Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου όπως είναι γνωστό απέρριψε το αίτημα για αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή. Το κλίμα ήταν αρνητικό κατά τη διάρκεια της δίκης και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε προϊδεάσει για το αρνητικό κλίμα και την πιθανή απόφαση προφυλάκισής της.
Η εισαγγελία αποφάσισε η Εύα Καϊλή να παραμείνει κρατούμενη, δίνοντάς της το δικαίωμα για έφεση, η οποία ωστόσο θα εξεταστεί σε δύο εβδομάδες. Επομένως, δεδομένα θα περάσει τις γιορτές στο κελί. Η επανεξέταση της υπόθεσής της θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το σκεπτικό της εισαγγελίας, ενώ ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασκήσει έφεση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση προφυλάκισης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.
Η ανακοίνωση της εισαγγελίας
«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.
Με διάταξή του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».
Δημητρακόπουλος: Πολιτική απόφαση η προφυλάκιση Καϊλή -Δεν θα καταθέσουμε έφεση
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση να παραμείνει για ακόμη ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κρατείται από τις βελγικές αρχές εδώ και 14 ημέρες, από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οπότε και συνελήφθη και ανακρίθηκε για το Qatargate.
H απόφαση ήταν να παραταθεί η προφυλάκιση της 44χρονης ευρωβουλευτού στις φυλακές του Χάρεμ για έναν ακόμη μήνα (έως τις 22 Ιανουαρίου), οπότε και θα επαναξιολογηθεί η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο, όπως προβλέπει το βελγικό δικαιϊκό σύστημα.
Όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο Βέλγος εισαγγελέας για την υπόθεση διαφθοράς και για την εγκληματική οργάνωση δεν έχει στοιχεία, μόνο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις, καθώς βρέθηκαν τα λεφτά σπίτι της. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της ευρωβουλευτού.
Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα προδίκασαν το αποτέλεσμα, καθώς η Εύα Καϊλή είχε καταθέσει πρόταση για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, μόνο με ένα σταθερό τηλέφωνο, για το οποίο δίνει άδεια να το παρακολουθεί η αστυνομία. «Η Εύα Καϊλή θέλει να είναι μόνο με το παιδί της και με κανέναν άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε και πάλι πως ο Βέλγος εισαγγελέας είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ για να απαγάγουν την Εύα Καϊλή, κάτι που προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του κ. Δημητρακόπουλου. «Έτσι όπως μας τα λέτε, κ. Εισαγγελέα υπάρχει κίνδυνος να φέρει και στρατεύματα το Κατάρ να καταλάβει τις Βρυξέλλες για να πάρει την όμορφη Εύα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» είπε, ενώ ο έτερος συνήγορος της Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος, αρκέστηκε να χαμογελάσει.
Δίνοντας μια εικόνα της εξέτασης, ο κ. Δημητρακόπουλος, περιέγραψε ότι το δικαστήριο ήταν μονομελές, στην οποία πρόεδρος ήταν μια πολύ νεαρή πρωτοδίκης, ενώ δίπλα της ήταν ο κατά 25 χρόνια μεγαλύτερός της, ανακριτής της υπόθεσης, ο Μισέλ Κλεζ.
Κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, ο κ. Κλεζ ενημέρωσε την πρόεδρο για την υπόθεση: «Όσον αφορά τη διαφθορά/δωροδοκία της κας Καϊλή δεν έχω στοιχεία σε βάρος της, αλλά είναι νωρίς στην ανάκριση. Όσον αφορά στο ξέπλυμα υπάρχουν τα χρήματα που βρέθηκαν την κοινή κατοικία και αυτό είναι ένα στοιχείο. Όσον αφορά την εγκληματική οργάνωση, δεν προκύπτει από πουθενά» φέρεται να είπε ο ανακριτής.
Είπε ακόμη ότι το κείμενο της απόφασης δεν έχει πραγματικά στοιχεία, καθώς απουσιάζουν περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι είναι ύποπτη φυγής ή ότι μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση. «Θέλουμε με νομικά κριτήρια να αξιολογηθεί η κ. Καϊλή και όχι με πολιτικά» είπε στην αγόρευσή του ο συνήγορός της. «Δεν βλέπω νομική τεκμηρίωση, βλέπω ότι περνά το μήνυμα σωφρονισμού στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.