Με δάκρυα στα μάτια, το Νέμο που εκπροσώπησε την Ελβετία με το τραγούδι «The Code» στην Eurovision, σήκωσε το βραβείο του μουσικού διαγωνισμού στη σκηνή του Μάλμε, μετά από έναν τελικό – θρίλερ. Η Ελλάδα, με την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» κατάφερε να φτάσει μέχρι την 11η θέση του διαγωνισμού ενώ η Κύπρος στην 15η με την Silia Kapsis και το «Liar»
Ένα υπερθέαμα είχαν ετοιμάσει οι Σουηδοί για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision στον οποίο η Ελλάδα συμμετείχε με την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι». Τον διαγωνισμό, τελικά κέρδισε ένα από τα φαβορί: Η Ελβετία με το Νέμο και το «The code». Μάλιστα το Νέμο, ήταν τόσο συγκινημένο και ενθουσιασμένο με όσα συνέβησαν, που κατά λάθος έσπασε το βραβείο που παρέλαβε για την πρώτη θέση!
Η νικήτρια Ελβετία, συγκέντωσε 591 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» που συγκέντρωσε 547 βαθμούς. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και 453 βαθμούς.
Η Ελλάδα συγκέντρωσε 126 βαθμούς βαθμούς, ενώ η Κύπρος 78.
Η τελική κατάταξη
1. Ελβετία 591
2. Κροατία 547
3. Ουκρανία 453
4. Γαλλία 445
5. Ισραήλ 376
6. Ιρλανδία 278
7. Ιταλία 268
8. Αρμενία 183
9. Σουηδία 174
10. Πορτογαλία 152
11. Ελλάδα 126
12. Γερμανία 117
13. Λουξεμβούργο 103
14. Λιθουανία 90
15. Κύπρος 78
16. Λετονία 64
17. Σερβία 54
18. Ηνωμένο Βασίλειο 46
19. Φινλανδία 38
20. Εσθονία 37
21. Γεωργία 34
22. Ισπανία 30
23. Σλοβενία 27
24. Αυστρία 24
25. Νορβηγία 16
Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.
Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.
Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.
Τα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού
Πρώτη στον τελικό της φετινής Eurovision εμφανίστηκε η συμμετοχή της Σουηδίας με το τραγούδι «Unforgettable» με τους δίδυμους Marcus and Martinus.
Δεύτερη εμφανίστηκε η Ουκρανία με το τραγούδι «Teresa & Maria».
Τρίτη εμφανίστηκε η Γερμανία με τον ISAAK και το «Always On The Run»
Τέταρτο ανέβηκε στη σκηνή το Λουξεμβούργο που επανεμφανίστηκε στην Eurovision μετά από δεκαετίες, με την TALI και το «Fighter».
Στην 5η θέση που ήταν κανονικά να διαγωνιστεί η Ολλανδία και αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή, δεν εμφανίστηκε καμία χώρα και αμέσως ανέβηκε στη σκηνή η 6η συμμετοχή της βραδιάς και… πιο πολυσυζητημένη, αυτή του Ισραήλ, με την Eden Golan και το «Hurricane».
7η διαγωνίστηκε η Λιθουανία με τον Silvester Belt και το τραγούδι «Luktelk».
8η εμφανίστηκε η Ισπανία με την Nebulossa και το «ZORRA».
9η ανέβηκε στη σκηνή η Εσθονία με δύο γκρουπ, 5MIINUST x Puuluup, που ενώθηκαν για το διαγωνισμό με ένα τραγούδι που στα ελληνικά μεταφράζεται: «Πραγματικά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτά τα ναρκωτικά».
10η ανέβηκαν στη σκηνή οι Ιρλανδοί, με το Bambie Thug και το τραγούδι Doomsday Blue, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις λόγω του περιεχομένου του που για πολλούς παραπέμπει σε σατανιστικά μηνύματα.
11η διαγωνίστηκε η Λετονία με τον Dons και το «Hollow».
12η ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision η Μαρίνα Σάττι και έβαλε «φωτιά» στο Μάλμε! Το «Ζάρι» της ελληνικής συμμετοχής κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα και ξεσήκωσε το κοινό.
Ακολούθησε ο Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο με το «Dizzy» στη 13η θέση:
Από τη 14η θέση οι Νορβηγοί Gåte ερμήνευσαν το «Ulveham».
15η εμφανίστηκε η Angelina Mango με το «La noia» για την Ιταλία.
Στην 16η θέση διαγωνίστηκε η Σερβία με το τραγούδι RAMONDA από την TEYA «DORA».
Οι Φινλανδοί, που διαγωνίστηκαν στη 17η θέση, για ακόμα μία φορά… βγήκαν από τα ρούχα τους, ερμηνεύοντας το «No Rules.
Στη 18η θέση διαγωνίστηκε η Πορτογαλλία, με την iolanda και το τραγούδι «Grito».
19η ανέβηκε στη σκηνή η αποστολή της Αρμενίας και ξεσήκωσε το κοινό.
Στην 20η θέση διαγωνίστηκε η Κύπρος με την Silia Kapsis και το «Liar».
Στην 21η θέση, διαγωνίστηκε το φαβορί της Ελβετίας Nemo με το «The Code».
Στην 22η θέση εμφανίστηκε η Σλοβενία με την Raiven και το «Veronika».
Από την 23η θέση, το φαβορί Κροατία, διαγωνίστηκε με τον Baby Lasagna και το «Rim Tim Tagi Dim».
Στην 24η θέση, εμφανίστηκε η Γεωργία με την Nutsa Buzaladze και το «Firefighter».
Στην 25η θέση εμφανίστηκε η Γαλλία με το ατμοσφαιρικό «Mon Amour» του Slimane που ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδισε ένα κομμάτι του τραγουδιού σε απόσταση 2 μέτρων από το μικρόφωνο και… καταχειροκροτήθηκε.
Στην τελευταία θέση, διαγωνίστηκε για την φετινή Eurovision η Αυστρία με την Kaleen και το «We Will Rave».
Ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτυ καλλιτεχνών στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στο οποίο εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων η Κοντσίτα και η Loreen αλλά και… οι θρυλικοί ABBA με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!
Η βραδιά ξεκίνησε στις 22.00 ώρα Ελλάδας, με τους εκπροσώπους των χωρών να παρελαύνουν στη σκηνή, μεταξύ των οποίων και η τραγουδίστρια του Ισραήλ που κράτησε την σημαία της ψηλά στη σκηνή του Μάλμε παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη συμμετοχή της.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, η μία ανατροπή διαδεχόταν την άλλη με τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, τον Γάλλο διαγωνιζόμενο να διακόπτει την πρόβα του για να στείλει μήνυμα ειρήνης, κατά του πολέμου στη Γάζα, αλλά και τον Ολλανδό σχολιαστή να χάνει την ψυχραιμία του και να βρίζει την EBU για τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον τελικό…
Όλα αυτά, την ώρα που το Μάλμε είχε μετατραπεί σε φρούριο, με το φόβο σοβαρών επεισοδίων για την συμμετοχή του Ισραήλ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Παρά τις αντιδράσεις πάντως, το τραγούδι του Ισραήλ συνέχιζε να ανεβαίνει στα στοιχήματα και τελικά κατέλαβε την πέμπτη θέση μετά την τελική βαθμολογία…