O Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στο προσκήνιο της γαλλικής πολιτικής σκηνής ως ένας τολμηρός, νέος ηγέτης που επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία μέσω ριζοσπαστικών φιλοεπιχειρηματικών, φιλοευρωπαϊκών πολιτικών, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους ότι «δεν θα υπάρχει πλέον λόγος» να ψηφίσουν υπέρ των άκρων.
Επτά χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του, η απόφαση του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον αποδυναμώνει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ η ακροδεξιά φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάδειξη της στην εξουσία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται μπροστά στη δυσκολότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας, σχολιάζουν αναλυτές στην Γαλλία, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.
Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν πρώτη και με διαφορά, την παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος ξέσπασε, κατηγορώντας την πως έχει προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.
«Τι αλαζονεία! Η όλη συζήτηση γίνεται σήμερα, λες και (η ακροδεξιά) έχει ήδη νικήσει. Δεν χρειάζεται να ψηφίσετε! Αφού με κατέκριναν, επί δύο εβδομάδες, επειδή ζήτησα από τον λαό της Γαλλίας να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, τώρα δεν αξίζει να ψηφίσετε, όλα τα πόστα έχουν μοιραστεί», δήλωσε ο Μακρόν.
Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν να προηγείται με ποσοστό 36.5%, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς ακολουθεί με 29% και ο κεντρώος συνασπισμός του Μακρόν έρχεται τρίτος με 20.5%. Η Λεπέν επιτέθηκε στον Μακρόν, κατηγορώντας τον πως παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια, για να παραμείνει στην εξουσία.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι εξοργιστικός. Πιστεύω ότι με το να επιδιώκει, με κάποιο τρόπο, να προσβάλλει όσους δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν, είναι κάτι που δεν αρμόζει στο θεσμικό αξίωμα ενός προέδρου», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.
Στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της Αριστεράς, πολλά στελέχη της συμμαχίας κατηγορούν τον Μακρόν, πως με την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε, με τον κίνδυνο τώρα να αναγκαστεί να «συγκατοικήσει» με την ακροδεξιά.
Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής είναι μία πρώτη κρίσιμη σύγκρουση σε μια διαδικασία που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Η πραγματική μάχη θα δοθεί στον δεύτερο γύρο που θα κρίνει την επόμενη μέρα στη Γαλλία. Κρίσιμη θα είναι επίσης η στάση του Μακρόν και της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Λαϊκό Μέτωπο θα περάσει στον δεύτερο γύρο κόντρα στην ακροδεξιά στις περισσότερες τουλάχιστον περιφέρειες. Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής είναι πιθανόν να υπάρχει και τρίτος υποψήφιος (από το κόμμα του Μακρόν) στον δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα κάθε υποψήφιος που λαμβάνει το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων περνάει στον δεύτερο γύρο, αν και η παράδοση θέλει τον τρίτο να αποσύρεται.
Η στάση που θα κρατήσει το κόμμα του Μακρόν αλλά και της δεξιάς στον δεύτερο γύρο θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Όχι μόνο για το ποιος θα βγει τελικά νικητής αλλά και για το ποιες θα είναι οι συμμαχίες της επόμενης μέρας σε ένα ούτως ή άλλως εύθραυστο τοπίο.
Θεωρία των δύο άκρων, μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς ή στήριξή της στη λογική ότι η Λεπέν «μπορεί να εξημερωθεί»;
Αναλόγως βέβαια θα κριθεί και η στάση του Λαϊκού Μετώπου και η αντίδρασή του σε φιλικές ή εχθρικές κινήσεις από τον Μακρόν.
Διλήμματα που δεν φαίνεται να έχουν απάντηση πριν τουλάχιστον από τα αποτελέσματα της Κυριακής.
Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 7 Ιουλίου, όταν θα φανεί αν ο Μακρόν θα αναγκαστεί να έχει, ως πρωθυπουργό, πιθανότατα τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν, σε μία νίκη της ακροδεξιάς, που θα φέρει «πολιτικό σεισμό» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης