«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη φωτιά όχι μόνο στην Ρόδο αλλά και σε πολλές περιοχές στη χώρα.
Από την πρώτη στιγμή αυτού του εφιάλτη, η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή από τη φωτιά και φυσικά να περιοριστούν, στο μέτρο του δυνατού, οι ζημιές όσον αφορά στις περιουσίες των πολιτών αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον.
Ανταπόκριση στην έκκληση για συνδρομή
Σε κεντρικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μπαράζ επικοινωνιών με ομολόγους του, με στόχο τη βοήθεια σε εναέρια και επίγεια μέσα, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Πρωτοβουλία που «έφερε καρπούς», καθώς εκτός από τις χώρες της Ε.Ε. που συνέτρεξαν την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, βοήθεια προσέφεραν πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής (Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία κ.α.).
Σε πλήρη λειτουργία το 112
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στον συντονισμό της πολιτικής προστασίας, με συνεχή μηνύματα, μέσω του 112, στους πολίτες περιοχών που βρέθηκαν σε κίνδυνο, με οδηγίες ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια.
Ειδικότερα δε στη Ρόδο, παράλληλα με την συντονισμένη επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, κυρίως από θαλάσσης, υπήρξε και ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που απώλεσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.
Παρατηρητήριο στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή στήθηκε… «παρατηρητήριο». Μια ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Άμυνας. Το μήνυμα προς όλους ήταν να δοθεί η μάχη των μαχών προκειμένου να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, ενώ ο
Πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.
«Προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές»
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σαφής εικόνα της κριτικής που υφίσταται η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή από πολίτες και φυσικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος, οπωσδήποτε υπάρχει αγωνία για το αποτύπωμα των συνεπειών αυτής της καταστροφικής κατάστασης, όμως στέκονται στην ίδια τη μάχη, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, για την προστασία των ζωών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να διαβεβαιώσει όσους υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
«Βολές» και ερωτήματα από αντιπολίτευση και πολίτες
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν επίσης, ότι μόλις σβήσει η φωτιά, η αντιπολίτευση θα εγείρει πιο εμφατικά, μια σειρά ερωτημάτων, που ήδη ετέθησαν από τα κόμματα αλλά και από πολίτες.
Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον βαθμό ενίσχυσης της πυροσβεστικής την προηγούμενη τετραετία, το ποσοστό αντικατάστασης του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και τον γενικότερο συντονισμό της κρατικής μηχανής.
«Ολοκληρωμένος σχεδιασμός»
Η εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι παρά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ειδικότερα για τη φετινή χρονιά δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ σε δήμους και συνδέσμους δήμων, ποσό αυξημένο κατά 36% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυξήθηκε και ο στόλος των οχημάτων πυρόσβεσης αλλά και τα εναέρια μέσα, εθνικά και μισθωμένα.