“Πήγαμε ένα βήμα παρακάτω από το Βίλνιους”. Με αυτή τη φράση ανώτατη κυβερνητική πηγή έδινε το στίγμα της συνάντησης που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα αποτιμά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ως θετική, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι είναι ότι για να μπουν πραγματικά σε ένα νέο μονοπάτι οι σχέσεις των δύο χωρών, θα πρέπει η Τουρκία να διατηρήσει αυτή την ηρεμία που υπάρχει τώρα στο πεδίο και να αφήσει πίσω την ακραία και επιθετική ρητορική… “Να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια” τόνιζε αρμόδια πηγή.
Άναψαν το “πράσινο φως” για τα επόμενα βήματα…
Η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο “Σπίτι της Τουρκίας”, στη Νέα Υόρκη, διήρκεσε παραπάνω απ’ μία ώρα,
– σχεδόν διπλάσιο χρόνο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί – και οι δύο ηγέτες άναψαν το “πράσινο φως” για να προχωρήσει ο οδικός χάρτης με τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν θα έχουν την εποπτεία και θα ενημερώνουν τους δύο ηγέτες για σε κάθε βήμα, όπως έχουν αυτά συμφωνηθεί:
Για τον πολιτικό διάλογο (θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου).
Για τη “θετική” ατζέντα (θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου).
Για τα Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι μέσα στον Νοέμβριο.
Βασικός σταθμός για τις σχέσεις των δύο χωρών, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
“Παραγωγική συζήτηση”
“Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες…” δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.
“Υπάρχει αληθινή διάθεση για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση που αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα” δήλωνε ανώτερη κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν θετικό, παρόμοιο με εκείνο στο Βίλνιους όπου οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επανεκλογή τους στα αξιώματα τους,
Το μήνυμα στην Άγκυρα πριν τη συνάντηση…
“Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε…” δήλωσε νωρίτερα, σε συνέντευξη του στο CNN, ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι η Χάγη είναι μεν πολύ μακριά, αλλά στο μεταξύ μπορούν οι δύο χώρες να προωθήσουν τις συνεργασίες τους σε μία σειρά τομέων (πολιτική προστασία, κλιματική αλλαγή, εμπόριο κ.α.) και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Η απάντηση Μητσοτάκη στη πρόκληση Ερντογάν για το Κυπριακό
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι έπεσε και το Κυπριακό, με φόντο και την πρόκληση Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., να ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Η βάση για τη λύση είναι μόνο το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο.
“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή” διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης στην Άγκυρα και κατά το γεύμα που είχε αργότερα με Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη.
Για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνάντηση τους χθες το απόγευμα.