Τέσσερα Όσκαρ κατάφερε να αποσπάσει η ταινία του Λάνθιμου «Poor Things»: Πήρε το Όσκαρ στις κατηγορίες Πρώτης Γυναικείας Ερμηνείας, μακιγιάζ, σκηνογραφίας και κοστουμιών!
Όσκαρ Μακιγιάζ
Αυτό ήταν το πρώτο Όσκαρ του «Poor Things» με τη Νάνσι Στέισι να ευχαριστεί τον Γιώργο Λάνθιμο. Ο Τζος Γουέστον ευχαρίστησε τον Γουίλεμ Νταφόε που έμεινε πάνω από 4 ώρες υπομονετικός για να του τοποθετήσουν τα προσθετικά.
Όσκαρ Κοστουμιών
Η ενδυματολόγος της ταινίας ευχαρίστησε και τον Γιώργο Λάνθιμο, και την ηρωίδα του Μπέλα Μπάξτερ.
Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου
Η Έμμα Στόουν έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου —για δεύτερη φορά—, για την ερμηνεία της στην μπαρόκ κωμωδία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things».
Ήδη βραβευμένη για τον ρόλο της στην ταινία «La La Land», η 35χρονη αμερικανίδα ηθοποιός αυτή τη φορά ενσάρκωσε μια αυτόχειρα την οποία επαναφέρει στη ζωή εκκεντρικός επιστήμονας εμφυτεύοντάς της εγκέφαλο αγέννητου εμβρύου και ξεκινά να ανακαλύπτει τη ζωή από την αρχή, χωρίς αιδώ ή προκαταλήψεις. Επικράτησε των Λίλι Γκλάντστοουν («Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Σάντρα Χούλερ («Ανατομία μιας πτώσης»), Κάρι Μάλιγκαν («Maestro») και Ανέτ Μπένινγκ («Nyad»).
Η Έμμα Στόουν σαν να μην το περίμενε, ανέβηκε στη σκηνή, ζητώντας βοήθεια για το φόρεμά της. «Χάλασε το φόρεμά μου, πάει και η φωνή μου» θα πει, και ευχαριστεί τις συνυποψήφιές της. «Έπαθα άλλη μια κρίση πανικού τις προάλλες, ο Γιώργος με συμβούλεψε να το βγάλω από το μυαλό μου. Γιώργο σ’ ευχαριστώ για αυτή την ταινία, για αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου. Ξέρω ότι έχω περιορισμένο χρόνο αλλά επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, την μητέρα μου, τον άντρα μου, την κόρη μου που γίνεται τριών σε λίγες μέρες και έχει κάνει τη ζωή μου πολύχρωμη και σινεμασκόπ».
Τα Όσκαρ
7 Όσκαρ για το «Όπενχάιμερ», με τον Κρίστοφερ Νόλαν να μην βγάζει, κατά παράδοση λόγο αλλά να αφήνει χώρο στους υπόλοιπους παραγωγούς.
4 για το «Poor Things» με ένα συγκινητικό λόγο από την πλέον δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Έμμα Στόουν, που επί σκηνής είδαμε το φόρεμα της σκισμένο κει εκείνη σε δίλλημα για το αν πρέπει να πάει στο μικρόφωνο να βγάλει λόγο ή να ζητήσει βοήθεια.
Το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του Wes Anderson, χωρίς τον ίδιο να το παραλάβει.
Δύο Όσκαρ για την ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» με ισορροπημένες και μετρημένες αναφορές στους λόγους των νικητών που εστίαζαν στη μνήμη και την αρετή της ειρήνης.
Δεύτερο Όσκαρ για το στούντιο Γκίμπλυ και τον Μιγιαζάκι, για το «Αγόρι και τον Ιρωδιό».
Η Ντα’ βάιν Τζόι Ράντολφ έδωσε ένα συγκινητικό λόγο που όσοι τον άκουσαν δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ, με αφορμή της βράβευση της για την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα Παιδιά του Χειμώνα».
Το «American Fiction» κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και η «Ανατομία μιας Πτώσης» το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.
Η Μπάρμπι δεν έμεινε χωρίς χρυσό αγαλματίδιο, αφού η Μπίλι Άιλις και ο αδελφός της κερδίζουν το δεύτερο Όσκαρ τους.