Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν “σαφείς ενδείξεις” ότι έχει κορυφωθεί και δεσμεύτηκε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg
Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων στοιχείων όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο – χαμηλότερα από την αύξηση 5,6% του Απριλίου και λιγότερο από τη μέση εκτίμηση 5,5% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Ο γενικός δείκτης μετριάστηκε πιο αισθητά, υποχωρώντας στο 6,1% – το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο – λόγω κυρίως του χαμηλότερου κόστους ενέργειας.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν μεγάλη επιβράδυνση για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης των 20 χωρών και θα χαιρετιστούν τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής, καθώς οι πολίτες της ηπείρου παλεύουν με μια εξαντλητική κρίση κόστους ζωής.
Όμως, ο επίμονος χαρακτήρας του βασικού μέτρου σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχεδιάζουν να παρατείνουν την πρωτοφανή εκστρατεία σύσφιξης σε δύο εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Γερμανία διολίσθησε πρόσφατα σε ύφεση και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν.
“Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Ανόβερο της Γερμανίας. “Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα”.
Αυτή είναι μια παρόμοια άποψη με την Maeva Cousin του Bloomberg Economics, η οποία δήλωσε ότι “παραμένει πολύ νωρίς για το Διοικητικό Συμβούλιο να μειώσει την επιφυλακή του – αναμένουμε ότι οι επιδράσεις της βάσης και οι στατιστικές στρεβλώσεις θα στείλουν τον πυρήνα του πληθωρισμού και πάλι προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα κρατήσουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της”.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ευρέως άλλη μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις 15 Ιουνίου και εκτιμούν ότι πιθανώς θα υπάρξει άλλη μια για να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ο οποίος έχει ήδη φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% από κάτω από το μηδέν τον περασμένο Ιούλιο.
Τα στοιχεία της Πέμπτης δεν μετατόπισαν τα στοιχήματα για το επιτόκιο στις αγορές χρήματος, οι οποίες είχαν ήδη αφομοιώσει τα εθνικά στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι η επαναφορά της αύξησης των τιμών καταναλωτή στο στόχο του 2% είναι απαραίτητη για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και οι δύο τομείς αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.
Η πρώτη ύφεση της Γερμανίας μετά την πανδημία υπογράμμισε την ευπάθεια της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου – ακόμη και αφού δαπάνησε πολλά για να θωρακίσει τα νοικοκυριά από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η αυστηρότερη πολιτική αφήνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κίνδυνο αρνητικών σοκ και δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των εταιρειών, των κυβερνήσεων και του τομέα των ακινήτων.
Το επίκεντρο, ωστόσο, παραμένει η αντιμετώπιση των τιμών, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση του κόστους δανεισμού, αλλά και τη διατήρησή του από τη στιγμή που θα φτάσει στην κορύφωσή του.
“Ναι, ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τα σοκ των τροφίμων και της ενέργειας να διαλύονται”, δήλωσε η Laura Cooper, ανώτερη μακροοικονομική στρατηγικός σύμβουλος της Blackrock για την ishares EMEA, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
“Αλλά σαφώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, οι βασικοί δείκτες, συνεχίζουν να δείχνουν επιμονή στις τιμές και αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό”, δήλωσε η ίδια.