Εκεχειρία για έξι εβδομάδες με πρωτοβουλία των ΗΠΑ επεξεργάζεται η Χαμάς και το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος με τους χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα. Μάλιστα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει και μένει μόνο η απάντηση της Χαμάς.
Αυτά δήλωσε το Σάββατο (2.3.2024) ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σκορπώντας ελπίδα για τη λήξη του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή εισβολή μελών της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στα εδάφη του Ισραήλ.
«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος προς δημοσιογράφους. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».
«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται» για να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς
Σήμερα φτάνει στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, ώστε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Αντιπρόσωποι των χωρών αυτών «θα επαναλάβουν την Κυριακή στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα», μετέδωσε ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός AlQahera News. «Όλα τα μέρη θα συμμετάσχουν» σ’ αυτές τις συνομιλίες, διευκρίνισε επικαλούμενος «υψηλόβαθμούς αξιωματούχους».
Νέοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το Σάββατο πως ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ έπληξε σκηνές εκτοπισμένων κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διεξήγαγε «πλήγμα ακριβείας» εναντίον μαχητών του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ – ένοπλου κινήματος που θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο στη Λωρίδα της Γάζας -, διαβεβαιώνοντας πως δεν προκλήθηκε «καμιά ζημιά στο νοσοκομείο».
«Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 50 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που έβαλαν στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων και συγκέντρωση ανθρώπων κοντά στην πύλη του μαιευτηρίου Αλ Εμιράτι» στη Ράφα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κούντρα, τονίζοντας πως στους νεκρούς συγκαταλέγεται μέλος πληρώματος ασθενοφόρου.
Οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, την αυθεντικότητα του οποίου μπόρεσε να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο το Γαλλικό Πρακτορείο, εικονίζουν αιμόφυρτους τραυματίες στους οποίους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Δημοσιογράφος του AFP είδε να μεταφέρονται τραυματίες με φορεία σε άλλο νοσοκομείο.
«Ξαφνικά ακούστηκε μεγάλη έκρηξη. Αυτοί (σ.σ. οι Ισραηλινοί) βομβάρδισαν τοποθεσία γεμάτη κόσμο (…) Έχουμε πολλούς νεκρούς», είπε κάτοικος.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε μέσω X «εξωφρενικό» το ότι βομβαρδίστηκαν σκηνές εκτοπισμένων.
«Το υγειονομικό προσωπικό και οι άμαχοι δεν είναι στόχος και πρέπει να προστατεύονται σε κάθε περίσταση», πρόσθεσε, καλώντας για νιοστή φορά το Ισραήλ να «παύσει πυρ».
Στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου με την Αίγυπτο, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα από τον ισραηλινό στρατό, έχουν παγιδευτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι οι οποίοι εκτοπίστηκαν, πολλοί πάνω από μια φορά, εξαιτίας του πολέμου.
Ανθρωπιστικός διάδρομος διά θαλάσσης
Στη διευκρίνιση ότι η αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.
«Νομίζω ότι η συζήτηση που έχουμε για πιθανή ναυτική επιλογή (σ.σ. προκειμένου να γίνονται παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας) έχει να κάνει με τις πρόσφατες συζητήσεις για την πιθανή χρήση της Κύπρου, για παράδειγμα, στην ενδεχόμενη υλοποίηση μέρος αυτού του σχεδίου. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα. Αυτή η ιδέα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι η Κύπρος θα κληθεί να συμβάλει με οποιαδήποτε τρόπο, τόνισε.
«Απλώς λέω ότι η συζήτηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα στηρίχθηκε σίγουρα σε προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε με εταίρους στην περιοχή σχετικά με το τι μορφή θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Αλλά, και πάλι σημειώνω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και πολλή δουλειά στο θαλάσσιο σκέλος (του ανθρωπιστικού διαδρόμου) για να τον υλοποιήσουμε».