Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση για τη στάση των Ιεραρχών μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα σχόλιο» ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το νομοσχέδιο για το ομόφυλα ζευγάρια, κι ενώ προηγουμένως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διεμήνυε με έμφαση ότι… η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις αλλά εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα.
«Δεν μας εξέπληξε η Εκκλησία»
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του παρέμβαση – ακόμη και με αυτοπρόσωπη παρουσία αν υποχωρήσουν τα συμπτώματα της γρίπης – στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
«Δεν μας εξέπληξε η στάση της Ιεράς Συνόδου» δήλωνε σιβυλλικά «γαλάζιο» στέλεχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανέμεναν σε γενικές γραμμές αυτή τη στάση της Εκκλησίας.
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, η οποία απάντησε χθες Τρίτη (23.01.2024) σε υψηλούς τόνους, απευθυνόμενη τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στους συμβούλους του, για την προσπάθεια που επιχειρείται να συνταχθεί όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ομόφωνο «όχι» από την Ιεραρχία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κρατούσε ως σήμερα μια πιο ισορροπημένη θέση, συντάχθηκε με τη σκληρή γραμμή των 82 Μητροπολιτών, που μετείχαν στη συνεδρίαση.
Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου βρίσκονται στο ραντάρ της Κυβέρνησης. Η εξουσιοδότηση στους Μητροπολίτες να αναλάβουν, κατά την κρίση τους, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις επαρχίες τους, ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο, όπως εκτιμούν πολλοί, ακόμη και για προσκλήσεις σε λαοσυνάξεις, παρ’ ότι κεντρικά η Ιερά Σύνοδος δεν προέκρινε αυτή την πρακτική, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην περίπτωση των ταυτοτήτων.
Ο «πόλεμος» που κηρύσσει η Εκκλησία δημιουργεί ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις σε βουλευτές να μην δώσουν την ψήφο τους στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Επιστολές, «πύρινα» κηρύγματα και φυλλάδια
Με βασικό επιχείρημα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία «κανονικοποιεί τις εκτροπές» και “επιχειρεί αλλαγή του οικογενειακού δικαίου» η Ιεραρχία αποφάσισε επίσης:
-Να αποστείλει επιστολή προς τους βουλευτές στην οποία θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας, όπως τις επεξεργάστηκαν οι νομικοί της σύμβουλοι.
-Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, οι Μητροπολίτες να διαβάσουν στο ποίμνιο το κείμενο με τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου και να μοιράσουν φυλλάδια στο λαό.
Η στάση Βορίδη και οι σκέψεις για αποχή
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι.
Το βλέμμα στρέφεται στην τοποθέτηση την οποία αναμένεται να κάνει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις αντιρρήσεις του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ο υπουργός Επικρατείας αποφασίσει να απέχει για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος του.
Αντίθετα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Μαρία Κεφαλά, εφόσον επιλέξει να δώσει αρνητική ψήφο, λόγω της ιδιότητας της ως υφυπουργού Οικογένειας.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι όσοι υπουργοί ή υφυπουργοί καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς, σε δεύτερο χρόνο, εκτός κυβέρνησης.