο ή ένα ετερόφυλο είναι κατάλληλο, όλοι κρινόμαστε στην πράξη- αλλά αυτό που λένε κάποιοι, ότι δεν θέλω να γίνεται, συμβαίνει. Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι, αν ο δεύτερος που δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια έννομη σχέση με το παιδί φύγει από τη ζωή, το παιδί δεν παίρνει τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο. Αν φύγει ο πρώτος ο οποίος είναι ο νόμιμος, ο γονέας του παιδιού, ο πατέρας του παιδιού -γιατί εμείς τις έννοιες πατέρας και μητέρα δεν τις αλλάζουμε, είναι ιερές έννοιες- τότε το παιδί αυτό κινδυνεύει να πάει σε ίδρυμα. ‘Αρα, αυτό συζητάμε και τίποτα άλλο. Αυτά τα παιδιά τα οποία υπάρχουν δεν είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας. Μεγαλώνουν σε αυτά τα σπίτια και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να τα επισκεφθούν και οι δύο σε ένα νοσοκομείο, αν πάθουν κάτι».
Μ. Συρεγγέλα: Δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία
Δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία, ανέφερε η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα για το στο νομοσχέδιο σε σχέση με τα ομόφυλα ζευγάρια, προσθέτοντας ότι είναι αυξημένη η ευθύνη των υπουργών, καθώς – όπως είπε – «όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Συραγγέλα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «εδώ μιλάμε σαφώς για ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα, αλλά και κυρίως για δικαιώματα παιδιών που ήδη υπάρχουν».
«Σαφώς δεν μπαίνει κομματική πειθαρχία, γιατί έχει να κάνει με θέματα συνείδησης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία. Το άλλο είναι ότι θεωρώ ότι με κάποιες συγκεκριμένες επεξηγήσεις που θα γίνουν μια ευρύτατη πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί προς το “ναι”. Αυτή είναι η αίσθηση η δική μου».
Ερωτηθείσα για το αν το νομοσχέδιο περνάει μόνο με τη ΝΔ κι αν χρειάζεται στήριξη και από άλλα κόμματα τόνισε ότι «επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως με θέματα παιδιών, σαφώς σε αυτά τα θέματα καλό είναι να είναι από όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις μέσα στη Βουλή, όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα[…] πρώτα ξεκινάμε από το σπίτι μας, από εμάς, από την οικογένειά μας, από την παράταξή μας, στο να γίνει η ενημέρωση και όπως γίνεται κάθε φορά».
Για το αν πρέπει να το ψηφίσουν οι υπουργοί απάντησε: «οι υπουργοί είναι ταυτόχρονα και βουλευτές άρα έχουν μια διττή θέση ευθύνης. Όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το υπουργικό Συμβούλιο».
Για το αν πρέπει να παραιτηθούν οι υπουργοί που δεν θα το ψηφίσουν απάντησε: εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Από τη στιγμή που ήδη ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με θέματα συνείδησης το οποίο έχει ο καθένας και η καθεμία. Αυτό που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση, να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως έτσι πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατικό κόμμα και να είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι όταν θα τελειώσει όλο αυτό, στη Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι όλες και όλοι ενωμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε ενωμένοι σαν παράταξη και ως κόμμα».
Οι εσωκομματικές διαφωνίες
Στην ήδη καταγεγραμμένη αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προστίθενται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν επιφυλάξεις ή ακόμη και πρόθεση καταψήφισης.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εξέφρασε την αντίθεση του με το νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως έχει ήδη έτοιμη την παραίτηση του, σε περίπτωση που αυτή του ζητηθεί.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στoν ANT1, δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επειδή, «φέρνει συνολικά την τεκνοθεσία και είναι ζήτημα που διαφωνώ κάθετα. Υπό μία έννοια αλλάζει το πρότυπο που έχουμε σήμερα».
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Μήνυμα αποφασιστικότητας να ψηφιστεί ένα νομοθέτημα που είναι στην κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, ακόμη και αν είναι ατελές έστειλε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχτεί καμία διαφοροποίηση βουλευτή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στέλνοντας μήνυμα στον Π. Πολάκη. Πάντως, μετά και τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (««αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δε θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ»), το «επεισόδιο» με τον βουλευτή Χανίων πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας ωστόσο το κόμμα, επισημαίνει ότι είναι πάντα πρωτοπόρο σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιες φωνές που εκφράζουν προβληματισμό.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η «Αντιπολίτευση» η οποία στηρίζει την Ν.Δ. και μάλιστα ψηφίζει νομοσχέδιο που δεν ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, καθίσταται «θυγατρική» της κυβέρνησης. Η Ελληνική Λύση καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής, την οποία η Ελληνική Λύση πρώτη θα υπερψηφίσει, ώστε να εκθέσουν τους δήθεν «διαφωνούντες» της ΝΔ είτε να ρίξουν την επικίνδυνη κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο, συνιστά προδοσία στους ίδιους τους ψηφοφόρους τους».