Η τελευταία έρευνα της GPO για το 2024 που διενεργήθηκε για τα Παραπολιτικά 90,1 συνεχίζει να επιβεβαιώνει την πολυδιάσπαση του κομματικού σκηνικού, που εισέρχεται στη νέα χρονιά αναζητώντας ισορροπίες και θέτοντας καινούργιες προκλήσεις για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα επιχειρήσουν να αναδιαταχθούν στη μάχη που δίνουν για την αύξηση της εκλογικής τους επιρροής.
Η ΝΔ με 26% κρατά σταθερά ένα προβάδισμα ασφαλείας από το εδραιωμένο πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει με το 17% να καταγράφει επιδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των τελευταίων εκλογών.
Η κυβερνητική παράταξη παραμένει σε ποσοστά κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αυτό που ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ένα μάλλον πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα δημοσκοπικό ρεκόρ, αφού η ΝΔ κλείνει την όγδοη χρονιά από το 2017 που καταγράφεται ως πρώτη δύναμη όχι μόνο σε όλες τις μετρήσεις της GPO, αλλά και στην πλειονότητα των ερευνών κοινής γνώμης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για περασμένες περιόδους, ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 που έχουμε μία συστηματική ερευνητική καταγραφή της εκλογικής συμπεριφοράς δεν έχει παρουσιαστεί ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο δημοσκοπικής κυριαρχίας. Το γεγονός αποδεικνύει το πολιτικό βάθος και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καταφέρει να δημιουργήσει με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η ηγεσία του K. Mητσοτάκη, από την άλλη όμως εξηγεί ως έναν βαθμό και το αίσθημα κόπωσης που προκαλεί στο εκλογικό σώμα η μακρόχρονη, συνεχιζόμενη και αδιάλειπτη πολιτική ηγεμονία.
Το 68,4% της κοινής γνώμης επιθυμεί να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία και οι εκλογές να διεξαχθούν το 2027
Για την ώρα, πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιδιώκει να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αφού το 68,4% της κοινής γνώμης επιθυμεί την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, που είναι προσδιορισμένο για το 2027. Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη εντός του 2025 τάσσεται το 27% του πληθυσμού, ποσοστό που προέρχεται, όπως είναι αναμενόμενο, όχι όμως πλειοψηφικά, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η επιμονή του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των κυβερνητικών θητειών βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία και ενδυναμώνει το αφήγημα της σταθερότητας που προτάσσει η κυβέρνηση.
Το πρώτο σημαντικό πολιτικό crash test για το 2025 είναι σίγουρα η εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συζήτηση προς ώρας να αφορά πιθανά σενάρια και ονοματολογία, αφού ο κ. Μητσοτάκης, που είναι και αυτός που θα έχει την τελική επιλογή, έχει αποφύγει οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά.
Ποιος είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η συζήτηση ωστόσο απασχολεί την κοινή γνώμη και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν αυθόρμητα, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα πιθανών υποψηφίων, για το ποιον/α θεωρούν καταλληλότερο/η για τη θέση του ΠτΔ. Οι απαντήσεις μάλλον δεν εκπλήσσουν, παρόλο που κάποια από τα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν έχουν δημόσια δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 11,9% επί του συνόλου και 25,4% επί των εκφρασμένων απόψεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εν ενεργεία Πρόεδρος, Κ. Σακελλαροπούλου, με 11,3% και 24,1%, αντίστοιχα, τρίτος ο Ε. Βενιζέλος με 6,9% και 14,7%, ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνουν ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδιας, που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, και η πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς, Χ. Ράμμος.