Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Επενδυτική βαθμίδα: Στην τελική ευθεία η ανάκτησή της

TechTeam από TechTeam
27/05/2023 09:26
σε Featured, HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
71
SHARES
150
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν από δύο μήνες, ο γενικός διευθυντής ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, είχε δηλώσει ότι με όρους αγοράς η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα και ότι το δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Την Παρασκευή, το Reuters ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής δημιούργησε στους επενδυτές την προσδοκία ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου και ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους, προεξοφλώντας έτσι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.

Μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Οι προσδοκίες των επενδυτών αποτυπώθηκαν στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά περισσότερο από 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, κοντά στο 3,85%, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που είχαν και στην προεκλογική περίοδο. Σε σχέση με ένα μήνα πριν (26/4), η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων είχε μειωθεί την Παρασκευή κατά 32 μονάδες βάσης, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2 έως 12 μ.β. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με βάση τα δεδομένα αυτά, ήταν κατά 50 μ.β. χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Βρετανίας, δύο χωρών που έχουν επενδυτική διαβάθμιση, ενώ είναι πλέον πολύ κοντά σε αυτό των ΗΠΑ, όπου η απόδοση των 10ετών τίτλων διαμορφωνόταν λίγο κάτω από το 3,8%.

Η πλήρης προεξόφληση από τους επενδυτές της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αντανακλάται και στο spread με τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν τον δείκτη αναφοράς στην Ευρωζώνη. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 11 μ.β. στο 2,50% με αποτέλεσμα το spread να υποχωρήσει κάτω από τις 140 μ.β. (1,4 ποσοστιαίες μονάδες). Σε σχέση με τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα, το spread μειώθηκε στις 30 και 60 μ.β., αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές θεωρούν βέβαιο πως η Ελλάδα θα πάρει σύντομα τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Η «σφραγίδα» αυτή δεν θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα καθώς με βάση αυτή τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στο ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικών και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μπορούν να επενδύουν μόνο σε ομόλογα που έχουν επενδυτική διαβάθμιση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα ή να τα δέχεται ως ενέχυρο για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να απαιτείται να αποφασίζει κατ’ εξαίρεση του κανονισμού της, όπως έπραξε στην πανδημία με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Πως μπορεί η Ελλάδα να πάρει και τυπικά την επενδυτική βαθμίδα
Πότε μπορεί να πάρει η Ελλάδα και τυπικά την επενδυτική βαθμίδα; Από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, τις αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, το μεγαλύτερο άμεσο ενδιαφέρον έχουν o Fitch, o S&P και ο DBRS καθώς βαθμολογούν την Ελλάδα ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο Moody’s την αξιολογεί τρία σκαλοπάτια πιο κάτω.

O Fitch, ο οποίος αναβάθμισε την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου. Σε έκθεσή του στις 12 Μαΐου σημείωνε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας το 2022, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, ήταν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις, με το συνολικό και το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ξεπερνούν τις προσδοκίες του κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

O DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου και την περασμένη Τρίτη σε ανάλυσή του σημείωνε ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν συνέχεια της πολιτικής». Συνέδεσε, εμμέσως πλην σαφώς, την πολιτική σταθερότητα στη χώρα που προδιαγράφει η πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιουνίου με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. «Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο S&P, ο οποίος αναβάθμισε τον Απρίλιο σε θετικές τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα κάνει νέα αξιολόγηση στις 20 Οκτωβρίου. Τον Απρίλιο είχε σημειώσει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων 12 μηνών εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ σε ανάλυσή του την Πέμπτη σημείωσε ότι το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση, «κάτι που σημαίνει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική και είναι θετικό για το αξιόχρεο της Ελλάδας».

Ο οίκος προέβλεψε ότι θα στηριχθεί η ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων θα βελτιωθούν οι προοπτικές σημαντικής μείωσης του ελληνικού χρέους. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους της παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι αυτό θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171% που ήταν πέρυσι.

 

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Alpha Bank: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από τον Moody’s

28/06/2024 | 15:19
Featured

Χατζηδάκης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: Μεγάλη εθνική επιτυχία!

02/12/2023 | 00:44
Featured

Παπαθανάσης: Η επενδυτική βαθμίδα δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους

02/12/2023 | 00:41
Featured

Άδωνις για αναβάθμιση από την Fitch: Η περιπέτεια της χώρας μας έληξε σήμερα επισήμως

02/12/2023 | 00:33
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μητσοτάκης στο tik tok: Στις 25 Ιουνίου δεν πάμε παραλία αλλά για να ψηφίσουμε


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συναγερμός για την κακοκαιρία – Πορτοκαλί προειδοποίηση, θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες: Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι πολίτες

    152 shares
    Share 61 Tweet 38
  • Πολιτικός σεισμός: Άγκυρα, ΠΑΣΟΚ, Ντε Γκρες και οι σκιές στον διάλογο Αθήνας–Άγκυρας

    91 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Αυξήσεις 2,4% σε 10 ειδικές παροχές – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι κινδυνεύουν με μειώσεις

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΣΔΕ 2026: Ανοίγει μετά τον Μάιο – Αλλαγές στην αίτηση και πληρωμές ΕΛΓΑ–ΟΠΕΚΕΠΕ τις επόμενες 20 μέρες

    79 shares
    Share 32 Tweet 20
  • ΑΣΕΠ 2026: 3.974 προσλήψεις σε Δήμους και Νοσοκομεία – Οδηγός με 7 SOS για σωστή αίτηση

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΝΕΑ ΟΠΕΚΑ – Έκτακτο Επίδομα Πάσχα 2026: Πληρωμές 27 Φεβρουαρίου, ποιοι κερδίζουν έως 250€ και πότε φαίνονται στα ΑΤΜ

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Πρωτιά τηλεθέασης της ΕΡΤ

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch