Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα και Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε σε βάρος του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή τύχη, σημειώνοντας ότι «ένα καινούργιο, Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα».

Ομιλία στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ

Live | Ομιλία στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ. #EPPZagreb

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 21. November 2019