Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Οι λοιμωξιολόγοι εκπέμπουν μηνύματα για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Μπορεί πλέον τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ να κλείνουν τις πόρτες τους για το κοινό τα μεσάνυχτα σε περιοχές της χώρας που βρέθηκαν επιβαρυμένες ως προς το επιδημιολογικό τους φορτίο, αλλά το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί από μόνο του για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, διατείνονται οι επιστήμονες.

Όμως, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι τα τριψήφια κρούσματα των τελευταίων ημερών έρχονται δέκα ημέρες πριν, προειδοποιώντας για το λόγο αυτό για νέα «έκρηξη» περιστατικών με αφορμή την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο για την ανάγκη νέων μέτρων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, προκειμένου να απομειωθεί όσον το δυνατόν περισσότερο η δυνατότητα διάδοσης του ιού και μάλιστα προς την επαρχία, όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν.

Τόσο η «εφευρετικότητα» από πλευράς των επιχειρηματιών, όσο και η γενικευμένη κοινωνική κόπωση που φέρνει αντανακλαστικά και τη μαζική χαλάρωση έχουν τροφοδοτήσει τις τελευταίες ώρες το σενάριο νέου «πακέτου Δεκαπενταύγουστου», με μέτρα για την έξοδο του Σαββατοκύριακου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα «κάθε βήμα μας συνοδεύεται και από εναλλακτικά επόμενα μέτρα.

Όλα τα εργαλεία που μπορεί να χρειάζεται η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας είναι πάνω στο τραπέζι» απάντησε σχετικά, διευκρινίζοντας, παράλληλα πως «αυτό το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί, είναι αυτές οι φήμες οι οποίες ακούγονται ως fake news, περί γενικού lockdown».

«Η εμπειρία μας έχει δώσει εργαλεία, που μπορούμε σε επίπεδο υπεροπτικό ή τοπικό, να δώσουμε λύσεις. Άρα αυτό που χρειάζεται και μένω σε αυτό, είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα», ανέφεραν ο Νίκος Χαρδαλιάς.